خانه زیبای "ظفر" هم برج می‌شود / آسیب‌های اجتماعی با تخریب زود هنگام و بی‌مورد بناها
خانه زیبای "ظفر" هم برج می‌شود / آسیب‌های اجتماعی با تخریب زود هنگام و بی‌مورد بناها
سریال تخریب ساختمان‌های مقاوم که بعضاً معماری ارزشمندی هم دارند و جایگزینی آنها با برج‌ها در پایتخت همچنان ادامه دارد. بسیاری از ساختمان‌هایی که هنوز عمر مفیدشان سپری نشده تخریب می‌شوند تا شهر شلوغ‌تر وآلوده‌تر شود.
 
تاريخ : شنبه ۵ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۳۱
به گزارش هنرنیوز؛سن تخريب در ساخت‌وسازهاي كنوني شهر تهران به كمتر از ۲۰ سال رسيده است. اين مدل ساخت‌وساز هم براي بساز و بفروش‌ها و هم براي مالكان ساختمان‌هاي كم‌سن مزيت اقتصادي در پي دارد.




براي سازنده‌ها، قيمت پايين اين ساختمان‌ها در مقايسه با نرخ زمين آماده به ساخت، به مراتب با صرفه برآورد مي‌شود و براي مالكان نيز افزايش چند برابري متراژ واحد مسكوني در جريان تخريب و نوسازي، امتياز ويژه به حساب مي‌آيد.

بر اساس یک گزارش رسمي كه توسط مركز آمار ايران منتشر شده، در نيمه اول سال گذشته، ۹۳ درصد ساختمان‌هاي مسكوني جديد در تهران، بر روي زمين حاصل از «تخريب بنا» احداث شده است.

به گزارش معماری نیوز، شهرداري تهران فقط در نيمه اول ۹۳ براي ساخت حدود ۵۰ هزار واحد مسكوني در مناطق ۲۲گانه، ۵۸۲۶ پروانه ساختماني صادر كرده كه براي اين حجم ساخت‌ و ساز، ۵۴۱۸ ساختمان‌ مسكوني تخريب شده است.

هر چند تخريب و نوسازي، از سال‌‌ها پيش براي حذف ساختمان‌هاي كلنگي و غيرقابل سكونت در محدوده بافت‌فرسوده تهران رواج داشته اما آنچه در يكي دو سال گذشته به اسم «نوسازي» در محله‌هاي جوان، بالاي شهر و مرغوب پايتخت شيوع پيدا كرده، تخريب خانه‌هایی با عمر بناي كمتر از «مرز سني فرسودگي» است.

یکی از این خانه‌ها در تقاطع خیابان ظفر و نساء قرار دارد. ساختمانی ویلایی و زیبا با معماری‌ ارزشمند که قرار است با تخریب آن ساختمان ۱۲ طبقه با کاربری تجاری، اداری و مسکونی شامل ۸ طبقه روی همکف و ۴ طبقه زیرزمین جای آن را بگیرد.

این تقاطع که همیشه با ترافیک قابل توجهی روبرو است، با ساخت این برج هم بر مشکلات این‌گونه معابر شهر افزوده خواهد شد. تخريب‌هایی بی‌موردی مانند این خانه، آسيب اقتصادي و زيست‌محيطي براي شهر و اقتصاد كشور دارد.






حسین عبده تبریزی مشاور مدیریت و تامین مالی وزارت راه و شهریسازی در رابطه با تخریب زود هنگام این گونه خانه‌ها می‌گوید: یکی از مسیرهای غلطی که دولت قبل آن را در جامعه رواج داد خراب کردن خانه‌هایی بود که به واقع فرسوده نبودند و به این ترتیب سرمایه‌ای که باید صرف ساخت مسکن و کاهش تورم و کاهش نرخ سود بانکی می‌شد صرف ساخت و سازهای بی‌مورد شد و در این بین ۲۷ میلیارد دلار در ۱۰ سال اخیر هدر رفت.

پیش از این قرار بود ممنوعیت ساخت و ساز برای ساختمان‌های با عمر زیر ۲۵ سال اعمال شود. هر چند ۲۵ سال متر و معیار مناسبی برای این ممنوعیت نبود و چه بسیار ساختمان‌های استواری که بسیار بیشتر از این هم عمر دارند و شاید تنها نیاز به مرمت جزئی داشته باشند ولی همین قانون ممنوعیت هم تصویب نشد.




معماری نیوز نوشت:شهرداري تهران سياست پيشنهادي خود مبني ‌بر «منع كوبيدن سازه‌هاي زير ۲۵سال سن» را به دليل آنچه الزام به رعايت حقوق مالكانه عنوان مي‌شود، تغيير داد و لايحه‌اي را برای گرفتن اخذ عوارض سنگین به شورای شهر ارائه داد. اما آیا این مقدار عوارض آن‌قدر خواهد بود که مالکان و بساز و بفروش‌ها را از این تخریب و نوسازی دیوانه‌وار منصرف کند و یا اینکه باز هم برای طرفین به صرفه است که چنین خانه‌هایی را تخریب کنند و بلندمرتبه سازی را در دستور کار قرار دهند؟
کد خبر: 86701
Share/Save/Bookmark