سياست و تربيت در مكتب علي(ع)
سياست و تربيت در مكتب علي(ع)
 
تاريخ : سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۸۹ ساعت ۱۳:۱۲
كتاب «انديشه سياسي ـ تربيتي علوي در نامه‌هاي نهج‌البلاغه (نامه‌هاي 15 تا 30» (جلد دوم) نوشته آيت‌الله دكتر احمد بهشتي، از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد. نهج‌البلاغه اقيانوس موج‌خيزي است كه گوهرهاي فراواني از علم و معرفت را در خود نهفته دارد كه از آن جمله، تربيت و سياست است كه در اين كتاب به وفور به چشم مي‌خورد.

به گزارش هنر نیوز به نقل از ايبنا، اين اثر، انديشه‌هاي سياسي ـ تربيتي علوي در نامه‌هاي نهج‌البلاغه را به تفصيل بررسي مي‌كند. اين مجلد حاوي 16 نامه از يادگارهاي بي‌مانند علوي است و بعضا بر اثر توطئه‌هاي دشمنان، از خزانه‌هاي خلفاي اموي سردرآورده است كه در معرض استفاده علاقه‌مندان قرار مي‌گيرد.

نامه‌هاي نهج‌البلاغه، دستوراتي است به كارگزاران حكومت علوي و رهنمودهايي است به فرماندهان سپاه مرتضوي و نقدها و موعظه‌ها و پرخاش‌هايي است به آنهايي كه به غفلت يا به عمد، مرتكب تخلفي قابل بازگشت شده‌اند و چكامه‌هايي است كه برحسب مورد بر قلم نازنين علوي جاري شده است.

نهج‌البلاغه را نبايد به حجم كوچك يا متوسطش نگريست؛ بلكه به حق بايد گفت: بحري است ژرف و بي‌كرانه در كوزه‌اي؛ چرا كه انشاء كننده خطبه‌ها و نامه‌ها و كلمات قصار آن، «جهاني بود، بنشسته در گوشه‌اي!».

صاحبان انديشه و قلم، شروح بسياري به لسان پوياي تازي و زبان شيرين پارسي بر نهج‌البلاغه نگاشته‌اند و باز هم خواهند نگاشت و جريان اين سنت حسنه تا نفح صور در كام جان‌ها استمرار مي‌يابد؛ ولي نه به معناي تكرار مكررات، بلكه هركسي با بينشي ويژه و بياني نو، در اعماق آن بحر محيط به كاوش پرداخته و نوآوري‌هايي كرده است.

نمي‌دانيم به شاگردان مكتب نهج‌البلاغه توصيه كنيم كه علي(ع) را به نهج‌البلاغه‌اش بشناسند يا نهج‌البلاغه را به علي(ع). هركس امام علي(ع) را به عنوان قهرمان فنون سخن و پهلوان ناوردگاه نظم و نثر و رجز و وعظ و حكمت بشناسد، ناخوانده و ناشنيده تصديق مي‌كند كه چنان شخصيتي كلامش فوق‌ كلام مخلوق و دون كلام خالق است، و هركس ـ‌كه سخن‌شناس باشد‌ـ و بدون توجه به اين كه گوينده و پديدآورنده كيست؛ نهج‌البلاغه را بخواند، در برابر او سر تعظيم فرو مي‌آورد و بر نبوغ و ابتكار و طبع لطيف و ذوق شريفش درود مي‌فرستد و آيت‌ اعجاز را در جبينش قرائت مي‌كند. از هزار دستان گلشن عصمت، چه انتظاري جز اين مي‌توان داشت؟!

نام زيباي نهج‌البلاغه، با نام گردآورنده آن ـ‌سيدرضي‌ـ با هم گره خورده است. گرچه عمرش طولاني نبود، اما بسيار پربركت بود. او كتاب‌هاي ديگري هم نوشت و در آنها مراتب فضل خود را نشان داد، به ويژه كتاب «المجازات‌النبويه» كه از مقام والاي وي در ادبيات حكايت مي‌كند و كتاب «حقايق‌التنزيل» كه برخي از اهل نظر، آن را بهترين تفسير تا زمان مولف شمرده و گفته‌اند از تفسير «تبيان» شيخ‌الطائفه بزرگ‌تر و نيكوتر و نافع‌تر و مفيدتر بوده است. محدث نوري در «مستدرك‌الوسائل» گزارش كرده است كه جلد پنجم آن را كه از اول سوره آل‌عمران تا ميانه‌هاي سوره نساء است، مشاهده كرده است. او در حقيقت، آيات مشكله را مطرح مي‌كند و ضمن دفع اشكال از آن آيه، آيات متعددي هم تفسير مي‌كند.

سيدرضي كه در سال 406 در سن 47 سالگي دار فاني را وداع گفت، با توجه به نبوغ ادبي و نيز احاطه‌اي كه به معارف اسلامي داشت از لابه‌لاي خطبه‌ها، نامه‌ها و كلمات كوتاه حكيمانه‌اي كه از امام علي(ع) به يادگار مانده بود، آن چه را جذاب‌تر و شيواتر و دل‌نشين‌تر و پربارتر يافت، گزينش كرد و كتاب هميشه ماندگار نهج‌البلاغه را فراهم آورد.



در اين كتاب يك دوره كامل مباحث فلسفي و كلامي مطرح است. بحث‌هاي هستي‌شناسي و معرفت‌شناسي نهج‌البلاغه بسيار فراگير و گسترده است. از همين‌رو در عصر ما، كتاب‌هاي فراواني در اين‌باره تاليف شده و دانشجويان الهيات، پايان‌نامه‌هاي متعددي نوشته‌اند. در عين حال بايد توجه داشته باشيم كه نهج‌البلاغه، نه كتاب فلسفي و نه كتاب كلامي و نه كتاب مربوط به يكي از شاخه‌هاي علمي و نه در حوزه يكي از فلسفه‌هاي مضاف است و در عين اين كه همه آنها هست؛ هيچ يك از آنها نيست، بلكه بهتر است بگوييم: نهج‌البلاغه، نهج‌البلاغه است. چنان كه درباره معبود راستين گوينده و نويسنده نهج‌البلاغه مي‌گوييم: همه چيز هست و هيچ يك از چيزها نيست، بلكه او خداست و هيچ نامي جز نام خدايي برازنده او نيست.



لازم به ذكر است كه مجموعه حاضر، 16 نامه اميرالمومنين(ع) را مورد بررسي قرار داده است.



چاپ دوم كتاب «انديشه سياسي ـ تربيتي علوي در نامه‌هاي نهج‌البلاغه» (جلد دوم) در شمارگان 850 نسخه، 448 صفحه و بهاي 85000 ريال راهي بازار نشر شد.
کد خبر: 21234
Share/Save/Bookmark