به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی انجمن علمی باستان شناسی ایران، در بیانیه ای که شب گذشته ۲۰ خرداد ۱۳۹۱ منتشر کرد تصمیم خردورزانه ی رییس سازمان ميراث فرهنگي مبنی بر بازگشت پژوهشگاه سازمان به شهر تهران را بسیار مسرت بخش عنوان کرد و تحقق عملی آن را التیامی بر تن رنجور یگانه نهاد بازماندۀ پژوهشي در حوزۀ تشکیلات رسمی ميراث فرهنگي كشور دانست.
در این بیانیه با اشاره به دو سال پیش که پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی به دیگر استانهای کشور منتقل شد آمده است: «فعالان این حوزه به ياد دارند كه در گذشتهاي نه چندان دور جریانی خردگریز و پژوهشستيز در سازمان ميراث فرهنگي ريشه دوانیده بود كه هيچ اعتقادي به پژوهش، پژوهشگر و پژوهشگاه نداشته و فقط نگاهي ابزاري و توجيهگرانه نسبت به اين مركز مهم اعمال مينمود. از اين رو با حركتي بس شتابزده و غير كارشناسي اقدام به انتقال ناحق يا به بیانی شفافتر فروپاشي پژوهشگاه و آوارگي و بي سر و ساماني اعضاي هيأت علمي و كارشناسانش نمود. اين حركت نه تنها انسجام و ساختار اداري پژوهشگاه را برهم زد و اندك فعاليتهاي پژوهشي آن را نیز بهکلی به تعطیلی کشاند -که بی گمان عوارضش تا ساليان متمادي بر جاي خواهد ماند- بلکه تأثيرات نامطلوب عمیقي را بر ساختار زندگي و روابط خانوادگي برخي از کارکنان شريف اين نهاد فرهنگی نيز برجاي گذاشت».
انجمن علمی، مراکز پژوهشی را به مغز و چشم بینای دستگاه اجرایی و حاکمیتی تشبیه کرده و از مدیران اندیشه ورز خواسته است که « نهايت تلاش خود را در تقويت و حمايت از چنين مراكزي كه ميتوانند بهترين اتاق فكر و مركز مشاوره براي تصميمسازي باشند، بهعمل آورند. اهميت اين امر بهويژه در سازماني كه ضرورتاً تمامی وظایف حاکمیتی و طرحهای اجرایی آن می بایست بر پایه پژوهش باشد، صد چندان خواهد بود. بر اين اساس تصميم شايسته و ارزشمند رياست محترم سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مبني بر بازنگري در تصميم پيشين يا بهتر بگوئيم اراده به باززندهسازي پژوهشگاه، نشان از درایت و آگاهي عمیق ايشان نسبت به جايگاه و اهميت اين مركز علمي در پيشبرد اهداف كلان سازمان دارد».
انجمن علمي باستانشناسي ايران از اقدام ارزشمند مسئولان میراث فرهنگی کشور حمایت کرده و در ادامه چنین آورده است: «اميد است تا با پشتیبانیهای بيدريغ و تمام عيار و دلسوزانۀ رياست محترم سازمان از پژوهشگاه و با تكيه بر شايستهسالاري و تخصص گرايي در امر انتصاب مديريتهاي كلان پژوهشگاه و پژوهشكدهها و تقویت روحیۀ وحدت و همدلي در میان همكاران، دگرباره شاهد پژوهشهاي ارزنده و فاخري در حوزههای مختلف ميراث فرهنگي باشيم.»
در ادامه ی این بیانیه می خوانیم: «خانوادۀ ميراث هرگز فعاليتهاي سترگي كه توسط اعضاي زحمتكش پژوهشگاه در گذشته نه چندان دور كه به رغم تمامي محدوديتهاي مالي و فشارهاي روزافزون اعمال شده از سوی جریان پژوهشستیز حاکم بر سازمان به مرحله اجرا در آمد را هرگز از ياد نخواهد برد و در حافظۀ تاريخي خود ثبت خواهد کرد. بيترديد با توجه به سوابق پيشين، احيای مجدد پژوهشگاه ميتواند اميد به انجام كارهاي بهتر و بیشتر در حوزۀ ميراث فرهنگي را در آينده نزديك در قلب دلسوزان ميراث اين آب و خاك بارور سازد».
در پایان این بیانیه آمده است: «مصائب تلخي كه طي دو سه سال اخير بر پژوهشگاه رفت، مسئوليت یك یك اعضا و مديران و دستاندركاران اين نهاد علمي را در جهت بقا و تداوم حيات عزتمندانه صدچندان ميسازد. بيترديد توجه و عمل به وفاق، همدلي و پرهيز از هرگونه انحصارطلبي و افزايش تعامل و همكاري با دانشگاهها و دیگر مراكز علمي و پژوهشي داخلي و خارجي و پژوهشگران بخش خصوصي و بهرهمندی از تمامی ظرفیتهای موجود در کشور بهویژه تجربیات ارزشمند پیشکسوتان، ميتواند در حفظ شأن، تعالی جايگاه و اثرگذاري پژوهشگاه نقش بهسزايي داشته باشد. به اميد آن روز».