تحولات سياسي اجتماعي شيراز از آغاز تا مشروطه
 
تاريخ : دوشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۰:۲۲
نويسنده كتاب «گلشن شيراز: سيري بر تاريخ تحولات سياسي اجتماعي، علمي و فرهنگي شيراز از آغاز تا انقلاب مشروطه» از بررسي مفصل تاريخ اجتماعي و سياسي شهر شيراز تا دوران پيروزي انقلاب اسلامي در جلد دوم اين اثر خبر داد.

به گزارش هنرنيوز،سيدعليرضا گلشني در گفت‌وگو با ايبنا، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: اين كتاب در هشت فصل مسايل سياسي اجتماعي، علمي و فرهنگي شيراز را از ابتداي شكل‌گيري اين شهر تا دوره انقلاب مشروطه بررسي مي‌كند.

وي فصل دوم اين اثر را ويژه مسايل سياسي شيراز معرفي كرد كه بيشتر به دوران پس از اسلام اختصاص دارد.

گلشني به ذكر مختصري از شرايط سياسي شيراز كه در اين كتاب به تصوير كشيده شده است، اشاره كرد و گفت: پس از دوره حاكميت بني‌عباس و امويان، صفاريان وارد شيراز شدند و پس از آنها آل بويه زمام امور را در دست گرفتند، شيراز و بغداد را به عنوان پايتخت انتخاب كردند.

وي افزود: اتابكان فارس كه از مشهورترين سلسله‌هاي شيراز به شمار مي‌آمدند و همچنين سلقوري‌ها پس از آل بويه زمام شيراز را در دست گرفتند. دوران زمامداري اتابكان فارس با حمله مغولان به ايران همزمان بود. آنان به واسطه سياستي كه در پيش گرفتند، از حمله مغول به شيراز جلوگيري و اين شهر را به مأمني براي انديشمندان و اديبان تبديل كردند.

گلشني با توجه به مطالبي كه در اين كتاب به آنها پرداخته است، ادامه داد: در دوران آل اينجو تا آل‌ مظفر كه همزمان با دوران زندگي حافظ بود، شيراز دچار ناامني و كشمكش شد تا زمان حمله تيمور لنگ كه با وجود بر جاي گذاشتن تخريب‌هاي بسيار، آسيب چنداني به شيراز وارد نشد. در همين دوران بود كه مكتبي با نام مكتب شيراز شكل گرفت و رنسانسي علمي پديد آمد.

وي خاطرنشان كرد: در دروان حكومت صفويه، شيراز آسيب‌هاي زيادي را متحمل شد تا اين كه با روي كار آمدن شاه عباس، بار ديگر صفت «دارالعلم» به اين شهر تعلق گرفت.

اين پژوهشگر سياسي اجتماعي تصريح كرد: با حاكميت آغامحمدخان قاجار پس از دوره نادرشاه و زنديه، شيراز وضعيت بدي به خود گرفت و حتي دروازه‌هاي شهر كه مايه مباهات مردم بود، تخريب شدند. در زمان مشروطه نيز ناامني‌هاي شيراز ادامه يافت.

وي در پايان گفت: تاريخ سياسي و اجتماعي فارس و تأثيرات مردمان اين شهر در فرهنگ و سياست كشورمان در جلد بعدي اين كتاب به صورت مفصل‌تري تا دوران پيروزي انقلاب اسلامي بررسي خواهند شد.

پيش از اين جلد نخست كتاب «گلشن شيراز: سيري بر تاريخ تحولات سياسي اجتماعي، علمي و فرهنگي شيراز از آغاز تا انقلاب مشروطه» در 432 صفحه از سوي انتشارات فرهنگ پارس استان فارس منتشر شده است.
کد خبر: 14412
Share/Save/Bookmark