معاون میراث فرهنگی چه میگوید؟
بهترین و بدترینهای سال ۹۳ از نگاه طالبیان
در حالی سال ۹۳ به روزهای پایانی خود نزدیک میشود که حوزه میراث فرهنگی مانند هر بخش دیگری اتفاقات تلخ و شیرینی را پشت سر گذاشته است.
تاريخ : شنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۳۰
به گزارش هنرنیوز، بدترین اتفاق در حوزه میراث فرهنگی چیست؟ این پرسشی است که خبرنگار هنرنیوز منتظر شنیدن آن از زبان
معاون میراث فرهنگی است که او هم پای تخریب بخش زیادی از محوطههای تاریخی عراق توسط داعش را به میان میکشد و عنوان میکند که کار داعش از آتشزدن تخت جمشید توسط اسکندر مقدونی و مغولها بدتر بود چرا که این اتفاق ناگوار محو تاریخ و هویت منطقه را به همراه داشت.
از داعش درس بگیریم
اما
محمد حسن طالبیان تخریب برخی از خانهها بافتها و بناهای تاریخی در سطح کشور را جزو اتفاقات تلخ حوزه میراث فرهنگی ایران میداند.
او یادآور میشود که این اتفاق یعنی توجه نکردن به این نکته که بناهای تاریخی جزو ثروتهای ملی کشور هستند، خود به حد کافی تلخ است و ما باید از حضور داعش درس بگیریم و بیش از گذشته نسبت به حفاظت از میراث فرهنگی کشورمان توجه کنیم.
بیحرمتی به قانون
این مقام مسئول ادامه میدهد: متاسفانه گاهی متوجه میشدیم در برخی از مناطق کشور بدون اینکه قانون رعایت شود و پروسه قانونی رخ دهد این بناها تخریب میشدند.
همراهی دستگاهها با میراث فرهنگی
به گزارش هنرنیوز، اما بهترین اتفاق حوزه میراث فرهنگی از نگاه معاون این حوزه چیست؟ طالبیان بهترین اتفاق در حوزه میراث فرهنگی را همراهی دستگاههای مختلف در طول سالهای گذشته تا امروز میداند چرا که در سالهای گذشته این همراهی بسیار کمتر بوده اما امروز و امسال دستگاههایی مانند محیط زیست، منابع طبیعی و حتا برخی از شهرداریها با میراث فرهنگی همراه بودند و در جهت حفاظت از میراث فرهنگی کمک کردند.
شورای عالی شهرسازی همراه میراث
او مصوبات حوزه شورای عالی شهرسازی را از دیگر اتفاقات خوب امسال عنوان میکند. بر این اساس همه مشاورین طرحها در نقاطی که میراث ملی و جهانی وجود دارد، الزام دارند که ضوابط و طرحهای جامع را عنوان و در آن طرح بگنجانند.
ثبت شهر سوخته و لبخند سیستان طالبیان از دلنگرانیهایش در مورد شهر سوخته که باید امسال در فهرست میراث جهانی به ثبت میرسید نیز یاد میکند و میافزاید: هر پرونده ای که در سایت جهانی مطرح میکنیم دارای فراز و فرودهایی است. این پرونده دیفر(defer) شده بود و ما باید آن را به ثبت جهانی میرساندیم و آن هم در استانی مانند سیستان و بلوچستان که مردم نیازمند خبر خوشحال کننده بودند.
راهاندازی موزه خراسان
او بحث موزهها را نیز از دیگر اتفاقات خوشایند امسال میداند چرا که متاسفانه در طول سالهای گذشته چراغ مباحث پیرامون آنها خاموش بوده و هیچ حرکتی برای شهرها در این حوزه انجام نمیشد. از این رو طالبیان راه اندازی موزه منطقه ای خراسان را نوید بخش آن برمیشمرد که مراکز فرهنگی در سطح شهرهای مختلف راه اندازی شود.
قطار توسعه موزهها در سال ۹۴
معاون میراث فرهنگی با اشاره به تعریف ایکوم از موزه به عنوان موزهها و جامعه پایدار تأکید دارد که موزهها یکی ازنقاط مهمی هستند که میتوانند پایداری و نظم را به جامعه بر گردانند. از این رو معتقد است زمانی که قضیه تخریب موزه موصل رخ داد ، داعش به دنبال ناپایداری و بهم زدن نظم بود و اقدام آنها مصداق چنین وضعی بود. بنابراین راه اندازی قطار توسعه موزهها در سال ۹۴ هم میتواند خبرهای نوید بخش بیشتری در این زمینه را از سوی این معاونت به همراه داشته باشد که طالبیان بر آن تأکید دارد.
ثبت صلواتی ممنوع!
او از کار افتادن جریان ثبتهای صلواتی در سازمان میراث فرهنگی را که در طول چند سال گذشته باب شده بود، اتفاق خوب دیگر این حوزه میداند و حسن این توقف را چنین توضیح میدهد: ثبتهایی که اتفاق میافتاد دارای کیفیت مناسب و استانداردها و ضوابط موجود در سازمان میراث فرهنگی نبود. در واقع آن ثبتها به صورت ثبتهای صلواتی انجام شد و دارای نظام و شوراهای تصمیمگیر نبود اما در حال حاضر هر تصمیمی که برای ثبت بناهای تاریخی گرفته میشود توسط مدیران استانها به شورای فنی میراث فرهنگی ارائه میشود.این اقدام نشان میدهد که نگاه ما به جامعه و برگرفته از خرد جمعی است.