به گزارش هنرنیوز مجمع عمومی سالانه انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران با حضور پیشکسوتانی چون احمد معرفت، چنگیز شیخلی، حشمت حیدریان، کیومرث بابا زاده، محمد نوری، طاهر زاهدی، نعمت الله اخضری، یوسف نجائی و غارنوردان سراسر کشور در هتل شمشک برگزار شد.
از مهمترین برنامههای روز نخست این گردهمایی برگزاری چهار ورک شاپ و ارائه گزارش عملکرد استانهای مختلف بود.
در ورک شاپ نخست با عنوان « کاربرد GIS در غارنوردی » مهندس قاسم قادری توضیح داد: تولید نقشههای نقطهای پراکنش غارها، تولید نقشههای خطوط پیمایش غارها، تهیه نقشه عوامل موثر در تولید یک غار، استفاده از محیط ویرایشی و تجزیه و تحلیل GIS و لینک آن با سایر نرمافزارها مثل RS، سنجش از راه دور یا کار با تصاویر ماهوارهای از جمله مزایای استفاده از GISاست.
نایب رئیس انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران اضافه کرد: حسن نرمافزارهای GIS آن است که در مدت زمان کم در سطح وسیعی میتوان نقشههای پراکنش غارهای یک استان را تهیه کرد.
وی متذکر شد: این کار تا کنون در محیط کوهستان انجام شده اما در محیط غار یک ایده است و مقدمات آن انجام شده است. به عبارتی محصول نهایی تازه در دست تهیه است.
سپس ابراهیم بیرامیان- نماینده آذربایجان شرقی - گزارش عملکرد سال گذشته خود را ارائه کرد.
پس از آن ورکشاپی تحت عنوان « فرصتها و چالشهای غارنوردی» توسط محمد مهدیپناه - مسئول کارگروه غارنوردی هیات کوهنوردی استان کردستان- برگزار شد.
وی با اشاره به این که غار هم فرصت و هم چالش است، خاطرنشان کرد: طبیعت خدادادی ایران مخصوصاً غارها یک فرصت گرانبهاست تا آنجا که در نیمه غربی کشور به دلیل وجود غارها آهکی فرصت مناسبی برای اکتشاف، پژوهشهای علمی و ورزش بوجود آمده است.
او وجود جوانان علاقهمند را یک پتانسیل ارزشمند ارزیابی کرد و برلزوم برنامه ریزی و سیاستگذاری مناسب جهت جذب و پرورش جوانان تاکید کرد.
مهدیپناه پیمایش غار قلایچی توسط اسراء مفاخری دختر ۹ ساله را مصداق بارزی برای تایید سخنان خود دانست و افزود: همچنین به دلیل سختی دسترسی اساتید زمینشناسی و ... به غار فرصت مناسبی است تا غارنوردان با مجامع علمی ارتباط برقرار کنند و در زمینه رشد پژوهشهای علمی غار به این اساتید کمک نمایند
” در غارنوردی امروز بیش از ۱۰۰ غار نقشه برداری دقیق شده است. و روی دو غار مطالعات پژوهشی دقیق زمینشناسی انجام میشود که این رقم بسیار کم است. “
چرا که به گفته دکتر رییسی غارنوردان دست و پاهای پژوهشگران غارند.
وی به پراکندگی فعالیت غارنوردان در سراسر کشور اشاره کرد و افزود: اگر هر کس بنا به علاقه در هر گوشه کشور بخواهد به غار برود با وجود غارنوردان خبره این امکان فراهم شده است.
او با اشاره به این که غارنوردی ایران جوان است، اذعان کرد: ایران از قومیتها و مذاهب مختلف تشکیل شده و هر منطقه فرهنگ خاص خود را دارد بنابراین برای غارنوردان برنامه ریزی در هر منطقه باید با توجه به این تفاوتها مورد توجه قرار گیرد.
مهدی پناه تاکید کرد: درصورتی که نتوانیم جوانان را به درستی آموزش داده و هدایت کنیم غارنوردی به چالش تبدیل میشود.
وی یکی دیگر از چالشهای پیش روی غارنوردان را عدم تعامل مناسب متولیان غارنوردی دانست و گفت: خواهش میکنم اعضای انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران و فعالان فدراسیون کوهنوردی برای پیشرفت غارنوردی همت کنید. اگر هدف ما رشد این رشته و رسیدن به سطح بینالملل است باید تقابل این دو گروه ( انجمن و فدراسیون )از بین برود و به تعامل دوسویه برسد.
در بخش دیگر این گردهمایی
« گذشته و آینده غارهای ایران» توسط
جواد نظام دوست - رییس انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران – بررسی شد.
وی با اشاره به این که پیشکسوتانی چون شیخلی و ...سالهای قبل با کسب اطلاعات از افراد بومی و محلی و یادداشتبرداری از گفتههای آنها غارها را کشف میکردند، گفت: از این رو گاهی یک غار چندین نام داشت چرا که این بزرگواران به دلیل کمبود امکانات و نبود وسایل نقلیه، به سختی و بواسطه اطلاعاتی که از مردم ساکن منطقه بدست میآوردند به غارها میرفتند و آنها را ثبت میکردند.
رییس انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران به سخنان حیدریان درباره تاریخچه حضور خارجیان در غارهای ایران از جمله «پَرو» اشاره کرد و افزود: به گفته این پیشکسوت دو یا سه گروه از غارنوردان کرمانشاه پس از ۲۵ سال نخستین گروه ایرانی بودند که پس از خارجیان به غار پرو رفتند. او معتقد است غارهای زیادی در منطقههای زاگرس موجود است.
نظام دوست با بیان این که در غارنوردی قدیم امکانات کم بوده است اما در غارنوردی جدید اطلاعات بایکوت شده، از پیشنهاد دو پیشکسوت غارنوردی شیخلی و حیدریان مبنی بر در اختیار قرار دادن اطلاعات غارها توسط قدیمیها به نسل جدید غارنوردان خبرداد تا گروههای جوان اطلاعات قبلی را با پیمایش جدید به روز رسانی کنند.
به گفته او غارنوردی ایران در مرحله گذار قرار دارد و نیازمند همکاری غارنوردان سراسر کشور و دست برداشتن از اختلافات گذشته است.
وی گفت: در غارنوردی امروز بیش از ۱۰۰ غار نقشه برداری دقیق شده است. و روی دو غار مطالعات پژوهشی دقیق زمینشناسی انجام میشود که این رقم بسیار کم است.
نظام دوست تاکید کرد: غارنوردی آینده دیگر توسط تیمهای صد نفره و پنجاه نفره کاوش انجام نمیشود. غارنوردی آینده به صورت گروههی کوچک و تخصصی است.
او اظهار
” با همکاری شهرداری غارنوردی کشور را ارتقا دهیم “
کرد: تیمها به کمک دستگاههای پیشرفته عکسبرداری تا انتهای غار را اسکن میکنند. و دیگر نیاز به تلاش و زمان زیاد برای نقشهبرداری توسط نقاله و خط کش نیست.
نظام دوست در پایان از همه غارنوردان سراسر کشور درخواست کرد اطلاعات خود را بایکوت نکنند.
در ادامه
سعید چاووشی – عکاس و استاد دانشگاه – تصویربرداری پانورامای غارکتلهخور را که برای نخستین بار در ایران انجام شده برای حضار به نمایش گذاشت که با استقبال غارنوردان روبه رو شد.
وی از برگزاری دوره آموزشی برای علاقهمندان به این نوع تصویربرداری در غار در باشگاه دماوند خبرداد و اعلام کرد : در صورت رسیدن تعداد افراد ثبت نامی به حد نصاب (پانزده نفر )این دوره آموزشی رایگان را برای غارنوردان شیراز نیز برگزار خواهد کرد.
در ادامه
خورشیدی درباره
اسکان انجمن پیشنهاداتی را مطرح نمود.
وی درباره مدلهای مختلف درآمدزایی برای انجمن گفت: گرفتن حق عضویت با توافق اعضا و گذاشتن مبلغ دریافتی در بانک و گرفتن وام و بازپرداخت آن، همچنین شناسایی و کمک گرفتن از اسپانسرها و توجیه اینکه کمک به انجمن هم میتواند جزو باقیات و صالحات باشد از جمله موارد پیشنهادی است.
او عنوان کرد : در مشهد افراد خیر با قراردادن مکانی در اختیار غارنوردان به آنها کمک کردهاند که امیدواریم این به شهرهای دیگر هم تسری پیدا کند.
وی پیشنهاد تشکیل صندوق حمایت را نیز مطرح نمود و افزود: مکانهای دولتی امکانات خوبی دارند که بلااستفاده است به عنوان مثال در مشهد انجمن غارنوردان جلسات خود را در دانشگاه فردوسی برگزار میکند. از این پتانسیلها با توجه به موقعیتها باید استفاده کرد.
خورشیدی با اشاره به بودجه «ورزشی شهروند» در شهرداریها خاطرنشان کرد: متأسفانه خیلی از افراد از این موضوع اطلاع ندارند. لذا درخواست میکنم هر کدام از دوستان به شهرداری دسترسی دارند با توجه به میزان بودجه تعریف شده برای ورزش در شهرداریها تلاش نماییم با همکاری این بخش غارنوردی کشور را ارتقا دهیم.
او اضافه کرد: سه سال است در فرانسه و سایر کشورهای اروپایی شرکتهای تولید کننده لوازم ورزشی فضاهای بازی را ایجاد کردهاند. در بخش غارنوردی هم برای کودکان خردسال ه با ایجاد تونلهای شبیهسازی کامپوزیت و با کمک وسایل ایمنی آموزشهای لازم انجام و در عین حال درآمدزایی میشود که این میتواند برای انجمن الگو باشد تا با حداقل هزینه به کودکان مخصوصاً در شهرهای بزرگ آموزش داده و برای انجمن درآمدزایی شود.
مریم اطیابی