نگاهی به اختصاص بودجه در معاونت هنری؛
به نتیجه رسیدن پروسه خرید اثار هنری
بودجه ای که سالها قرار بود به خرید آثار هنرمندان ایرانی تعلق بگیرد، با پیگیری معاونت هنری و مسئولان ذی ربط، به نتیجه رسید و ارگان های دولتی را «موظف» به خرید کرد.
تاريخ : پنجشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۰ ساعت ۱۷:۵۶
براساس این قانون، دستگاهها و نهادهايي كه از بودجه عمومي دولتي ارتزاق ميكنند، موظف شدند تا يكدهم درصد از بودجه تملك داراييهاي سرمايهاي خود را که درحدود ۳۰ ميليارد تومان است، صرف خريد آثار هنري كنند.
حميد شاهآبادي معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در آخرين روزهاي پاييز در نشستي با اهالي رسانه با اشاره به ابلاغ نهايي بودجه يك دهم درصدي براي خريد آثار هنري اعلام كرده بود: «اين قانون بعد از بحث و جدلهاي زياد توسط معاون اول رئيسجمهور به ما ابلاغ شد و از روز ۲۹ آذر لازمالاجراست. مهمترين دغدغه من در طول اين چندسال بحث خريد آثار هنرمندان بوده و هست كه اين بحث را پيگيري كرديم. برنامهاي كه به خاطر لفظ كلمه «ميتوانند» و جايگزين نشدن كلمه «بايد» به جاي آن در اين چندساله مغفول مانده بود زيرا ادارات دولتي الزامي در قانون نميديدند.»
آنچه مسلم است تخصیص بودجه تنها در صورتی موفقیت آمیز خواهد بود که معاونت هنری، هیات امنایی از هنرمندان قابل قبول، گالری داران فعال، مجموعه داران، کارشناسان و اساتید تاریخ هنر تشکیل دهد که به دستگاه های دولتی برای خرید آثار مشاوره بدهند.چراکه این هیات امنا می تواند سازمان ها را درست هدایت کند تا بدانند از کدام هنرمندان اثر بخرند؟ و چگونه بخرند؟ چراکه کارشناسان ارزش یک اثر هنری را می دانند و براساس سلیقه عمل نمی کنند و آینده نگری دارند و می دانند که چه آثاری در آینده هم ارزش خود را خواهند داشت.
متاسفانه تا کنون دستگاه های دولتی عملکرد خوبی در این زمینه نداشته اند و این بودجه به شکل سلیقه ای و بیشتر برای خرید تابلوخط و مینیاتور صرف شده و به دیگر هنرهای تجسمی از جمله عکس و مجسمه کمتر توجه شده است.
یادآوری این نکته حائز اهمیت است که سالهای گذشته آثار تجسمی خریداری می شد، اما پول آنها پرداخت نمی شد و پس از مدتی آثار به هنرمند برگردانده می شد، اما اگر این بودجه در راه درست هزینه شود، می توان امیدوار بود که بازار هنرهای تجسمی رونق پیدا کند.
محمود شالویی، مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در اظهارنظری درباره نحوه خرید آثار، گفته بود:«آیین نامه خرید آثار ابلاغ شده و فهرست نگارخانه ها از طریق سایت رسمی مرکز تجسمی به دستگاه های ذیربط معرفی شده است. اما با توجه به فرصت مناسبی که دستگاه ها در اختیار دارند، انتظار تعجیلی وجود ندارد، چون تا تیرماه سال آینده این فرصت را دارند. سه مسیر برای عملیاتی شدن این امر پیش بینی شده است. یکی خرید از طریق نگارخانه های دارای مجوز، دیگری از طریق اکسپوها و حراج آثار هنری که دارای مجوز از مرکز هنرهای تجسمی هستند و سوم سفارش خرید اثر از طریق شورای مستقر در این مرکز».
شالویی همچنین اعلام کرده بود دستگاه ها از اکسپوهایی می توانند خرید کنند که مجوز آن ها از طریق مرکز هنرهای تجسمی صادر شده باشد و رسمیت داشته باشد و این جزو قوانین و ضوابط این طرح است.چراکه سفارش و درخواستها آثار باید به شورای خرید مرکز تجسمی که در حال حاضر شکل گرفته ارائه شود. همچنین هنرمندان هم می توانند در قالب یکی از این سه مسیری که ذکر شد، آثار خود را ارائه کرده و از این طرح بهرهمند شوند.