انسان هزاره سوم  چهره ای مبهم از تلخ کامی های معاصر
نقدی بر بخش عکس جشنواره هنرهای تجسمی فجر؛
انسان هزاره سوم چهره ای مبهم از تلخ کامی های معاصر
بخش عکاسی جشنواره هنرهای تجسمی فجر در حال برگزاری است. به همین بهانه نگاهی به بخش « چهره انسان هزاره سوم » می‌پردازیم.
 
تاريخ : چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۰ ساعت ۱۳:۲۳


انسان در روزگار معاصر و درگیر و دار تلخ کامی‌هایی که به او تحمیل می‌شود مجبور به ادامه حیاب بر روی کره خاکی است. در این امتداد و در کش و قوس زندگی معاصر، هنرمند به دنبال ظرافت‌ها و جزئیاتی است که انسان معاصر را تغییر می‌دهد. احساس و اعتقادات او را هدف می‌گیرد و او را دچار کشمکش می‌کند. چهره انسان هزاره سوم یکی از موضوعات مسابقه بخش عکس چهارمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر است. این موضوع بهانه ارسال آثاری خلاقانه از سوی هنرمندا شده است. 

یکی از جذاب‌ترین عکس‌های این مجموعه را می‌توان اثر ابراهیم کوچکی دانست. در این اثر سه پیکره به نمایش در آمده‌اند که به دست‌های این سه تن دست بند آویخته شده است. روی پیراهن پیکره سمت راست یک چهره سیاه پوست دیده می‌شود که خنده‌ای مبهم بر چهره دارد. از سوی دیگر رنگ تند این پیراهن به وضوح خشونت آمیخته با جسارت را در جهان معاصر نشان می‌دهد.
این عکس به همین واسطه از ارزش بسیاری برخوردار است. چنین نگاه خلاقانه‌ای با این ظرافت کمتر دیده می‌شود. 
در تصویر دیگری که میان این آثار دیده می‌شود اثری از علیرضا ایزدی است. در این تصویر بیانی سورئالیستی از یک صحنه عادی زندگی به چشم می‌خورد این تصویر از آنجا ارزشمند است که حالات مختلف انسانی را به نمایش می‌گذارد. بخشی از دغدغه‌های زندگی معاصر در این تصویر نشان داده شده است. خطوط کج در تصویر حکایت از ناآرامی جهان معاصر دارد و روابط نامعلوم انسانها در تصویر نمونه‌ای از جهان معاصر و رویدادهای واقع در آن است.
اما تنهایی انسان در جهان معاصر در اثر فاطیما دوستی‌نیا باز نمود یافته است. در این نمایش بخش بزرگی از صفحه تصویر پوشیده از بدنه یک ساختمان یا حصار بلند است. جسمی حجم و زمخت با هویت نامعلوم و انسان عنصری تنیده و تنها، غنوده و سرخورده در جهانی نامعلوم و ناشناخته ایستاده است. 

اما اوج این تصاویر صحنه‌ای است که عبد الله حیدری در قاب دوربین خود گرفتار کرده است. صحنه‌ای که به ظاهر بازی کودکان در شهربازی است اما حکایت حال آنها را در تقابل با جهان معاصر نشان می‌دهد.
کودکی که وارونه در نقطه کانونی کادر ایستاده و برخورد عکاس با این زاویه دید حکایتی آشکار از زندگی خطر آمیز جهان معاصر است.
آنچه از این تصاویر فهمیده می‌شود با این نکته است که انسان در کش و قوس زندگی معاصر در گیر و دار مصائب و دشواری‌هایی است که سبب می‌شود انسان در مخاطره دائم به سر برد.

کد خبر: 37994
Share/Save/Bookmark