دنبال ایجاد فضای سه بعدی در نمایش عروسکی هستم
گفتگوی هنرنیوز با بهروز غریب‌پور به بهانه اجرای «اپرای مولوی»:
دنبال ایجاد فضای سه بعدی در نمایش عروسکی هستم
 
تاريخ : شنبه ۲ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۳۲
بنده در حال پدید آوردن فضای سه بعدی‌ هستم ؛آن چیزی که درباره سینمای سه بعدی گفته می‌شود و آرزوی آن وجود دارد که تماشاگر در درون ماجرا قرار بگیرد و همه چیز را لمس کند.

بهروز غریب‌پور کارگردان اپراهای عروسکی«مکبث»، «مولوی»، «عاشورا» و «رستم و سهراب» در گفت‌وگو با خبرنگار تئاتر هنرنیوز گفت: سرآغاز اپراهای عروسکی در دنیا بیشتر در اتریش است و در آنجا اپرای عروسکی را با مهارت فوق‌العاده حرفه‌ای و عروسک‌های بسیار زیبا اجرا می‌کنند.

وی ادامه داد: شیوه دیگر در اپرای عروسکی لیژ و سالزبورگ و اکثر نقاط دنیا بیشتر تقلید و تکرار اپراهای صحنه‌ای است، به عنوان مثال اگر اپرای «رومئو و ژولیت» در آن کشور اجرا شده‌است، اپرای عروسکی رومئو و ژولیت عین به عین آن تکرار می‌شود.

این کارگردان تئاتر عروسکی گفت: بنده برای اپرای عروسکی یک شخصیت مستقل قائلم و آن را زبانی برای انتقال اندیشه و اصلاح امور اجتماعی می‌دانم و از این جهت بنده تحت تاثیر «واگنر» هستم چون او بود که با این دید به اپرا نگاه می‌کرد و می‌گفت نباید اپرا این گونه باشد که فقط آوازهای زیبا را به گوش مخاطب برساند بلکه باید با تلفیق موسیقی و درام نافذتر عمل کنیم و جهان درونی تماشاگر را تحت تاثیر قرار‌دهیم.

غریب‌پور با اشاره به استقبال قشرهای مختلف مخاطبین از اپراهای عروسکی خود، گفت: بسیاری از کسانی که اجرای بنده را دوست دارند معتقد هستند که این اپراها زبان جدیدی دارد، نظر بنده نیز همین است چون زبان اپرای عروسکی بسیار کامل است و فراتر از سینما، موسیقی و ادبیات می‌باشد، چون می‌تواند تمام این‌ها را در دل خود داشته‌باشد و آن‌ها را با یکدیگر ترکیب‌کند.



وی خاطر نشان کرد: آن چیزی که درباره سینمای سه بعدی گفته می‌شود و آرزوی آن وجود دارد که تماشاگر در درون ماجرا قرار بگیرد و همه چیز را لمس کند، بنده در حال پدید آوردن این فضای سه بعدی هستم، در اپراهای عروسکی من هم تئاتر سایه، هم عروسکی نخی، هم میله‌ای، افکت‌های سینمایی، میزانس‌های تئاتری و ... وجود دارد این زبان با شخصیتی متفاوت است که ارائه می‌شود.

بهروز غریب‌پور تصریح‌کرد: این زبان مستقل آرام‌آرام در دنیا در حال تثبیت است، اپرای عروسکی مکبث که بنده اجرا کردم، اولین اپرای عروسکی مکبث در دنیا بود یعنی همان طور که گفتم تمام مخاطبین خارجی‌ای که می‌دیدند، آن را کاری متفاوت می‌دانستند.

وی افزود: وقتی اپرای مولوی را در شیراز اجرا می‌کردیم، چند توریست خارجی به دیدن آن آمدند و شگفت زده شده‌بودند که در ایران چنین نوع نمایش‌هایی اجرا می‌شود، چون آنها می‌گویند ما فرزندان خلفی برای تمدن گسترده و بزرگ خود نیستیم .

غریب‌پور در انتها بیان‌داشت: واضح است که هنر بهترین زبان برای شناساندن و اثبات کشورمان در دنیاست، اگر هزینه‌هایی که در جاهای دیگر برای تبلیغ و اثبات خود می‌کنیم در هنر هزینه کنیم، نتیجه بسیار بهتری خواهیم‌گرفت.

لازم به توضیح است که «اپرای مولوی» به کارگردانی بهروز غریب‌پور همزمان با آغاز سیزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر عروسکی تهران-مبارک از پنجشنبه 31 تیرماه اجرای عموم خود را آغاز کرده است. این اپرای عروسکی در ایام جشنواره (از 31 تیر تا 4 مرداد) در ساعت 21 اجرا می‌شود و پس از اتمام جشنواره ساعت 19:30 به روی صحنه می‌رود. در اين اثر بهزاد عبدی به عنوان آهنگساز حضور دارد و ضبط موسيقی آن نيز در كشور اکراين انجام شده است. 18 خواننده نيز به جای هر يک از شخصيت های اين اپرا خواهند خواند. همايون شجريان (شمس تبريزی)، محمد معتمدی (مولوی)، حسین عليشاپور (سلطان العلما يا پدر مولوی)،‏ علی خدايی (عطار)،‏ محمدرضا صادقی (امير تومان مغول)‏، عامر شادمان (قاضی القضات)، اسحق انور (يارکهنسال مولوی)، کيوان فرزین (يکی از مريدان مولوی)، سارا رضا زاده (يک زن خوارزمی)، سولماز بدری (يک مادر خوارزمی)، مليحه مرادی (همسر مولوی)، سجاد پورقناد (سردار مغول)، مهدی جادر (سردار مغول)، احسان نصيری (امير خوارزم)، رضا نجفی (پيرمرد خوارزمی)،ياری (جوان خوارزمی)، مصطفی محمودی (چوپان) و علی نجفی (جوانی از قونيه) خوانندگانی هستند که در اجرای اپرای مولوی حضور دارند. نوازندگان دهل، دوتار، نی و سازهای کوبه‌ای هم خوانندگان اين نمايش را همراهی کرده‌اند. در اين اپراي 120 دقيقه اي بيش از 100 عروسک با بهره‌گيری از 6000 بيت از اشعار مولوی، زندگي نامه مولانا جلال‌الدين بلخي شاعر بزرگ قرن هفتم را روايت مي كنند.



کد خبر: 13674
Share/Save/Bookmark