طعم جهانی در فضای موسیقی ایرانی
به مناسبت سالروز درگذشت مرتضی حنانه؛
طعم جهانی در فضای موسیقی ایرانی
 
داخلی آرشيو خبر
تاريخ : يکشنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۳۶
مرتضی حنانه از جمله پشگامان پرداخت به موسیقی کلاسیک در کشور محسوب می‌شود که برای اعتلای این نوع موسیقی تلاش بسیار داشت.

به گزارش هنرنیوز، مرتضی حنانه برای یادگیری و به دنبال آن آموزش موسیقی کلاسیک و نوازندگی سازهای غربی همت گمارد که می‌توان او را اولین نوازنده هورن در ارکستر سمفونیک تهران شناخته شد. در آن زمان هنرستان موسیقی ده نفر از موسیقیدانان را از چکسلواکی برای آموزش به هنر‌آموزان هنرستان استخدام کرده بود که مرتضی حنانه آموختن هورن را زیر نظر رودولف اوربانتس آغاز نمود.

او چندان به موسیقی سنتی پایبند نبود و نزد اهالی موسیقی آن زمان خودی نبود، با وجود اینکه در بررسی تئوری موسیقی ایرانی بسیار تواناتر از برخی اساتید موسیقی ایرانی آن زمان بود. اما با این وجود حنانه همیشه به دنبال کسی بود تا اصول موسیقی غرب را به او بیاموزد و درهمین حین با «پرویز محمود» آشنا شد که در بلژیک تحصیل کرده بود و بعدها ارکستر سمفونیک تهران را بنیان نهاد. استاد محمود، بی دریغ معلوماتش را در اختیار حنانه گذاشت.

همچنین این علاقه او در سال ۱۳۳۲جشن هزاره بوعلی سینا موجب شد تا مقدمات سفرش به ایتالیا فراهم شود. او آثارش را در حضور شرق‌شناسان حاضر در این جشن با هم‌سرایی و ارکستر سمفونیک اجرا نمود و این اجرا چنان مورد توجه حضار قرار گرفت که آقای چرولی سفیر وقت ایتالیا، بورس هنری آن کشور را در اختیار وی قرار داد و حنانه برای تکمیل تحصیلات و مطالعات خود در رشته‌های مختلف هنری، به خصوص موسیقی به آن کشور عزیمت نمود. مرتضی حنانه در مرکز عالی موسیقی واتیکان به تحصیل پرداخت و در خصوص موسیقی مذهبی مقدس ایتالیا تحقیق نمود. او همچنین در این سفر خود از سال ۱۳۳۶ تا ۱۳۳۹ نزد مانسترو کاردوچی در رُم به تحصیل در رشته ی کمپزیسیون مشغول می شود و برای تامین کمک هزینه تحصیلی خود همراه با حسین سرشار و پروین زرین پور به کار دوبلاژ فیلم های ایتالیایی به فارسی می پردازد.

سپس حنانه به عضویت شورای عالی موسیقی رادیو ایران در آمد و در همین زمان بود که ارکستر سمفونیک رادیو ایران را به نام ارکستر فارابی پایه گذاری کرد. ارکستر مرتضی حنانه چه از لحاظ هارمونی چه ارکستراسیون بی نظیر و یگانه بود؛ تنظیم این قطعه می تواند چشم انداز جدیدی باشد به سوی موسیقی ارکسترال ایرانی که شکوه و عظمت موسیقی ایرانی را دو چندان می کند.

البته حنانه با وجود اینکه نسبت به ساخت موسیقی فیلم چندان علاقه‌ای نشان نمیداد در این زمینه فعالیت‌هایی هم داشته‌است به یادماندنی‌ترین کار او موسیقی سریال هزاردستان بوده که کار زنده یاد علی حاتمی بوده‌است.

از دیگر موسیقی فیلم‌های او شامل:

عروس دجله (۱۳۳۳)

بهلول (۱۳۳۶)

ساحل انتظار (۱۳۴۲)

لذت گناه (۱۳۴۳)

عروس دریا (۱۳۴۴)

الماس ۳۳ (۱۳۴۶)

پل (۱۳۵۰)

کاکو (۱۳۵۰)

پهلوان مفرد (۱۳۵۰)

سه قاب (۱۳۵۰)

فرار از تله (۱۳۵۰)

بابا شمل (۱۳۵۰)

راز درخت سنجد (۱۳۵۰)

قصاص (۱۳۵۰)

صمد و فولاد زره دیو (۱۳۵۱)

جهنم به اضافهٔ من (۱۳۵۱)

قلندر (۱۳۵۱)

خونبارش (۱۳۵۹)

سند زنده (۱۳۵۹)

تشریفات (۱۳۶۴)

مردی که موش شد (۱۳۶۴)

تیرباران (۱۳۶۵)

جعفر خان از فرنگ برگشته (۶۷/۱۳۶۳)



مرتضی حنانه روز ۱۱ اسفند ۱۳۰۱ در تهران زاده گشت و شبانگاه ۲۴ مهر ۱۳۶۸ بر اثر ابتلا به بیماری سرطان ریه در یکی از بیمارستانهای تهران از دنیا رفت و علی رغم اینکه علاقه مند بود در همدان و در مرقد بوعلی سینا به خاک سپرده شود. در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شد.

کد خبر: 33222
Share/Save/Bookmark