اجلاس ملی برای پرونده‌های ارائه شده از سوی سازمان‌های مردم نهاد میراث فرهنگی
مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی خبرداد:
اجلاس ملی برای پرونده‌های ارائه شده از سوی سازمان‌های مردم نهاد میراث فرهنگی
مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی از برگزاری اجلاس میراث طبیعی در استان سمنان تا دو ماه آینده خبر داد.
 
تاريخ : جمعه ۲۴ شهريور ۱۳۹۱ ساعت ۰۱:۳۳
آتوسا مومنی در گفت و گو با هنرنیوز ضمن بیان این که آثار ثبت مشروط اشکالات محتوایی از لحاظ ارزشی ندارند، گفت : این اشکالات بیشتر به لحاظ فرمی است که بین ده روز نهایت یک ماه فرصت دارند پرونده را پس از تکمیل و رفع اشکالات به دبیر خانه ارسال نمایند تا پس از بررسی در کمیته و تخصیص شماره ثبت به اداره میراث فرهنگی استان ابلاغ شود.

او بیان کرد: پرونده حریم مانند پرونده ثبت یکبار تهیه نمی‌شود. چون با زندگی اجتماعی و پویای مردم ارتباط تنگاتنگ دارد. بنابراین پرونده حریم همیشه امکان تغییر دارد و مدیران کل اگر مشکلی در حریم دارند، ما بلافاصله نامه بازنگری می‌دهیم. پیشنهاد کمیته فنی را می‌شنویم و در شورای تخصصی بررسی می‌کنیم.

مدیر کل دفتر ثبت آثار با تأکید بر این که حریم یک ظابطه حمایتی و حفاظتی پس از ثبت است، تصریح کرد: سعی داریم با آثار در حریم برخورد منعطف داشته باشیم تا کمترین آسیب را به مالکین خصوصی برساند. همچنین برنامه‌هایی مانند مشارکت در ترمیم، حمایت در پرداخت یارانه خاص برای قبوض و یا هزینه های جاری داریم.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا از ۲۰ تشکل فعال میراث فرهنگی تنها ۲ تشکل حضور دارند؟ اظهار کرد: ما امسال پرونده‌هایی از سوی NGOها‌یی از بوشهر و فارس داشتیم. همچنین نخستین پرونده کمیته پیگیری خانه‌های تاریخی تهران توسط سجاد عسگری با عنوان خانه معین‌التجار بوشهری ارائه شده است. از بین آثار ارائه شده از سوی سازمان‌های مردم نهاد ۲ پرونده معنوی و ۳ تای دیگر تاریخی هستند.

او توضیح داد: تصمیم گرفتیم ازNGOهایی دعوت کنیم که پرونده ثبتی دارند .هر تشکلی که تماس گرفت و اعلام آمادگی برای پرونده ثبتی کرد، دعوت کردیم حتا کسانی که علاقه‌مند به ثبت میراث طبیعی بودند را هم در این همایش دعوت کردیم.

مومنی با اشاره به فراخوان انجمن‌های فعال میراث فرهنگی اعلام کرد: می‌خواهیم یک اجلاس ملی فقط برای پرونده‌های ارائه شده از سوی سازمان‌های مردم نهاد میراث فرهنگی با حضور شورای سیاست‌گذاری و اداره میراث فرهنگی استانها و NGOها بگذاریم که امیدواریم هر کدام از این تشکل‌ها بتوانند ۵ تا ۱۰ پرونده تهیه کنند.

او با اشاره به این که سازمان‌های مردم نهاد بازوهای اجرایی ما هستند گفت: این بار به خاطر محدودیت فضا تنها تشکل‌هایی که پرونده دارند دعوت کردیم اما هم اکنون می‌گویم تصمیم به برگزاری اجلاسی داریم تا آنجا که می‌خواهیم پرونده مکان، رویداد و رخدادهای مربوط به آثار دفاع مقدس را به یک NGO واگذار کنیم.

مومنی همچنین از برگزاری اجلاس میراث طبیعی در استان سمنان تا دو ماه آینده خبر داد.

به گفته او بیشترین آمار ثبت مربوط به استان‌های اصفهان، یزد، لرستان و البرز است که استان میزبان ( البرز) بالای ۲۰ اثر دارد.

او ادامه داد: البرز استان نوپایی است که با یک دیرکرد ۳۰ ساله ، اداره میراث فرهنگی و استاندار البرز خواستار جبران این تاخیر از طریق ثبت این ۲۰ اثر بودند.

مدیر کل اداره ثبت آثار با عنوان این که ۳۱هزار و۷۳۰ اثر در فهرست ثبت ملی وجود دارد، گفت: از این تعداد بیش از ۳۰ هزار اثر غیر منقول شامل تپه محوطه، بنا، غار و غیره و بیش از ۵۰۰ اثر معنوی، ۲۸۰ پرونده مواریث منقول و ۱۸۹ اثر میراث طبیعی و ۴۶ بافت شهری و روستایی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده‌اند.

او بیان کرد: ۲۰۵۰ حریم برای آثار تاریخی ثبت شده است که البته اینگونه نیست که فقط یک اثر را در بر بگیرد مثلا حریمی که بر تخت جمشید حاکم است ۲۰۰ اثر ثبتی در عرصه آن را با حریم گذاری درجه یک، دو و سه در برمی‌گیرد که از این دست آثار زیادند.

مدیرکل دفتر ثبت آثار با اعلام این که در پنجمین همایش ثبت آثار ۳۹۵ پرونده در دو حوزه تاریخی و معنوی به این اجلاس ارائه شد، توضیح داد که از این تعداد ۳۶۰ پرونده در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

مومنی اظهار کرد: ۲۸۰ پرونده مربوط به میراث ملموس و ۱۱۵پرونده درباره‌ی میراث ناملموس بود. که از بین ۲۸۰پرونده میراث ملموس ۲۶۳پرونده با تأیید شورای‌عالی در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و ۱۷پرونده نیز مورد تأیید قرار نگرفت.

او اضافه کرد: همچنین از ۱۱۵پرونده ثبتی میراث ناملموس، ۹۷ پرونده با تأیید شورای‌عالی ثبت در فهرست میراث معنوی قرار گرفت و ۱۸پرونده هم تأیید نشد.
کد خبر: 46156
Share/Save/Bookmark