«بیداری اسلامی» و پیامدهای ژئوپلیتیک
گذری بر تازه های نشر؛
«بیداری اسلامی» و پیامدهای ژئوپلیتیک
انتشارات سوره مهر، وابسته به حوزه هنری کتاب «بیداری اسلامی؛ مبانی، زمینه ها و پیامدهای ژئوپلیتیک» نوشته علی اسماعیلی، حمید نیکو و مهدی گل محمدی را روی پیشخوان کتاب فروشی ها قرار داد.
 
تاريخ : دوشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۳:۴۸

به گزارش هنرنیوز، با وقوع خیزش ها و اعتراضات مردمی در جهان عرب و وقوع انقلاب ها در برخی از این کشورها اصطلاح تازه ای وارد ادبیات سیاسی منطقه ای و بین المللی شد که از آن با عنوان بیدار اسلامی در جمهوری اسلامی ایران یاد می شود. مصر، لیبی و تونس از جمله کشورهای عربی هستند که اعتراضات مردمی در آن ها منجر به وقوع انقلاب های اسلامی شده و حاکمان آن ها کنار گذاشته شده اند. 

همواره در فضای پس از بیداری اسلامی در جهان عرب، کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی و نیز کشورهایی که این بیداری را به زیان منافع خود در منطقه می بینند کوشیده اند با انتشار کتاب هایی توجیه گرا واقعیت های بیداری اسلامی را تحریف کرده و مانع پیشروی آن شوند. اما از سوی دیگر نگاه هایی وجود دارد که با خلق آثار واقع نما از بیداری اسلامی به تبیین دقیق و جامع این خیزش ها پرداخته و مانع از تحریف و یا توقف آن می شوند. 

کتاب «بیداری اسلامی؛ مبانی، زمینه ها و پیامدهای ژئوپلیتیک» از جمله آثاری است که در به منظور بررسی دقیق و تئوریک موضوع بیداری منتشر شده است. 

علی اسماعیلی، حمید نیکو و مهدی گل محمدی، مولفین کتاب حاضر تلاش نموده اند تا با تحلیلی از جنبش های فکری بیدارگر، جنبش های افراطی و واپس گرا و یا میانه رو در جهان اسلام به بررسی روند بیداری اسلامی، پس از اغاز انقلاب ها و خیزش های مردمی در جهان عرب پرداخته و یک چهارچوب نظری مبتنی بر دیدگاه علمی، جامعه شناختی، اسلامی و دینی در بحث بیداری اسلامی ارائه بدهند. 

مجتبی رحماندوست در مقدمه کتاب با اشاره به لزوم پرداختن به پدیده بیداری اسلامی به شکل علمی و در قالب کتاب نوشته است: «کتاب حاضر تلاشی است در خور تقدیر در این زمینه که همراه با تحلیلی از جنبش

کتاب «بیداری اسلامی؛ مبانی، زمینه ها و پیامدهای ژئوپلیتیک» از جمله آثاری است که در به منظور بررسی دقیق و تئوریک موضوع بیداری منتشر شده است
های فکری بیدارگر، حرکت های افراطی و میانه رو، و نیز حرکت های واپس گرای جهان اسلام به بررسی این موضوع پرداخته است. نویسندگان از نگاه حقوق اساسی درباره حکومت ها و ساختارهای مدیریتی کشورهای منطقه و نیز جامعه شناسی سیاسی درباره ملت ها به بحث در این موضوع وارد شده و به کلی گویی بسنده نکرده و وارد مصادیق و تعاملات کشورهای مربوطه در این مورد و به طور خاص همه کشورهای تأثیر پذیرفته از بیداری اسلامی شده و به تحلیل موقعیت آن ها پرداخته است.» 

مولفین کتاب در فصل اول برای روشن کردن موضوع بیداری اسلامی به مبحث گونه شناسی انقلاب ها و نظریه انقلاب دیدنی و بیداری اسلامی پرداخته اند. 

در فصل دوم، ضمن تحلیل مبانی فکری و ریشه های تاریخی بیداری اسلامی، به کالبد شکافی مفهوم سکولاریسم و اسلام سیاسی در جهان اسلام و گونه شناسی اسلام سیاسی در ایران اشاره نموده اند. مقاطع تاریخی و بنیان گذاران فکری و فلسفی جنبش های اسلامی در فصل سوم تشریح شده است. در فصل چهارم ضمن کالبدشکافی جنبس های اسلامی منطقه، عوامل و شرایطی که قابلیت های بسیج سیاسی را در منطقه در حال حاضر افزایش داده بررسی شده است. در فصل پنجم تلاش شده است که کشورها عربی که در آن ها خیزش های مردمی صورت گرفته به صورت موردی مطالعه و ابعاد تحولات آن ها تشریح شود. در واقع در این فصل تلاش شده است کنشگران اجتماعی (با محوریت جوانان) منابع قدرت انقلابیون و همچنین نقش شبکه های اجتماعی در پیشبرد این خیزش ها و تحولات بررسی شود. فصل ششم کتاب به مباحث بیداری اسلامی در پازل نحولات ژئوپتیک خاورمیانه اختصاص داده شده است و فصل هفتم تلاش دارد پیامدهای خیزش مردمی و بیداری اسلامی را در سطح ملی، منطقه ای و جهانی بررسی کند. 

در جایی از فصل پایانی کتاب می خوانیم: «حرکت های دهه های اخیر در جهان اسلام به ویژه پیدایش انقلاب اسلامی ایران در عصر غلبه مدرنیته که بدون شک سرچشمه اصلی بیداری اسلامی در منطقه است، امریکا و دولت های غربی را متوجه این نکته کرده است که اسلام می تئاند تهدید بسیار جدی و به مراتب خطرناک تر از کمونیسم برای آن ها باشد». 

كتاب «بیداری اسلامی؛ مبانی، زمینه‌ها و پیامدهای ژئوپولیتیك» نوشته علی اسماعیلی، حمید نیكو و مهدی گل‌محمدی در ۴۰۸ صفحه، شمارگان ۲۵۰۰ نسخه و با قیمت ۱۳۹۰۰ تومان از سوی انتشارات سوره مهر(وابسته به حوزه هنری) روانه بازار كتاب شده است.

کد خبر: 55434
Share/Save/Bookmark