گفتگو با دو مستندساز درباره حماسه آزادسازی خرمشهر؛
سینمای دفاع مقدس شناسنامه سینمای بعد از انقلاب
از عصر امروز (شنبه سوم خردادماه ۱۳۹۳) و همزمان با فرارسیدن سالروز آزادسازی خرمشهر، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برنامه ای را تحت عنوان «حماسه خرمشهر در آئینه سینمای مستند» در سالن «سینماحقیقت» این مرکز برگزار می کند.
تاريخ : شنبه ۳ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۵۵
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، مهدی باقری و هژار نورانی دو مستندساز حاضر در این برنامه به بیان دیدگاههای خود پیرامون نقش سینمای مستند در بازتاب حماسه خرمشهر پرداخته اند که شرح آن به روایت ذیل است:
باقری: عنوان مقاومت مردمی بیشتر برای آزادسازی خرمشهر مفهوم دارد.
مهدی باقری که با مستند «ناگهان تو گم شدی» در این برنامه حضور دارد، درباره موضوع فیلمش اظهار داشت: این فیلم نگاهی به ۳۵ روز مقاومت مردمی در خرمشهر دارد که بر اساس دستنوشته های روزانه شهید بهروز مرادی و روایت او از روزهای مقاومت به تصویر کشیده شده است.
وی ادامه داد: به عقیده من عنوان مقاومت مردمی بیشتر برای آزادسازی این شهر مفهوم دارد؛ زیرا مردم تنها به دفاع از شهر پرداختند و این امر در اسناد و مدارک ثابت شده است.
باقری افزود: در بیشتر فیلمهای مستند جنگ زیبایی شناسی وجود ندارد، زیرا این آثار یا بر اساس آرشیو تکمیل شده اند که هیچ روایتی ندارند یا مستند گزارشی هستند؛ اما فیلم هایی که خارج از بودجه حمایتی- سفارشی ساخته شده اند و به دنبال اثرات جنگ بوده و به فیلمهای مستند اجتماعی نزدیکترند، موفقتر بوده اند.
وی در پایان گفت: حوزه هنری به عنوان سفارش دهنده مجموعه مستندهای خرمشهر وارد کار می شود، فراخوان می دهد، طرح ها انتخاب شده و فیلم ها ساخته می شوند؛ در نهایت خروجی کار این است که برای نخستین بار و با کمترین هزینه، بیشترین اعتبار را در سینمای مستند جنگ ایجاد می کند.
هژار نورانی: شناسنامه سینمای ایران بعد از انقلاب، با مستندهای دفاع مقدس آغاز می شود.
هژار نورانی هم که با مستند «۵۷۸ روز» در این برنامه حضور دارد، پیرامون سهم سینمای مستند در بازتاب حماسه خرمشهر گفت: شناسنامه سینمای ایران بعد از انقلاب، با مستندهای دفاع مقدس آغاز می شود؛ در این مدت کارهای بسیاری ساخته شده که برخی فیلم ها خوب و برخی کارها هم تکراری و نخ نما بوده است.
نورانی گفت: ازجمله آثار برجسته می توان به فیلم «آخرین روزهای زمستان» محمدحسین مهدیان اشاره کرد که از لحاظ ساختار و روایت فیلم خوبی بوده و جز معدود فیلمهای مستندی است که تمام اتفاقات و جزئیات درون فیلم حساب شده پیش رفته و مجموعه شاخصی را در مقایسه با سایر فیلم های دفاع مقدس به وجود آورده است.
وی تصریح کرد: به عقیده من لازم است محفلی برای نمایش این فیلم ها با عنوان همایش، جشنواره، هفته نمایش فیلم و... در نظر گرفته شود، زیرا خوشبختانه تعداد فیلمسازان و آثار ساخته شده با موضوع دفاع مقدس رو به افزایش است. در حال حاضر برنامه «حماسه خرمشهر در آینه ی سینمای مستند» با دو روز نمایش فیلم شروع شده و می تواند تا یک هفته هم ادامه پیدا کند تا در سال آینده شاهد حضور فیلم های بیشتری باشیم.
نوارنی همچنین پیرامون موضوع مستند «۵۷۸ روز» خاطرنشان کرد: این فیلم مستندی درباره سقوط خرمشهر و آزادسازی این منطقه از زاویه دید تکاوران نیروی دریایی است. در تحقیقاتی که انجام داده ام خیلی به نقش نیروی دریایی در زمان دفاع از خرمشهر اشاره نشده است؛ درحالیکه نیروی دریایی جزء اولین نیروهای ارتشی حاضر در خرمشهر بوده اند.
شایان ذکر است: شرکت در برنامه «حماسه خرمشهر در آئینه سینمای مستند» برای عموم آزاد و رایگان است و علاقمندان می توانند در دو سئانس بعدازظهر (۱۷تا ۱۸:۳۰ و ۱۹ تا ۲۰:۳۰) روزهای شنبه و یکشنبه (سوم و چهارم خرداد ماه ۱۳۹۳)، به سالن «سینماحقیقت» واقع در خیابان سهروردی شمالی، میدان شهید قندی، شماره ۱۵، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی مراجعه نمایند.