نرگس شفیعی در پاسخ به این سوال که با توجه به این که تحصیلات دانشگاهی شما در رشته گرافیک بودهاست چه هدفی شما را به سمت نقاشی سوق دادهاست. من همیشه در سکوت و تنهایی به نقاشی پرداخته و آرا جزئی از وجود خود می دانم. نقاشی به دوران کودکی من باز میگردد. علاقه به نقاشی از نخستین استعدادهایی بوده است که در وجود خویش دریافته ام، و ازین رو میتوان گفت نقاشی به علت نزدیکی به ماورالطبیعه و علاقه به عالم فراسو در ذهنم به عنوان امری مقدس جای دارد. در واقع نقاشی برای من مطلوب و همواره دستمایه خلق اثر هنری بوده است.
وی افزود:همیشه بر این باور تأکید دارم که نقاشی جزیی از وجود من است و به آن به عنوان یک حرفه مینگرم و همواره در همه حال حس میکنم نقاشی در تمام تار وپودم تنیده شدهاست.
وی در خصوص نمایشگاه کنونی خود در خانه هنرمندان اظهار کرد: در نقاشی های حاضر تلاش من بر این امر استوار است که با در هم تنیدگی خط و رنگ و فرم، روابطی که بین این سه وجه از هنر حاکم است اندیشه خویش را به درستی نشان دهم.
رابطه ای بسیار مبهم و پر تفسیر میان اندیشههای من و آثارم احساس میکنم و آن را سرچشمه خلق اثر هنری میدانم.
وی در پاسخ به این پرسش که در آثار شما نوعی مینیمالیسم مشاهده میشود، دلیل این همه فضای آرام و خلوت را چه میدانید؟ گفت: فضای آثار اغلب بیانگر سکون و سکوتی پر معناست. در این آثار به اعتقاد من خلوتی حاکم است که بسیار عمیق است، مانند تمام انسانهایی که کلامی بین آنها رد و بدل نمیشود. در دنیای انسانی چنین فضایی حاکم است،انسانهای معاصر درگیر و دار تنهایی ابهام برانگیزی هستند. گویی تنها با نگاه است که با همدیگر هم کلام میشوند و این آثار بازنمودی از روابط انسانی در دنیای کنونی است.
وی در خصوص محتوای آثار خود گفت: محتوای آثارم ارتباط، اندیشهها، دلمشغولیها و درگیریهایی است که از لحاظ عاطفی و روحی با آنها در ارتباط هستم.بنابراین مسائل اجتمایی خود به خود
وی در خصوص اثر هنری و نسبت آن با عواطف درونی خویش گفت: دنیای خارج از من در آثارم کمتر بازنمود مییابد. مسائل بیرونی در آنها کمرنگتر میشود و بیشتر ذهنیتهای شخصی در آثار مطرح است.
وی در پاسخ به این سوال که انگیزه شما از خلق اثر هنری به عنوان عامل شناسا چیست؟ اظهار داشت: دلم میخواهد خیلی از چیزهایی را که در گذشته فرا گرفته ام فراموش کنم و چیزهای تازه یاد بگیرم. اماهنرمند باید به دنیای درون خود رجوع کند. هر اتفاق تازه هنری در درون ما رخ می دهد. بیرون از وجود هنرمند چیزی برای آموختن وجود ندارد. این هنرمند است که هنر را میآفریند و دنیا را به آن آذین میبخشد. خلاقیت به باور من تنها در کارگاه شخصی ام و در خودم قابل یافتن است
نرگس شفیعی در پاسخ به این امر که در آثار شما قطع مربع به صورت اثر بخشی به کار رفته است. این نتایج در آثار شما از منطق خاصی برخوردار است؟ گفت: این مجموعه در ابتدا با همین قطع آغاز شد. علاقه فردی من به مربع به عنوان شکلی کامل و اثربخش ریشه در سنتهای کهن و به خصوص نقوش سفالهای سیلک دارد.
وی افزود: در آثار من نشانههایی از سنتهای تصویری جنوب ایران دیده میشود. خالکوبیهای عشایر و زیراندازهای آنها و دستساختهها، حصیربافی و بسیاری از دست ساختههایی که دوران کودکی هر روز با آنها در ارتباط بودهام. این نشانه ها در ضمیر ناخودآگاه من اثر گذاردهاند و به مرور زمان بارور در آثارم بارور میشوند. بخشی از این نشانهها و حضور آنها در آثارم را مدیون تحقیقات دوره دانشگاهم هستم. این تحقیقات بر من بسیار اثر گذاشت.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این مجموعه با تصمیم قبلی از عناصر سنتی بهره گرفته یا خیر؟ اظهار کرد: این آثار برخواسته از ضمیر ناخودآگاه من است و دلیل قبلی برای این امر تنها گذشته من است در ارتباط با عناصری که در ذهن من سالها شکل گرفته است. بدون هیچ برنامه ریزی قبلی و کاملاً به صورت غریزی اتفاق افتاده است.
وی در پاسخ به این سوال که عناصر روزمره در آثار شما به صورتی متفاوت استفاده شدهاند علاقه شما به استفاده از این ابزار از چه منطقی برخوردار است؟ اظهار داشت:در این مجموعه ابار مورد علاقه من به کار گرفته شده است. میخ به عنوان نمادی از استحکام و مقاومت به کار رفته است. این مجموعه پیش از این در نمایشگاه اصفهان به نمایش در آمده است و در پرداخت آن ها به پارچه و دکمه به عنوان تکه های رنگی پرداختهام. این نمایشگاه مجموعه افکار شخصی من در طول دوره کاری اخیر است و پارچه به عنوان ابزاری برای بازنمود جلوههای تصویری بافت و رنگ و فرم استفاده شده است. برای من علاقه به ابزارهایی چون دکمه احساسی فردی است که تنها اثر را از جنبه مبانی تکمیل و تابلوهای مرا به اندیشه فردی نزدیک می کند.
وی در پاسخ به این سوال که در آثار شما نزدیکی مطلوبی بین رنگ و مصالح استفاده شده دیده میشود این هماهنگی را وابسته به چه رویکردی میدانید؟ گفت: علاقه من به کولاژ به عنوان وسیله ای برای بیان ملموس در هنر موجب انتخاب این تکنیک شده است.
ئذ مجموع میتوان آثار نرگس شفیعیان را آثاری موفق دانست و لزوم پرداختن به هنرمندان شهرستانی را از سوی مسولان امری مهم و اجتناب ناپذیر دانست. چراکه هنر در شهرهای دور و نذدیک ایران تا حدی به فرهنگ توده مردم پیوند دارد که میتوان توجه به آن را زمینهساز ماندگاری و هویت یافتن هنر ایرانی دانست.
از ایران دیده میشود.
نرگس شفیعی متولد 7 بهمن 1364 دراهواز است. گوشهای از پیشینه هنری وی به شرح زیر است:
دیپلم گرافیک.هنرستان آمنه(س)
کاردانی گرافیک از دانشگاه سوره
کارشناسی نقاشی از دانشگاه بزرگمهر اصفهان.
نمایشگاه انفرادی نقاشی در نگارخانه ی سایه، اصفهان، زمستان1388
نمایشگاه گروهی گرافیک هنرجویان هنرستان آمنه، اهواز، پائیز1382
نمایشگاه گروهی چاپ، کتابخانه مرکزی اصفهان، پائیز1386
نمایشگاه و اکسپو نقاشان اهواز، موزه هنرهای معاصر اهواز، تابستان1389
نمایشگاه گروهی نقاشی دانشجویان بزرگمهر، کتابخانه مرکزی اصفهان، تابستان 1389
نمایشگاه گروهی نقاشی با عنوان(دوری)، نگارخانه کوثر، اصفهان.پائیز1389
شرکت در همایش کارگاهی با عنوان امام خمینی(ره)، تهران، تابستان1390
نمایشگاه انفرادی نقاشی وی در خانه هنرمندان ایران تا سوم شهریوزماه برپا خواهد بود.