روز عاشورا زماني كه امام حسين (ع )، نوه پيامبر اسلام و فرزند دختر رسول الله و اميرامومنين (ع)، همان كه مردم از زبان رسول خدا شنيدند كه فرمود او و برادرش حسن (ع) سرور جوانان اهل بهشت هستند، اين چنين شخصيتي با سپاه يزيديان سخن گفت و آنان را دعوت به حق كرد، در حاليكه اين سپاه دشمن هم اهل نماز و قرآن بود و هم معتقد به پيامبر(ص)، ولي باز هم پيام امام حسين ع را درك نكرد تا مصداق «صم بكم» قرآن باشد.
در اين زمان بود كه امام حسين (ع) رو به سوي دشمن اتمام حجت كرد و گفت علت اينكه سخن من در شما تاثير نميگذارد اين است كه شكمهايتان از لقمههاي حرام پر شده است.
اين مقدمه را اشاره كردم تا به اين مطلب برسم كه اگرچه ريشههاي عاشورا در بيبصيرتي برخي خواص، عدم ولايتمداري بسياري از مدعيان، دنيا پرستي و جاه طلبي آن عده هواپرست و نيز غفلت و خيانت برخي مردم از جمله كوفيان رقم ميخورد وليكن ريشه هاي اصلي اين صفتها كه يكي از آنها مال حرام است به ندرت مورد توجه قرار ميگيرد.
در رسانه ملي هم تا كنون زياد مشاهده شده است كه در باب بسياري از ابعاد حادثه عاشورا و ريشههاي شكلگيري آن اعم از ادله سياسي و اعم از ادله فلسفي و مذهبي سخن بسيار گفته شده و تحليلهاي عموما خوبي بيان شده است ولي برخي از اين مسائل كمتر مورد توجه قرار ميگيرند.
از سويي در جامعه ما هم در برخي كلان شهرها با بروز مشكلات اقتصادي تخلفاتي از سوي عده اي مشاده شد كه علاوه بر تنش ها اقتصادي براي كشور و آسيب به مردم، راه كسب مال حرام را بر خود و اطرافيانشان باز كردهاند و علاوه بر آسيب و صدمه به بازار و اقتصاد و مردم، اين حرام خواري را هم تا حدي عادي كردند به طوريكه كم كم برخي داشت باورشان كي شد كه حال كه يك نوسان و گرد و خاك اقتصادي به پا شده فرصت مناسبي براي ماهيگيري است تا با احتكار يا گرانفروشي يا ... كسب رزق كنند .
هر چند اين عده كم بودند و برخي هم بازداشت شدند تا مجازات شوند ولي اين هشدار داده شد كه در مورد كسب روزي حلال بيشتر از اين ها بايد كار شود .
انتظار ميرود در برنامه ريزي هايي كه در محرم خصوصا در منابر و گفتگوهاي تلويزيوني و حتي سريال ها و فيلم ها صورت مي گيرد بيش از پيش به مقوله رزق حلال توجه شود و مردم و حتي مسئولين نسبت به اين مسئله مورد تلنگر قرار گيرند.
خصوصاً كه فضاي كنوني جامعه و تاثيرپذيري مردم از حادثه عاشورا زمينه را براي انتقال چنين سنت ها و عقايد ارزشمند و حساسي به آحاد مردم مساعد كرده است.
لذا اين اتفاق ميتواند در چند سطح رخ دهد. به عنوان مثال در قالب ساخت سريال با چنين محتوايي، و يا در قالب برنامه هاي گفتگو محور و نيز در قالب گزارشهايي كه بعضا از بخشهاي خبري خصوصا بخش خبري ساعت ۲۱ شبكه يك سيما پخش ميشود باشد.
البته پيش از اين چند ماه قبل در يكي از برنامههاي «اين شبها» از شبكه يك سيما به طور مفصل و بسيار زيبا و پر مغز به موضوع رزق حلال پرداخته شد ولي تعداد مخاطبين برنامههاي اينچنيني در ماه محرم و نيز زمينه هاي بسيار مساعدتر پذيرش و درك مطلب به انضمام درس گيري و الگو پذيري از امام حسين (ع) همگي اين عوامل موجب قوي تر شدن اين استدلال براي تهيه چنين برنامه هايي در ماه محرم مي شود.
اينكه رزق حرام ميتواند انسان را تا آنجايي پست كند و خوي توحش و حيوانيت و هواپرستي بدهد كه امام حسين (ع) را سر ببرند بايد در ماه محرم كه توجه همه به اين حادثه بزرگ تاريخ بشريت متوجه است بيان شود تا تاثير چند برابري داشته باشد .
یادداشت: محمد جواد جعفريان