تشکیل هیئت امنا برای بناها
رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تأکید کرد:
تشکیل هیئت امنا برای بناها
رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: در راستای حل مشکلات بناهای تاریخی، با هدف اداره‌ی این بناها، هیئت امنا تشکیل خواهد شد.
 
تاريخ : شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۱۷
به گزارش هنرنیوز، در خراسان رضوی، مسعود سلطانی‌فر صبح امروز (۱۰ اسفندماه، در نشست تخصصی ستاد هماهنگی خدمات سفر در هتل مدینه‌الرضا (ع) مشهد و در جمع مدیران کل میراث فرهنگی و گردشگری سراسر کشور، اظهار کرد: معتقدیم اگر اماکن فاخر میراث فرهنگی ما به‌خوبی اداره شوند، بسیاری از مشکلات ما حل می‌شود و بسیاری از ظرفیت‌ها فعال خواهد شد.


برای هر بنای تاریخی، هیئت امنا ایجاد می‌شود


او ادامه داد: در این راستا، بنا داریم برای هر کدام از بناها، هیئت امنا ایجاد کنیم و این هیئت امنا شامل مطلعین، اساتید دانشگاه، باستان‌شناسان و متخصصان خواهد بود تا با پیگیری امور مربوط به بناهای تاریخی، شاهد بهبود وضعیت اداره‌ی آن‌ها باشیم.


سلطانی‌فر با اشاره به تدوین برنامه‌ی ششم توسعه در سال آینده توسط هیئت دولت، اظهار کرد: مجموعه‌ی ما باید تمام تلاش خود را بکند تا دایره‌ی سهم خود را در این برنامه، گسترش دهد، زیرا همان‌طور که می‌دانیم سازمان میراث فرهنگی نتوانسته همگام با سایر بخش‌های کشور رشد و توسعه داشته باشد. بنابراین باید تمام تلاش خود را مصروف به بازگرداندن سازمان به روند توسعه‌ی کشور کنیم.


رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به تغییرات مدیریتی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ادامه داد: همه‌ی مدیران جدید از بین مدیران قدیمی و متخصصان خوش‌نام انتخاب شده‌اند تا شاهد اوج‌گیری فعالیت‌ها باشیم.


سلطانی‌فر با اشاره به برخی تصمیم‌های دولت قبل درباره‌ی انتقال بخش‌هایی از سازمان میراث فرهنگی به استان‌ها و بازگرداندن آن‌ها به تهران، بیان کرد: آن تصمیم‌های غیرمنطقی و عجولانه، به این سازمان ضربه‌ی زیادی زده است و در جریان این کارها، بسیاری از کارشناسان از این مجموعه بیرون رفته و آثار تاریخی زیادی صدمه دیده‌اند که باید با سیاست‌گذاری‌های صحیح، این خسارت‌ها را جبران کنیم و روند روبه‌رشد را به سازمان برگردانیم.


او با بیان این‌که یکی از مسوولیت‌های این سازمان، حفاظت از میراث فرهنگی به‌عنوان ریشه‌ی فرهنگ در کشور است، گفت: از زمان تأسیس سازمان میراث فرهنگی در کشور، ۸۳ سال می‌گذرد و تلاش‌های خوبی در این سال‌ها شده که گاهی به موفقیت رسیده و گاهی موفق نبوده است. با وجود تمام تلاش‌های صورت‌گرفته، از میان حدود یک‌میلیون اثر باستانی که در کشور داریم، فقط ۳۲ هزار اثر تا کنون به ثبت رسیده‌اند و این یعنی فقط سه درصد میراث فرهنگی کشور ثبت شده است.


فقط یک درصد بناها مرمت شده‌اند


سلطانی‌فر اظهار کرد: در بخش مرمت و بازسازی آثار، آمار از این هم پایین‌تر است و ما فقط حدود یک درصد میراث فرهنگی کشور را مرمت، بازسازی و نگهداری کرده‌ایم که این امر، نشان‌دهنده‌ی این است که باید سیاست‌گذاری‌های این حوزه را تغییر دهیم، زیرا به‌دلیل کمبود اعتبارت، ما تا سال‌ها بعد هم نخواهیم توانست حرکت عمده‌ای را در زمینه‌ی ثبت آثار و بناهای تاریخی کشور انجام دهیم.


وی ادامه داد: ما با مشکلاتی روبه‌رو هستیم که باید فکری برای آن‌ها کنیم. اگر می‌خواهیم گذشته را بشناسیم و نسل جدید را با آن آشنا کنیم و از آن، در راستای رشد گردشگری استفاده کنیم، باید فعالیت‌های خود را آسیب‌شناسی کنیم و ببینیم مشکل ما کجاست.


رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با اشاره به در معرض تخریب بودن بسیاری از آثار تاریخی، گفت: ما هیچ‌گاه برنامه‌ای نداشته‌ایم که طبق آن بتوانیم ریشه‌ی حوزه‌ی فرهنگ در کشور را حفظ کنیم. در دنیا، هنگامی که مکانی به‌عنوان میراث فرهنگی معرفی می‌شود، صاحب آن مکان یا بنا، خوشبخت خواهد شد و این، به‌دلیل سیاست‌های حمایتی کشورهای دیگر است؛ اما در کشور ما، وقتی بنایی به‌عنوان میراث فرهنگی معرفی می‌شود، صاحب آن بدبخت می‌شود، زیرا ارزش ملک او نصف و قابلیت ساخت بنا منتفی می‌شود.


لزوم ورود بخش خصوصی به بخش میراث فرهنگی


رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان این‌که در کشور ما باید هنر و فرهنگ «اقتصادی» شود، اظهار کرد: سرانجام یک روز باید روش‌های ما اصلاح شود و سیاست «نه گفتن» در سازمان میراث فرهنگی باید خاتمه پیدا کند. باید از آثار و بناهای تاریخی در راستای حفظ و رشد فرهنگ خود استفاده کنیم و در همین راستا، از صندوق احیای بناهای تاریخی که طبق مصوبه‌ی هیئت وزیران در سال ۸۴ به تصویب رسیده است، استفاده کنیم.


معاون رییس‌جمهور بیان کرد: باید در زمینه‌ی حفظ، نگهداری و بهره‌برداری از بناهای تاریخی از ظرفیت‌های بخش خصوصی و سرمایه‌ی آن استفاده کرد و با طرح، نقشه، نظارت و استانداردهای ما و در چارچوب ‌برنامه‌های کلی، از آن‌ها بنا بر نیاز بهره برد. بسیاری از این مکان‌ها را می‌توانیم با کاربری فرهنگی مورد استفاده قرار داد تا هم منابع دولتی حفظ شود و هم در زمانی که این بناها توسط بخش خصوصی اداره می‌شوند، هزینه‌ی نگهداری از آن از دوش دولت برداشته می‌شود.


رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: با اصلاحاتی که در صندوق ابنیه‌ی تاریخی در سال ۹۳ به‌وجود می‌آید، شاهد تحول جدی در این زمینه خواهیم بود، زیرا سرانجام باید یک روز با تغییر مدل مدیریتی، بناهای تاریخی از ورطه‌ی اضمحلال نجات پیدا کنند تا این حرکت به نام این دولت و مدیران آن در تاریخ ثبت شود.


وی گفت: البته این سیاست درباره‌ی ۱۶ اثر ثبت جهانی‌شده، ۷۵ اثر در نوبت ثبت جهانی و حدود ۱۰۰ اثری که بعدا در صف ثبت جهانی قرار خواهند گرفت، دنبال نمی‌شود و شامل دیگر بناهای تاریخی است. درباره‌ی این بناها، تمام هزینه‌ها برعهده‌ی خود سازمان خواهد بود.


معاون رییس‌جمهور با اشاره به تأکید رییس‌جمهور در زمینه‌ی گردشگری، اظهار کرد: این بخش می‌تواند رشد بسیار زیادی داشته باشد، زیرا ما از نظر جاذبه‌ی تاریخی جزو ۱۰ کشور برتر دنیا و از نظر جاذبه‌ی طبیعی بین ۱۵ کشور اول هستیم و این‌که میزان درآمد از گردشگری رتبه‌ی ۵۰ یا ۵۱ دنیا را داشته باشیم، زیبنده نیست.


رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به حجم بالای خروج گردشگر از کشور و حجم پایین ورود گردشگران اشاره و بیان کرد: سالانه چیزی حدود هفت‌میلیون نفر از کشور خارج می‌شوند و حدود چهارمیلیون نفر وارد می‌شوند و اگر این هفت‌میلیون نفر به‌طور میانگین ۱۵۰۰ دلار خرج کرده باشند، ۱۵ میلیارد دلار از کشور خارج کردند و اگر این چهارمیلیون نفر به‌صورت میانگین نفری ۵۰۰ دلار در کشور ما خرج کرده باشند، سه تا چهارمیلیارد دلار در این بخش درآمد داشتیم که بسیار پایین است.


سلطانی‌فر تأکید کرد: حضور بخش خصوصی در گردشگری، بسیار مهم و اثرگذار است و من از تمام مدیران می‌خواهم که در این بخش همکاری بیشتری با بخش خصوصی و NGO‌ها داشته باشند.


وی گفت: ما به‌جز ۹ کشور، برای اتباع همه‌ی کشورها به‌محض ورود به کشور، ویزای گردشگری صادر می‌کنیم و هم‌زمان تلاش می‌کنیم تا با کشورهای بیشتری ضوابط لغو روادید را اجرایی کنیم و در این راستا، جلسات خوبی را با وزارت امور خارجه و وزارت اطلاعات داشته‌ایم که امیدواریم در اینده‌ی نزدیک در این زمینه به موفقیت‌هایی دست یابیم.


صنایع دستی بر اقتصاد هنر تأثیرگذار است


معاون رییس‌جمهور در ادامه‌ی سخنانش، صنایع دستی را یکی از رشته‌های مهم و تأثیرگذار در زمینه‌ی اقتصاد هنر دانست و اظهار کرد: امروز متأسفانه به هر دلیلی، قشر زحمتکش و فعال در این عرصه که جزو باهوش‌ترین، خلاق‌ترین و هنرمندترین اقشار جامعه هستند، غالبا در زمره‌ی قشر آسیب‌پذیر جامعه ما قرار می‌گیرد.


او به ارزانی ایجاد شغل در بخش صنایع دستی اشاره کرد و افزود: در این بخش، هر شغل با میانگین ۲۰میلیون تومان به‌وجود می‌آید، این در حالی است که ایجاد یک شغل در بخش صنعت، چیزی حدود ۳۰۰میلیون تومان هزینه خواهد داشت.

کد خبر: 69746
Share/Save/Bookmark