مردم کمتری خریدار  آثار فاخر هستند
یک ناشر آلبوم های موسیقی در گفتگو با هنرنیوز؛
مردم کمتری خریدار آثار فاخر هستند
یک ناشر آلبوم‌های موسیقی کلاسیک درباره میزان فروش آثار کلاسیک گفت: مردم کمتر به آثار فاخر گرایش دارند و بیشتر از آثار پاپ استقبال می کنند.
 
تاريخ : يکشنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۳۱

قصه بازار آشفته فروش آلبوم‌های موسیقی کلاسیک در نمایشگاه کتاب تهران دوباره تکرار شد. معابر خلوت سالن‌هنر سبب شد تا با یکی از ناشران موسیقی کلاسیک گفتگو کنیم.

شرکت رهگذر هفت اقلیم که زمینه فعالیت آن انتشار گونه‌های مختلف موسیقی فاخر اعم از پاپ و کلاسیک سنتی ایرانی است؛ امسال با محصولات متنوعی به نمایشگاه کتاب آمده است. سهیل سعیدی یکی از مدیران شرکت رهگذر هفت اقلیم با ما در حاشیه نمایشگاه کتاب تهران به گفتگو نشست. 
 
درباره زمینه فعالیت این موسسه بیشتر توضیح دهید.
 

زمینه فعالیت ما موسیقی فاخر است. هم در زمینه موسیقی کلاسیک سنتی و هم در زمینه موسیقی پاپ. در فرم‌های مختلف کلاسیک ایرانی، کلاسیک غیر ایرانی، به فعالیت می‌پردازیم و تلاش می کنیم موسیقی فاخر را به شکلی درست به مخاطب ارائه دهیم. 
 
میزان فروش آلبوم‌های موسیقی در ایران چندان راضی کننده نیست. با این وجود مایلم این سوال را مطرح کنم که حجم فروش آلبوم‌های موسیقایی شما به چه صورت است؟
 

به سبب نبود قانون گپی‌رایت شرایط فروش آلبوم های موسیقی رضایت‌بخش نیست. در بهترین حالت تیراژ آثار موسیقایی ما دو یا سه هزار نسخه است و شاید تعداد محدودی از آثار ما تیراژ 4000 نسخه‌ای دارند. در حالی که آثار دیگر چنین تیراژ محدودی ندارند و حال اگر تصور کنیم که این تیراژ هم به سرعت به فروش نمی‌رسد و مدت‌ها در مغازه ها می‌ماند قصه غمگین کننده‌تر هم می‌شود. به طبع این میزان فروش رضایت‌بخش نیست.
 
در حقیقت کسی تصوری از ضایع کردن حقوق ناشر به وسیله کپی‌رایت ندارد. تنها افرادی که نگران قانون کپی رایت هستند؛ ناشران آثار موسیقایی‌اند! فکر می‌کنید راهکار جایگیری قانون کپی رایت در ذهن مردم چیست؟
 

فرهنگ خرید یک محصول فرهنگی چندان در فرهنگ مردم ما جای ندارد! و این یک ایراد اصلی است. با توجه به آن‌که قانون کپی رایت  در ایران رعایت نمی‌شود؛ به مجرد آن‌که یک آلبوم موسیقایی به چاپ می رسد؛ پیش از آن‌که این آلبوم به صورت سراسری توزیع شود؛ صدها سایت دانلود رایگان آن‌را در اختیار کاربر قرار می‌دهند. مشکلاتی ازین دست همیشه در حیطه کاری ما وجود دارد. حتی جالب است بدانید که عده‌ای به ما مراجعه می‌کنند و از ما می‌خواهند تا تمام آلبوم‌ها را روی فلش بریزیم و هزینه یک آلبوم را به ما پرداخت کنند! چنین پیشنهادی را در هیچ جای دنیا نخواهید شنید. این موضوع نشان می‌دهد که کسی به قانون‌های نشر و میزان ضرری که از راه تکثیر غیر قانونی به ناشران آثار موسیقایی وارد می شود؛ آگاهی ندارند.
این یک مشکل فرهنگیست که کسی تمایل به خرید محصول فرهنگی ندارد. به یقین کتاب چنین مشکلاتی ندارد. اما به هر حال این معضل همیشگی اهالی موسیقیست و شاید نیازمند فکر کلان‌تری است و نمی‌توان آن را تنها با یک ایده محدود و مختصر در ذهن میلیون‌ها نفر جایگزین کرد. ما تنها باید به نشر مناسب آثار خود فکر کنیم. 
 
به نظر می‌رسد آثار موسیقی پاپ بیش از آثار موسیقی کلاسیک سنتی در میان مردم محبوبیت دارد. کدام طیف از آثارتان مخاطبان بیشتری دارد؛ سنتی یا پاپ؟

 
مخاطبان ما طیف محدودی از مردم جامعه را به خود اختصاص می‌دهند. وقتی یک اثر پاپ تولید می‌شود؛ در تیراژ 200 هزار تا 300 هزار نسخه از آن روانه بازار می‌شود. اما آثار کلاسیک و شاید بهتر است بگویم آثاری که بسیار جدی‌ترند بیشتر از حد دو تا سه هزار نسخه منتشر نمی‌شوند. همان قشر محدود از اجتماع‌اند که از ما حمایت می‌کنند و ما به دلخوشی همان حمایت است که به کار خود ادامه می‌دهیم.
 
با این وجود می‌توان گفت بازار موسیقی کلاسیک خوب نیست. درست است؟
 

نه خیلی خوب نیست. در واقع بهتر است بگویم بازار موسیقی شرایط خوبی ندارد!
 
فکر می‌کنید اگر علاقه سرمایه‌گذاران در حوزه شما و حمایت مالی آن ها نباشد؛ با این میزان فروش محصولات موسیقایی تا چه زمان در بازار دوام می‌آورید؟

 
شاید بتوان گفت قادر نخواهیم بود حتی برای یک روز به کار ادامه دهیم. ما تلاش می‌کنیم. تنها بخاطر عشق به کار خود و فرهنگ‌سازی در این زمینه به فعالیت های خود ادامه می دهیم. وگرنه این قضیه هیچ منفعت مالی برای ناشران آلبوم‌های موسیقی ندارد.
کد خبر: 57613
Share/Save/Bookmark