هفته گذشته نگارخانه بوعلی سینا در همدان میزبان آثار حجمی اردشیر محرابی مجسمه ساز جوان همدانی بود که با استقبال گرمی روبرو شد.اردشیر محرابی اختر متولد اسفندماه ۱۳۵۸ در همدان است اوسال هاست در زمینه مجسمه سازی فعال است و تجربه هایی در خلق آثار سنگی، گچی و چوبی دارد به بهانه نمایش آخرین کارهای چوبی این هنرمندگفتوگویی انجام داده ایم که باهم می خوانیم؛
سرچشمه علاقه شما به هنر از کجا می آید؟
از همان دوران کودکی به هنر علاقمند بودم، اغلب اسباب بازی خودم، دوستان و همبازی هایم را با چوب و گل می ساختم برای همین دوستان زیادی داشتم. این مرحله از زندگی من ادامه داشت تا اینکه بعد از اتمام دوران دبیرستان و هنرستان هنرهای تجسمی مشغول به کار در یک شرکت خصوصی شدم اما نامرتبط با هنر. در کنار کار شرکت و اوقاتی که در خانه بودم شروع به ساخت حجم های چوبی و مومی کردم. علاقه من به مجسمه سازی و حجم باعث شد به پیشنهاد یکی از دوستان به اصفهان برویم و ساختن ساز کمانچه را بیاموزیم. استاد ابراهیم دره شوریان ساخت کمانچه را بطور کامل به من آموزش دادند و پس از مراجعت به همدان کارگاه کوچکی دایر کردم .
مجسمه سازی را چگونه آموختید؟
در کنار ساخت کمانچه افتخار آشنایی و شاگردی استاد عطاالله یوسفی را داشتم استاد بی ادعایی که خالصانه اطلاعات هنری و آموخته های خود را در اختیار شاگردان خود قرار می دهد. کار حجم نیز انجام می دادم در برخی از سازها هنر مجسمه ( و سرستون های تخت جمشید) و ساز کمانچه که یک ساز ایرانی است را تلفیق کردم اما همچنان فکر حجم غالب بر ساختن ساز بود تا اینکه کاملا به مجسمه سازی و حجم پرداختم. در سال های ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ در جشنواره های زمستانی ساخت تندیس های برفی همدان شرکت کردم و رتبه دوم سال ۸۷ و رتبه اول ۸۸ را کسب کردم و در سال ۹۳ به همراه آقای مرتضی شعبانی داور بخش ساخت تندیس های جشنواره زمستانی بودم.
تاکنون درچند نمایشگاه شرکت کردید؟
نمایشگاه آثار حجمی گالری بوعلی سینا اولین نمایشگاه آثار بنده است که به طور انفرادی برگزار کردم.
به نظر می رسد از مصالح مختلف برای ساختن مجسمه استفاده می کنید، با کدام یک ارتباط بیشتری برقرار می کنید؟
چوب بیشنرین استفاده در کارهای من را دارد ولی از مصالح و متریال دیگر مانند سنگ، گچ، گل سفالگری و صابون نیز در برخی از کارها استفاده می کنم. اما فرم های ساخته شده از چوب برای خود من دلنشین تر و قابل احساس تر است.احساسی که من از چوب می گیرم باعث ایجاد انگیزه جهت پیش رفتن کار می شود برای من در چوب حسی هست که حتی از آن ایده می گیرم یعنی ذهنیت اولیه که برای من ایجاد می شود انگیزه اجرای آن با چوب چندین برابر است.
حجم اندازه مجسمه هایی که در این نمایشگاه در معرض دید است به نظر می رسد کوچک تر از حد معمول است چرا چنین رویکردی دارید؟
اجرا شدن حجم به اندازه دلخواه و اجرای آن طبق ذهنیت و ایده ای که در ذهن هست من را به جلوتر پیش می برد و هدفمندتر می کند و تجسمی که از کار انجام شده نهایی با چوب در ذهن ایجاد می شود انگیزه را در من چندین برابر می کند و به جلو پیش می برد.
ایده های اجرای کار را ازکجا می گیرید؟
دیدن اطراف اشیا و اشخاص با دقت به جزئیات باعث ایجاد ایده در من می شود گاهی یک ایده مانند جرقه ای ذهن من را درگیر می کند که بلافاصله روی کاغذ اتود و طرح اولیه آن را اجرا می کنم و بعد یک مدل کوچک مومی از آن می سازم و نقایص آن را برطرف می کنم تا به اندازه دلخواه و با متریال مناسب آن را اجرا می کنم.
در این نمایشگاه چند اثر به نمایش در آمده است؟
در این نمایشگاه تعداد ۲۵ اثر ارائه کردم که بیشتر کارها چوبی هستند اما تعدادی حجم اجرا شده با گل سفالگری نیز دارم. مجسمه سفالی مادری که فرزندی در آغوش دارد و مجسمه ای خیمه شب بازی رها شده از بند و رها شده در عالم خود صندلی هایی که در عالم استراحت به سر می برند و پایه های آن ها با پای انسان تلفیقشده اند سازهای کمانچه که با سرستون های تخت جمشید (عقاب وگاو) تلفیق شده اند چند کار چوبی بصورت سورئال از صورت انسان اجرا و به نمایش گذاشته شده است.
با توجه به این که اولین بار است به صورت عمومی آثارتان را به نمایش می گذارید، برخورد مخاطبان با این نمایشگاه چگونه بود؟
استقبال از نمایشگاه با توجه به اطلاع رسانی کم خوب بود البته فرصت کمی در اختیار داشتیم و با توجه به نیمه کاره بودن برخی آثار و اینکه برای روز نمایشگاه حاضر شود اطلاع رسانی مناسبی صورت ندادیم با این حال با وجود مسیر دور گالری بازدیدکنندگان گرامی زحمت کشیدند و با نگاه سبزشان مرا دلگرم تر به آینده و نمایشگاه بعدی کردند.
از برنامه هایی بعدی هم برای علاقمندان آثارتان بگویید
برنامه بعدی بنده اجرای حجیم تر کارها و استفاده از متریال های مختلف و مناسب برای اجرای احجام است ،اندازه مجسمه ها به حجم دلخواه اجرا شوددر نمایشگاه بعدی که در آینده نزدیک خواهد بود به نمایش گذاشته شود.
حسین زندی