وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: ما در پي حاشيه نيستيم و به آنها اهميتي نميدهيم، اما هستند رسانههاي خارجي و برخي در داخل كه شيطنت و حاشيهسازي ميكنند؛ مانند شبكه العربيه كه در طول برپايي نمايشگاه تمام تلاش خود را در اين راستا انجام داد.
به گزارش هنرنیوز به نقل از فارس، آئين تجليل از دست اندركاران بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران با حضور سيدمحمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، بهمن دري رئيس بيست و چهارمين نمايشگاه كتاب و جمعي از مسئولين نهادها و سازمانها در سراي اهل قلم برگزار شد.
سيدمحمد حسيني وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اينكه به استقبال اعياد شعبانيه و ضيافتالله ميرويم، اظهار داشت: طي روزهاي آينده شاهد ورود به ماه شعبان و اعياد شعبانيه و پس از آن وارد ضيافتالله خواهيم شد كه اين امر را به فال نيك ميگيريم.
حسيني با تلاوت آيهاي از قرآن كريم، آن را به دستاندركاران نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران هديه داد و عنوان كرد: دستگاهها و نهادها با تلاشي خستگيناپذير دست در دست هم نهاده تا رخداد فرهنگي بزرگي چون نمايشگاه كتاب را برگزار كنند، چرا كه كمتر رويدادي را سراغ داريم كه در آن عالي رتبهترين مسئولان كشوري و حتي رهبر انقلاب در آن شركت و تحولات را به دقت مورد ارزيابي قرار دهند.
وي با اشاره به اينكه از خارج از كشور نيز براي بازديد از نمايشگاه كتاب مخاطبيني به كشور مراجعه ميكنند، ابراز داشت: به جز علاقهمندان به كتاب در داخل، از خارج از كشور نيز مخاطبان بسياري براي شركت در اين رويداد فرهنگي به كشورمان مراجعه ميكنند چرا كه اين بحث فرابخشي است و مختص يك نهاد نيست، از اين رو از دستاندركاران نمايشگاه تشكر كرده و ميگويم قطعاً اجر شما با خداست، چه عمل صالحي بالاتر از اينكه انسان فضاي مطالعه و فرهنگ كتابخواني را توسعه و ترويج داده و به نويسندگان و ناشران خدمت كند.
وزير ارشاد با بيان دو روايت از پيامبر اكرم (ص) درباره ثمرات تأليف كتاب خاطرنشان كرد: پيامبر فرمودند «كسي كه از دنيا برود و ميراث او دفتر و كتاب باشد (نوشتههاي سودمند) جنت و بهشت بر او واجب است، چرا كه تاثيرگذاري او براي دوره خاص نيست»؛ نبي اكرم در جايي ديگر نيز فرمودند «اگر از فردي حتي يك برگ بماند كه بر آن دانشي مكتوب شده باشد و سبب ارتقاء سطح آگاهي مردم شده و نافع باشد چنين علمي در روز قيامت ميان فرد و جهنم ساطر خواهد بود»، اين روايات نشاندهنده ارزش قلم است كه خداوند به آن سوگند ياد كرده است.
سيدمحمد حسيني در ادامه سخنان خود با اشاره به اينكه با برگزاري نمايشگاه كتاب در حال خدمت به چنين جماعتي هستيم، يادآور شد: افرادي كه كتاب مينويسند در پي مسايل ماديات نيستند، اگر چه بخش مهمي را مسايل مادي تشكيل ميدهد و نويسندگان هم زندگي دارند و از اين طريق امرار معاش ميكنند؛ اما با آغاز نمايشگاه، 170 ميليارد تومان فروش كتاب را شاهد بوديم كه در ظرف 10 روز اين گردش مالي رخ داد.
حسيني بيان كرد: همين كه فضاي مطالعه و نگاه مثبت و ايجاد شوق در بسياري از مردم را شاهد هستيم اين امر مهم سبب ميشود ديگران هم به كتاب علاقهمند شده و به اين موضوع مهم توجه كنند؛ اين امر سبب فرهنگسازي شده و عظمت مردم ايران را به جهانيان نشان ميدهد؛ پس نمايشگاه كتاب مركزي براي رقابت اهل انديشه است.
وي در ادامه سخنان خود با اشاره به حمايت از كتابهاي مفيد اظهار داشت: كتابهاي مفيد مورد استقبال و انتخاب مردم بوده و اين امر وظيفه ماست تا به نوعي از آثار مفيد حمايت كنيم.
وي ادامه داد: عدالت همواره به معناي مساوات نيست، قطعاً كالاهايي كه موثرتر هستند بايد بيشتر مورد حمايت قرار گيرند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه سخنان خود با اشاره به در نظر گرفتن سالن ويژه در نمايشگاه امسال و اينكه اين امر از نكات مثبت برپايي نمايشگاه كتاب بيست و چهارم بود، يادآور شد: تعبيه سالن ويژه به عنوان تجربه اول بسيار خوب بود، در سالهاي آينده ميتوان آن را توسعه داد تا در آن آثار نويسندگان نخبه معرفي شوند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به گذشت بيست و چهار سال از نمايشگاه كتاب تهران آن را مفيد ارزيابي كرد و اضافه كرد: با برپايي نمايشگاه بيست و پنجم شاهد گذر ربع قرن خواهيم بود، در نمايشگاه بيست و چهارم از همه تجربيات سالهاي گذشته بايد استفاده كرد تا نمايشگاه ارزشمندي ارائه شود؛ از اين رو از دستگاهها و نهادهاي امر ميخواهيم نقدها، نظرات و پيشنهادات خود را ارايه كنند تا سال آينده نمايشگاهي آبرومند برگزار كنيم.
حسيني در اين راستا درباره حاشيهها گفت: ما در پي حاشيه نيستيم و به آنها اهميتي نميدهيم، اما هستند رسانههاي خارجي و برخي در داخل كه تكاپو و شيطنت و حاشيهسازي ميكنند؛ شبكه العربيه نيز از آن جمله است كه در طول برپايي نمايشگاه تمام تلاش خود را در اين راستا انجام داد.
وي اظهار داشت: همواره از نقدهاي سازنده استقبال ميكنيم آن را پذيرفته و در صدد اصلاح مشكلات خواهيم بود.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در خاتمه تصريح كرد: تحول، اصلي ضروري در همه امور است چرا كه خواهان تكاپو و رشد هستيم. پس بايد از تجارب استفاده كنيم تا خدمات به همه مشتاقان ارائه شود؛ 70 نهاد و دستگاه در نمايشگاه كتاب تهران مشاركت داشتند از طرف خود از آنها تشكر كرده و اميدوارم سال آينده اين همكاري مضاعف شود.
* دري: وظيفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تقويت اركان نشر است
بهمن دري رئيس بيست و چهارمين نمايشگاه كتاب تهران و معاونت فرهنگي ارشاد در اين مراسم ضمن اشاره به اينكه نمايشگاه كتاب تهران بزرگترين رويداد فرهنگي كشور محسوب ميشود، گفت: قرار بود آئين تجليل از دستاندركاران بيست و چهارمين نمايشگاه كتاب تهران در دفتر وزير ارشاد برگزار شود، اما طبق بررسيها سراي اهل قلم مكان تجليل انتخاب شد.
دري در ادامه با اشاره به اينكه در اين جلسه دو تشكر ويژه خواهم داشت، عنوان كرد: نخست بايد تشكري از اينكه نهادها، سازمانها و ارگانهايي كه نامي از آنها برده نشده صورت گيرد چرا كه اين نهادها و سازمانها بسيارند؛ هيچ نهادي در تهران نيست كه با نمايشگاه كتاب همكاري و مساعدت نداشته باشد، اما برخي نهادها بودند كه يادي از آنها نشد ولي در پشت پرده و صحنه نمايشگاه فعاليتها برعهده آنها بود، آنان مديران مجموعه هستند اعم از مديران عضو شوراي سياستگذاري نمايشگاه كه بيش از 20 جلسه نشست برگزار كردند، در اين دوران و در ايام نمايشگاه از حركات و سكنات دوستان خستگي هويدا بود چرا كه بعضاً تا 12 شب جلساتي برپا ميشد تا كار بهبود يابد.
به گفته رئيس نمايشگاه كتاب، هر روز پس از اتمام روز كاري نمايشگاه با مديران اجرايي و شوراي سياستگذاري جلسه برگزار ميشد تا برنامهريزيها جديتر و برنامهها طبق روال پيش رود؛ اين جلسات بسيار مؤثر بود اما برخي از دوستان تمايلي به برگزاري آن نداشتند ولي با فشار مضاعف اين جلسات برپا شد چرا كه در پايان روز همه خسته بودند.
معاون فرهنگي ارشاد ضمن اشاره به تلاشهاي بيدريغ سيد محمد حسيني وزير ارشاد در ايام برپايي نمايشگاه متذكر شد، از مقام عالي وزارت ارشاد يعني سيدمحمد حسيني كه وقت زيادي براي نمايشگاه صرف كرد تشكر ميكنم، چرا كه تلقي اين بود كه نمايشگاه كتاب بزرگترين رويداد فرهنگي كشور است.
دري با اشاره به رسانه ملي و پخش برنامههايي از راديو گفت: راديو و شبكه ملي مستقر در نمايشگاه تلاش جدي در اطلاعرساني داشتند.
وي افزود: اين سؤال همواره مطرح است كه اساساً چرا به نمايشگاه احتياج داريم؛ اين همه اهتمام چرا براي برپايي نمايشگاه كتاب صرف ميشود؟ اولاً جامعه نشر اركان مهمي دارد كه بنده به آن اشاره ميكنم؛ بحث اصلي توليد علم يا آفرينش و خلق يك اثر است كه در قالب يك كتاب عرضه ميشود، هنگامي كه كتاب عرضه ميشود يا كاري به ثمر نشسته و خلق ميشود، نويسنده و مؤلف انتظار انتشار فاخر اثر خود را دارند، در ساير موارد هم اينگونه است چرا كه بارها و بارها نويسنده يك اثر در خلوت خود تورقي به اثر منتشر شده خويش ميكند، در تئاتر و فيلم نيز خالق اثر بارها در خلوت خود هنر خود را مشاهده ميكند.
به گفته دري متأسفانه در طول سالها بعضاً روي ركني از موضوعات نشر تلاش شده و برخي اركان يا ناديده يا در آن رابطه تلاشي صورت نگرفته، ركن دوم قالب بياني است؛ بايد ديد اثر يا فكر در چه قالبي منتشر ميشود.
دري در ادامه افزود: اين دو ركن بايد همواره تقويت شوند و ارشاد متولي اين امر است، اگر اين دو ركن در مسير مطلوب طي شود اما عرضه و توزيع مطلوبي را شاهد نباشيم و همواره در توزيع با مشكلاتي مواجه باشيم به نتيجه نخواهيم رسيد.
رئيس نمايشگاه كتاب در ادامه اضافه كرد: همواره در بخش توزيع در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بحثهايي مطرح و برخي از آنها به سرانجام رسيده اما جاي كار فراوان وجود دارد چرا كه پيشنهادات بايد مورد ارزيابي قرار گيرند.
دري تصريح كرد: توزيع كتاب موضوعي مهم است، اثري با زحمت بسيار خلق ميشود پس بايد به دست عموم برسد؛ اما با فرض اينكه توزيع هم مطلوب انجام شود اثر بايد به دست چه فردي برسد؟ بعضاً ديده شده در برهههايي به اين بخش اعتنا و در بخشي از زمانها اين مهم مورد بيمهري قرار گرفته است.
به گفته دري نمايشگاه كتاب تهران اين 4 ركن را به نمايش گذاشته چرا كه عرصهاي براي نمايان بودن فراهم است؛ به نظر بنده خود نمايشگاه كتاب به عنوان بزرگترين رخداد فرهنگي ميتواند مانوري براي ارزيابي نقاط ضعف و قوت كتاب و كتابخواني باشد.
وي افزود: شايد براي نخستين بار بلافاصله پس از نمايشگاه كتاب جلسات شوراي سياستگذاري نمايشگاه بيست و پنجم برگزار شد و تاكنون 3 جلسه برگزار شده و فردا شاهد برپايي چهارمين جلسه خواهيم بود.
وي در مورد نظر برخي از افراد درباره نمايشگاه كتاب تهران عنوان كرد: اين نمايشگاه داراي تمايزاتي با نمايشگاه سالهاي گذشته بود چرا كه بيحاشيهترين نمايشگاه را برگزار كرديم، سالهاي گذشته شاهد حاشيههاي فراواني بوديم.
دري در خاتمه ابراز داشت: اما نمايشگاه بيست و چهارم ويژگي مهمي چون ارتقاء معرفت ديني و بصيرت فرهنگي داشت و سعي داريم بسياري از ضعفهاي نمايشگاه بيست و چهارم را در سال آينده برطرف و نقاط قوت را تقويت كنيم.
** قبادي: 90 درصد بازديدكنندگان نمايشگاه كتاب قصد استفاده از امكانات اورژانس را دارند
همچنين در ابتداي اين مراسم حميد قبادي با تبريك ايام رجب و فرا رسيدن ماه شعبان گفت: اين مراسم براي تقدير و تشكر از خدمات مديران نمايشگاه و سازمانهاي همكار در امر برپايي نمايشگاه كتاب برگزار ميشود.
به گفته وي، بيست و چهارمين نمايشگاه كتاب تهران به عنوان مهمترين و بزرگترين رويداد فرهنگي كه هر سال شكل و ظاهري يافته و مردم را با حوزه كتاب آشنا ميكند، برگزار ميشود و در اين صورت شاهد استقبال فراوان مردم هستيم.
قبادي در ادامه سخنان خود با اشاره به اينكه شيريني نمايشگاه هم جزئي از آن به شمار ميرود، اضافه كرد: از زماني كه نمايشگاه كتاب در مصلا برپا شد، شاهد نمونههاي متعدد موفقيت و نكات ارزشمند مثبت و در عين حال رقم خوردن بحث توافق، همدلي، همكاري و مشاركت سازمانها، نهادها و دستگاهها هستيم.
معاون اجرايي نمايشگاه بيست و چهارم كتاب تهران ابراز داشت: هر سال 70 نهاد، سازمان، دستگاه در حوزههاي شهري در اين رويداد بزرگ فرهنگي مشاركت ميكنند.
وي از نمايشگاه كتاب به عنوان كمنظير و بينظيرترين رويداد ملي ياد كرد و افزود: صرفنظر از رويدادهاي ملي در فعاليتهاي فرهنگي و اجتماعي رويدادي به اين گستردگي را كه وحدت فرهنگي را رقم ميزند، شاهد نيستيم چرا كه دهها و صدها مركز و نهاد با احتساب دستگاههاي وزارت ارشاد براي برپايي اين رويداد همكاري ميكنند.
قبادي در ادامه خاطرنشان كرد: دستاندركاران و مديران نمايشگاه كتاب با كمك نهادها، برنامهريزي انجام ميدهند تا از ابتداي ورود علاقهمندان به نمايشگاه و حتي پيش از آن اطلاعرساني را آغاز ميكنند و پس از آن امكان آمد و شد مردم را مهيا ميكنند؛ در اينجا نقش حمل و نقل شهري بسيار برجسته ميشود چرا كه از نقاط مختلف مردم راهي نمايشگاه هستند و هنگامي كه در نمايشگاه حاضر ميشوند بايد امنيت عمومي را در آن محيط مهيا كرد و رفت و آمدها را تسهيل داد.
معاون اجرايي نمايشگاه بيست وچهارم ابراز داشت: ما ناچاريم در ايام نمايشگاه به ميزان شهري بزرگ امكاناتي را مهيا كنيم و در نبود بسياري از امكانات بايد نمايشگاه را برگزار كنيم شايد جالب باشد كه براي برقراري اين امكانات عنوان شود كه چندين كيلومتر لوله آب در نمايشگاه تعبيه شد تا آتشنشانها در هنگام وقوع حادثه از آن استفاده كنند.
به گفته وي، انتقال برق، نيرو و بحث ساخت و ساز نمايشگاه هر ساله با كمك مؤسسات و نهادها صورت ميگيرد. بسياري از آنها از دغدغههاي ما مطلع هستند و خود را از ابتدا در برنامهريزي با محيط هماهنگ ميكنند.
قبادي اظهار داشت: با فراهم شدن امكانات بازديد روزانه بيش از 500 هزار نفر از نمايشگاه بازديد و به آن مراجعه كردند.
وي در ادامه خاطرنشان كرد: براي نمايشگاه چندين ساعت وقت صرف ميشود، (صرف نظر از وجود محل دايمي) چه به صورت مشترك يا نهادهاي مستقل تا برپايي نمايشگاه با مشكلات كمتري برپا شود.
قبادي در ادامه سخنان خود به نكته جالب اشاره كرد و گفت: 90 درصد مراجعين به نمايشگاه كتاب تنها قصد استفاده ظاهري از امكانات اورژانس را دارند.
معاون اجرايي نمايشگاه تصريح كرد: نيروي انتظامي با فراهم آوردن بحث ارتقاي امنيت اجتماعي با تأكيد رئيس نمايشگاه مبني بر حفظ شعائر ديني اسلامي و اجتماعي در نمايشگاه فعاليتهاي مثبتي را عرضه كرد.
قبادي در ادامه به سازمانها و نهادها اشاره و ضمن قدرداني از آنها بيان كرد: سازمان صدا و سيما، اقتصاد و دارايي مجموعه گمرك، شوراي اسلامي شهر تهران و مجموعه مصلاي بزرگ امام خميني (ره)، انصافا همكاريهاي خوبي با ما داشتند. از ساير نهادها همانند شهرداري و سازمانهاي تابعه شركت متروي تهران راهنمايي و رانندگي تهران، سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران، شركت واحد اتوبوسراني، سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني تهران بزرگ، شركت مخابرات، شركت برق تهران، مجموعه سازمان مديريت پسماند، زيباسازي و فضاي سبز بايد تشكري ديگر داشت.
وي در خاتمه عنوان كرد: بسياري تصور ميكردند با وجود حضور دري در سال ابتداي فعاليت در برپايي نمايشگاه كتاب تهران با مشكلاتي مواجه خواهيم بود؛ اما با مديريت برنامهريزي شده وي فعاليتها طبق برنامه و روال طبيعي خود پيش رفت و شاهد بوديم كه امسال نمايشگاهي خوب و كم حاشيه برپا شد.