به گزارش هنرنیوز، دیروز ۲۹ فروردین همزمان با روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی، مسئولان و بزرگان حوزه میراث فرهنگی روز شلوغی را پشت سر گذاشتند. صبح این روز اعضای ایکوموس به ریاست مهدی حجت قائم مقام سابق سازمان میراث فرهنگی برنامه ای را برای بزرگداشت این روز در عمارت ارباب هرمز به صورت غیر رسمی و دوستانه برگزار کردند و در آن از شهرداری تهران درخواست کردند که این عمارت قاجاری به خانه تهران تبدیل شود.
عصر همان روز نیز اعضای کمیته ملی موزه های ایران ( ایکوم) به ریاست محمد بهشتی و با همکاری معاونت میراث فرهنگی برنامه ای را برگزار کردند که در آن رییس سازمان میراث فرهنگی و رییس شورای شهر بدون حضور اعضای ایکوموس به سخنرانی پرداختند!
بزرگداشت روز بناها و محوطه های تاریخی بدون حضور رییس ایکوموس و اعضای آن در یک برنامه رسمی که متولی اجرای آن ایکوم بود خود از نکات تعجب برانگیز این برنامه بود چرا که مراسم بدون حضور متولیان آن برگزار شد. این درحالی است که ایکوموسیها خود تصمیم دارند بزرگداشت این روز را دوشنبه به صورت رسمی برپا کنند!
از سویی روی پایگاه رسمی ایکوموس مرجع ترجمه بیانیه روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی نامگذاری امسال این بزرگداشت، "میراث یادآوری" ترجمه شده در حالی که بر روی بنر پشت سر مسئولان سازمان میراث فرهنگی از این روز با عنوان " میراث یادبودها" نام برده شده است!
به گزارش هنرنیوز ، در این مراسم بزگداشت که بعد از ظهر جمعه ۲۹ فروردین برگزار شد، رئیس سازمان میراث فرهنگی و معاون میراث فرهنگی به دیدن خانه ظهیرالاسلام واقع در خیابان قائدی در سعدی شمالی رفت.
احمد محیط طباطبایی از کارشناسان تهران و عضو اجرایی کمیته ایکوم درباره این خانه که بین اهالی محل نیز به نام ظهیرالاسلام شناخته میشود توضیح داد: این خانه منسوب به محمدولیخان تنکابنی معروف به سپهدار تنکابنی است که اکنون در اختیار شرکت بیمه تامین اجتماعی است و امیدواریم با همکاری شهرداری، میراث فرهنگی و تامین اجتماعی این خانه مرمت و احیا شود.
او تأکید کرد: این خانه متعلق به سپهدار تنکابنی قهرمان انقلاب مشروطیت بود و وقتی تهران را فتح کرد در این مکان اقامت داشت.
در این بازدید مسعود سلطانیفر پس از گرفتن عکس یادگاری با هیئت همراه راهی خانه تاریخی دکتر شقاقی از پزشکان محبوب دوره خود شد.
در این بنا محیط طباطبایی توضیح داد که تبدیل شدن این خانه به موزه نتیجه همکاری شهرداری و میراث فرهنگی است. بنابراین می توان به همکاری بین این دو سازمان در احیای بناهای تاریخی امیدوار بود.
موزه نقاشی پشت شیشه که طی حکمی از سوی بقایی با تمام آثارش راهی ارگ آزادی شده بود، پس از اقامت یکساله باز راهی موطن اصلی خود شد اما همچنان
از مشکلات عدیده رنج می برد تا آنجا که حضار برای گرد هم آمدن در این مراسم همچنان دچار مشکل پیدا کردن آدرس بودند و سلطانی فر نیز هیچ وعدهای مبنی بر ساماندهی اوضاع این موزه نداد.
در موزه نقاشی پشت شیشه
محمد حسین طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور با اشاره به تصویر انتخابشده برای پوستر روز جهانی محوطهها و بناهای تاریخی، گفت: تصویر کتیبهی بیستون را برای پوستر امسال انتخاب کردیم، چون پیام جهانی دارد. هرچند آرامگاهها و معماریهای منحصربهفرد زیادی از دوران اسلامی داریم که هر کدام از اهمیت خاصی برخوردارند.
محمدحسن طالبیان ادامه داد: در ایران، آثار زیادی داریم که در برخی از نقاط کشور مورد بیمهری قرار گرفتهاند. این در حالی است که تنها راه حفاظت از این آثار، بهره بردن از آنها بهعنوان سرمایههای کشور است.
او با اشاره به بالا رفتن قیمت خانههای تاریخی در استان یزد و شهر کاشان تصریح کرد: اکنون بسیاری از کسانی که خانههای ارزشمند و تاریخی خود را تخریب کردهاند تا به جای آنها، آپارتمان و خانههای نوساز بسازند، پشیمان شدهاند، چون قیمت خانههای تاریخی نسبت به خانههای نوساز افزایش یافته است. بنابراین معتقدم جریانهای اجتماعی در بحث حفاظت از آثار تاریخی اهمیت زیادی دارند.
طالبیان اضافه کرد: براساس اهداف راهبردی باید بتوانیم با دستگاههای مختلف تعامل کنیم. در حال حاضر زمزمههای خوبی از اعلام حمایت بخشهای مردمی و دولتی برای حفاظت از آثار تاریخی به گوشمان رسیده است. امیدوارم به کمک همهی مردم، گامهای خوبی در راه حفاظت از آثار تاریخی برداریم.
سلطانی فر رئیس سازمان میراث فرهنگی نیز در ادامه به وجود ۱ میلیون بنا، محوطه و مکان تاریخی در کشور اشاره کرد و گفت: حفظ این تعداد آثار تاریخی در کشور نیازمند عزم و اراده ملی است، همه دستگاههای اجرایی باید نسبت به این مواریث فرهنگی احساس وظیفه کنند و برای حفظ آنها منابع و امکانات خود را به کار بگیرند.
وی تصریح کرد: این تعداد بنای تاریخی کشور در مقایسه با اقداماتی که انجام شده،
مبین این نکته است که اگر منابع ما ۱۰ یا ۲۰ برابر امکانات موجود باشد، پاسخگوی ۱ درصد از نیازهای ما برای انجام وظایف قانونی سازمان میراث فرهنگی یعنی حفاظت از آثار تاریخی نخواهد بود. سلطانی فر یادآور شد: اقداماتی که در راستای حفاظت از آثار تاریخی انجام میشود بدون مشارکت گسترده مردم به هیچوجه موفقیتآمیز نخواهد بود.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با تاکید بر مشارکت دستگاههای اجرایی در روند حفاظت و بازسازی بناهای تاریخی، افزود: علاوه بر مردم، دستگاههای اجرایی، استانداری، فرمانداری و شهرداریها میتوانند نقش موثری در احیا، بازسازی و حفاظت از آثار تاریخی داشته باشند.
وی از رییس شورای شهر تهران - احمد مسجدجامعی - برای تهرانگردی در روزهای جمعه تشکر کرد و گفت: این اقدام به حفاظت از میراث فرهنگی تهران کمک میکند.
او تأکید کرد:ما موفق به حفاظت از آثار تاریخی و انجام وظایف خود نمیشویم، مگر اینکه احیا و مرمت بناهای تاریخی را در دستور کار داشته باشیم.
سلطانیفر با تأکید بر نقش دستگاههای اجرایی، بویژه شهرداری اضافه کرد: اگر بحث تملک این خانه( سپهدار تنکابنی) توسط شهرداری پیگیری شود، ما نیز میتوانیم آن را احیا و مرمت کنیم.
احمد مسجد جامعی نیز در دومین برنامه تهران گردی سال ۹۳ خود به موزه نقاشی پشت شیشه آمد و در این مراسم اظهار کرد: در برنامه کشف تهران که هر هفته برگزار می شود از بناهای تاریخی هر منطقه دیدن می کنیم. در این میان از عمارت کلاه فرهنگی در پادگان عشرت آباد نیز دیدن کردیم این پادگان نخستین مکانی است که در انقلاب اسلامی سال ۵۷ در اختیار نیروهای مردمی قرار گرفت.
رئیس شورای شهر تهران بیان کرد:چندی پیش سندی میان سپاه، شورای شهر و میراث فرهنگی تنظیم شد تا این بنای رو به نابودی نجات بخشی و مرمت شود و پس از آن دری از میدان سپاه برای آن باز شود که مردم بتوانند از آن دیدن کنند.
او اضافه کرد: به همین دلیل، در جلسهای که چند روز پیش با محوریت این بنای تاریخی برگزار شد، وظایف نهادهای مرتبط مشخص و اعتبار مورد نظر برای آنها تعیین شد. امیدواریم با پیگیریها، این اقدام زودتر به نتیجه برسد.
مسجدجامعی همچنین از بازدید چندماه پیش این مقام مسئول شهری از موزهی مخابرات، در کنار نخستین استودیوی رادیویی در تهران سخن گفت و افزود: این استودیو با داشتن ویژگیهای خاص، با برخی اظهار نظرهای غیرکارشناسانه تعمیر شده است که خوشبختانه آن موارد بررسی شدند و بنا بهشکل مناسبی مرمت شد.
رییس شورای شهر با بیان این که برای مجموعه فعالیتها در بناهای تاریخی و فضاهای فرهنگی ۴ ردیف بودجه ای در نظر گرفته خاطرنشان کرد:
نگاه غالب در برنامهی تهرانگردی توجه به روح شهر است. برای همین چند ردیف بودجه از جمله یک ردیف مستقل بودجه به برخی ساختمانهای تاریخی، یک ردیف بودجهی مستقل در اختیار معاونت شهرسازی شهرداری تهران و یک ردیف بودجه نیز برای تملک فضاهای فرهنگی و تاریخی تعیین شده تا توجه به سیما و منظر شهری در تهران بیشتر شود.
رییس شورای شهر تهران خطاب به رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری که گفته بود بیش از یک میلیون اثر تاریخی داریم، گفت: بیش از یکمیلیون اثر تاریخی فقط در تهران داریم. در این شهر، نخستینها مانند روزنامه، کارخانه، سیلو و ... ایجاد شدهاند، حتی تمدنی جدید در این شهر ایجاد شده است، اگر اینگونه موارد را در نظر بگیریم، نگاه ویژهای به بناهای تاریخی خواهیم داشت.
او با تأکید بر این که شهرداری و شورای شهر تهران، امکان تملک همهی بناهای تاریخی تهران را ندارند، افزود: باید برای این بناهای تاریخی یک قاعده و توجه ویژه وجود داشته باشد. همچنین نیازمند بندهایی در مصوبههای مدیریت شهری برای حمایت از سوی دولت هستیم.
وی ادامه داد: باید همه نهادها از جمله نظام بانکی به حمایت از میراث فرهنگی کمک کنند مانند کاری که در خانه تاریخی پروین شد. بخشی از آن را مرمت کردیم و بخشی از بودجه آن در اختیار مالک قرار گرفت تا او بتواند خانه ای که در آن زندگی می کند را نجات دهد.
با پایان مراسم مسجد جامعی به دیدن خانه سپهدار تنکابنی رفت.
برخی مهمانان نیز به همراه محمد حسن طالبیان و محیط طباطبایی بدون حضور سلطانیفر، مسجد جامعی و رییس باغ نگارستان از این اثر تاریخی دیدن کردند و عکس یادگاری انداختند. این درحالی است که شاید حضور مسجدجامعی ، سلطانی فر و رییس باغ نگارستان و بازدید مشترک آنها منجر به تفاهمنامهای میشد تا این اثر تاریخی بهارستان رونقی دوباره بگیرد.