مسئولان شهری چگونه به رأی میراث فرهنگی احترام میگذارند؟
باغستانهای قزوین هم به محاق ساخت و ساز میروند!
در حالی که اداره کل میراث فرهنگی قزوین با ساخت و ساز در محدوده باغستانهای این شهر در کمسیون ماده ۵ مخالفت کرده است اما اعضای این كمیسیون رای مدیر میراث فرهنگی را نادیده گرفته و اداره كل راه و شهرسازی دو روز پس از اعلام این مخالفت ابلاغیه ی رسمی به شهرداری فرستاده تا ارگان مذکور طرح خود را به اجرا بگذارد؟!
تاريخ : چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۵
به گزارش هنرنیوز، میگویند ناصر خسرو در قرن پنجم در سفرنامهاش از باغستانهای قزوین یاد کرده است. روحش شاد! خوب است در این مملکت یک ایرانگردی به نام ناصر خسرو وجود داشته که از شهرهای ایران سفرنامه بنویسد وگرنه معلوم نبود در این رقابت برج و بارو سازی که دیگر هیچ اثر تاریخی یا طبیعی به اندازه یک پاره آجر یا یک کیسه سیمان به کار رفته در پاساژها هم ارزش ندارد، اگر کسی هوس به یاد آوردن خاطرات یک شهر را میکرد به چه مرجعی باید پناه میبرد؟!
باغستانهای ۲۶۰۰ هکتاری قزوین که گذران زندگی تعداد زیادی از اهالی قزوین در گذشته و حال بدان وابسته است،یکی از مهم ترین آثار ثبتی در سال ۹۳ است که این مجموعه در ضلع شرقی، جنوبی و غربی قزوین به صورت کمربند حفاظتی سبز، این شهر را در برگرفته است. به گفته مسئولان میراث فرهنگی، این باغها با مدیریت خاصی اداره میشود که این نظام مدیریتی هم قابل ثبت در فهرست میراث ناملموس است.
حال قرار است به یمن درایت مسئولان شهر قزوین یعنی اعضای كمیسیون مادهی پنج استان قزوین این باغستانهای ثبت ملی شده که گره در تاریخ شهری قزوین خوردهاند در قالب ساماندهی ساخت و سازهای قبلی با سازههای جدید پوشانده شوند تا ....
این اتفاق در حالی رخ می دهد که در بند واحد صورتجلسه کمسیون طرح تفضیلی شهر قزوین مورخ ۲۷ مهرماه ۹۳ بررسی طرح ساماندهی بلوار «آیتالله خامنهای» با رعایت ملاحظات زیر به تأیید و تصویب رسیده است:
۱) طرح به گونهای باشد که توسط خود مردم قابلیت اجرایی داشته باشد
۲)
طرح در جهت تکمیل رویکرد گردشگری شهر بوده و موجبات جذب هرچه بیشتر گردشگران به شهر را فراهم کند.
۳) در صورت پیش بینی کاربریهای عمومی تمهیداتی پیش بینی شود تا منفعت صاحبان املاک مد نظر قرار گیرد.
۴) زمانبندی اجرای طرح تعیین و مورد پایش قرار گیرد
۵) کاربری عمومی از جمله مذهبی (مسجد) و پارک مسافر در مسیر طراحی گردد
۶)
شهرداری مراقبت نماید در پشت جبهه ساخت و ساز جدیدی صورت نگیرد و به باغات آسیبی نرسد . این صورت جلسه به امضا مرتضی روزبه – استاندار قزوین- ، منوچهر حبیبی- معاونت امور عمرانی استانداری- حامد مانی فر سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان، عباس مظاهری- رییس شورای شهر- علی فرخزاد نماینده سازمان نظام مهندسی-، کوروش کشاورز محمدیان- سرپرست سازمان جهاد کشاورزی- و محمد علی حضرتیها – مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین رسیده است.
در کنار امضای حضرتیها قید شده :عمق ۲۰۰ متر غیر ضروری و موجب تخریب باغستان است.
همچنین در کنار امضای محمد اسماعیلی – مسئول دبیرخانه کمسیون ماده ۵- آمده
بر ایجاد پارک باغی و پارک خطی به منظور دید باغستان تأکید میگردد.
از سوی دیگر در ضوابط احداث بنا در طرح ساماندهی بلوار آیت الله خامنهای بار دیگر مدیر اداره کل میراث فرهنگی استان قزوین قید کرده
که با توجه به ثبت ملی باغستان و ضرورت حفظ آن در صورت عضویت میراث فرهنگی در کمیته منتخب و دیگر موارد تصمیمگیری در محدوده طرح موافقم.
این در حالی است که حضرتیها در نامهای به تاریخ ۲۵ آبانماه خطاب به مهندس اسماعیلی – مدیر شهرسازی و معماری و دبیر کمسیون ماده ۵ بار دیگر تأکید می کند: «با توجه به هويت تاريخي _ فرهنگي شهر قزوين و قرارگيري باغستان به عنوان حريم بلافصل و كمربند سبز آن، موضوع ورودي هاي شهر بسيار اهميت دارد و ساماندهي آن نگاهي ويژه ميطلبد، پيرو اعلام نظر اين اداره كل درباره ي طرح ارائه شده براي ساماندهي وروديهاي شهر (بلوار آيتالله خامنهاي و همچنين بلوار حجهالاسلام ابوترابي) در جلسهي كميسيون مادهي ۵ تاريخ ۴ و ۱۱ آبان ماه،
بهاين وسيله با اعلام مخالفت مجدد اين اداره كل با طرحهاي ياد شده كه موجب تخريب باغيتان و پيامدهاي اجتماعي و فرهنگي و اقتصادي منفي براي شهر قزوين است، خواستار بازنگري طرحهاي يادشده و انطباق با ضوابط حفاظتي ميراث فرهنگي در آثار ثبت شده در فهرست ملي كشور هستيم.»
اما نهایتاً در ۲۷ آبان ماه اسماعیل مانی فر- سرپرست اداره کل راه و شهرسازی قزوین – در نامهای به شهردار قزوین آورده است:«با توجه به نامهی شماره ۶۸۰۷۴ تاریخ ۳۰/۱۱/۸۵ استاندار قزوین مبنی بر تفویض اختیار ابلاغ مصوبات كمیسیونهای ماده ۵، به پیوست بند واحد مصوبه مادهی ۵ شهر قزوین در تاریخ ۲۷/۷/۱۳۹۳ كه به امضای اعضای كمیسیون مذكور رسیده و در دبیرخانه ثبت شده است،
برای اجرا با رعایت مفاد مصوبه و سایر ضوابط مورد عمل، ابلاغ میشود.»
حال این پرسش مطرح میشود که مگر این باغستان ثبت ملی نیست؟ مگر طبق ابلاغیه شورای عالی شهرسازی در مورد آثار ثبتی و بافتهای تاریخی مصوب شده، انجام هر گونه طرحی در عرصه و حریم آثار یاد شده که بخواهد در کمسیون ماده ۵ به تصویب برسد، نباید حتماً موافقت میراث فرهنگی را به همراه داشته باشد در غیر این صورت موضوع اصلاً قابل طرح در کمسیون ماده ۵ نخواهد بود؟ پس چگونه است که علیرغم مخالفت اداره کل میراث فرهنگی استان قزوین با این طرح، ابلاغیهای از سوی اداره کل راه و شهرسازی قزوین به شهردار ارسال میشود؟ مگر میشود مسئولان استانی طرح بالا دستی و ابلاغیه کشوری و ملی را کنار بگذارند و خود برای یک شهر تصمیم بگیرند؟ از سویی دكتر پیروز حناچی به عنوان معاون شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری چه ابزار قانونی برای مجاب کردن همکارانشان در استانها و شهرهای مختلف به کارخواهد گرفت که مصوبات این شورای عالی لازمالاجرا باشد؟ ضمانت اجرایی ابلاغیهها و مصوبات شورای عالی شهرسازی چیست؟ اگر قرار است در کمسیون ماده ۵ نظرات سازمان میراث فرهنگی اعمال نشود، پس ضرورت تشکیل آن و خواستن نظرات سازمان میراث فرهنگی را چه باید تعبیرکرد؟ و در پایان در کدام طرح برای جذب هرچه بیشتر گردشگران نباید نظرات سازمان متولی آن ( سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری) را مورد توجه قرار داد؟!