به گزارش هنرنیوز، منصور واعظی دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی و دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور در گفتوگو با ستاد اطلاع رسانی بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، با بیان این که نمایشگاه کتاب یک رویداد بزرگ فرهنگی است، اظهار کرد: هر سال در ایام برگزاری نمایشگاه، شور و نشاط فرهنگی در کشور شکل میگیرد که در نوع خود بیبدیل است.
وی افزود: در طول سال چند رویداد مهم فرهنگی و هنری داریم که هر کدام ارزش خاص خود را دارند و دهه فجر انقلاب اسلامی، عید نوروز، دهه اول محرم و ماه مبارک رمضان از جمله این زمانهای فرهنگی محسوب میشوند که فضای فرهنگی و معنوی کشور را تقویت میکنند. ایام برپایی نمایشگاه کتاب نیز یکی از این زمانهای فرهنگی در کشور است.
به اعتقاد واعظی در طول سال و در چند مقطع زمانی نامبرده، گفتوگو و جریان فرهنگی بر جریان سیاسی و اقتصادی غلبه پیدا میکند و گفتمان عمومی جامعه، خانوادهها، رسانهها و ... گفتمان فرهنگی است و نمایشگاه کتاب یکی از این مقاطع را رقم میزند.
دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی کشور دلیل دیگر اهمیت برپایی نمایشگاه بین المللی کتاب را مورد توجه قرار گرفتن مطالعه برشمرد و گفت: ایام برپایی نمایشگاه کتاب به نسبت مقاطع دیگر فرهنگی، حُسن دیگری نیز دارد و آن توجه به خواندن و مطالعه است. معمولا در ایام دهه فجر و دیگر ایام، دیدن و شنیدن اولویت بیشتری نسبت به خواندن دارد چراکه بحث از رویدادهایی چون فیلم، تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی فجر است.
وی در این باره توضیح داد: ما زمانی که قرار است برای اوقات فراغت مردم برنامهریزی داشته باشیم، اهمیت بیشتری به خواندن میدهیم چراکه به عنوان مدیر فرهنگی قائل بر این هستیم که اگر بتوانیم جامعهای داشته باشیم که بیش از دیدن و شنیدن، بخواند، به سوی پیشرفت حرکت کردهایم.
به گفته واعظی، جامعهای که بیش از دیدن و شنیدن، میخواند، جامعه پیشرفتهتری است و میتواند اهداف توسعه کشور را بهتر محقق کند و اهل خردورزی، تدبیر و اندیشیدن بیشتری باشد.
این مقام مسئول ادامه داد: بر اساس موارد ذکر شده، ایام نمایشگاه کتاب از آن جایی که خواندن را اولولیت مهم گفتمان فرهنگی جامعه قرار میدهد، اهمیت بیشتری نسبت به سایر رویدادهای فرهنگی دارد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور در ادامه صحبتهای خود به دلیل سوم اهمیت نمایشگاه کتاب اشاره کرد و گفت: در زمان برگزاری نمایشگاه کتاب مردم برای این رویداد فرهنگی شخصا هزینه میکنند و میآیند و کتاب میخرند. در نتیجه جریان نشر که با مردم پیوند دارد و در کنار حمایت مسئولان، نیازمند حمایت از سوی مردم است، رونق مییابد.
منصور واعظی در بخش دیگری از این گفتوگو، استمرار نمایشگاه کتاب را در طول سالهای انقلاب مهم و ارزشمند توصیف و ابراز کرد: این نمایشگاه هر سال رونق بیشتری داشته و با استقبال بهتری روبهرو شده است. این مساله نیز اهمیت دارد و بیانگر آن است که جامعه ما به سمت خردورزی و اندیشهورزی و تفکر در حرکت است و به بیان دیگر، رونق نمایشگاه در هر دوره بیانگر تغییر در گرایشات عمومی جامعه است.
وی افزود: این مردم هستند که به نمایشگاه رونق میدهند و به تعبیر دیگر میتوانیم بگوییم رونق نمایشگاه یعنی جامعه ما، جامعه فرهیختهتری میشود و از این جهت ارزش دارد.
دبیر کل نهاد کتابخانههای عمومی در ادامه به پیام بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با عنوان «ربع قرن جهاد فرهنگی» اشاره کرد و گفت: به اعتقاد من، آن چه که همه دستگاههای فرهنگی در شکل کلان مدیریت باید برای آن تلاش کنند این است که اولویت جامعه مطالعه و کتابخوانی شود. امروزه در جامعه، کتابخوانی جزو اولویتهای مردم نیست و با وجود افزایش سرانه مطالعه در هر سال، هنوز دیدن و شنیدن در اوقات فراغت بیش از خواندن مورد توجه است.
وی تصریح کرد: دستگاههای مختلف فرهنگی از معاونت فرهنگی به عنوان مقام مسئول گرفته تا رسانههای مختلف و صداوسیما میتوانند برنامهریزی کنند تا مردم در برنامه روزانه خود به نسبت دیدن و شنیدن، وقت بیشتری را برای خواندن بگذارند. رسانه ملی، مطبوعات، حوزه سینما، تئاتر و ... بیایند و بگویند که چه میتوانند بکنند تا مطالعه در برنامه روزانه مردم بیشتر گنجانده شود.
واعظی در پایان صحبتهای خود اظهار امیدواری کرد نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران امسال نسبت به دورههای گذشته رونق بیشتری داشته باشد.
بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با پیام «ربع قرن جهاد فرهنگی» از ۱۳ تا ۲۳ اردیبهشت در مصلاي بزرگ حضرت امام خمینی (ره) برگزار میشود.