بخشی از میراث فرهنگی ما به صورت ناملموس است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی :
بخشی از میراث فرهنگی ما به صورت ناملموس است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت : در حوزه فرهنگ عمومی، برای همه استان ها نمی شود یک نسخه ثابت نوشت. برای هر استانی بسته به شرایط خاص آن باید ویژگی های خاصی را مدنظر داشت و بر اساس آن حرکت کرد
 
تاريخ : دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۲۶
به گزارش هنرنیوز، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دومین اجلاس ارتقاء توانمندی‌های شوراهای فرهنگ عمومی کشوردر سخنانی گفت : متاسفیم که با غفلت ما امروزه دروغگویی، اتهام‌زنی، شایعه‌سازی و جریان‌سازی‌های ناصحیح رسانه‌ای علیه افراد مختلف شکل می گیرد و فراموش کرده ایم که استفاده ابزاری و جناحی از بیانات رهبر معظم انقلاب جزء منکرات به شمار می آید.

وی با اشاره به اینکه فرهنگ هر کشور به مثابه هویت مردم آن به شمار می رود اظهار داشت: تفاوت میان کشورها به خاطر تفاوت فرهنگ‌هایی است که هویت آنها را ساخته و از هم متمایز می کند. فرهنگ عمومی شاخص هویت مردم یک جامعه است و لذا تعریف چندان دشواری ندارد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در هر جامعه در حال تحول به ویژه در دنیای امروز که جوامع به سرعت در حال تغییر هستند، فرهنگ ها بر یکدیگر موثرند. اندیشمندان و اصحاب فکر در این میدان باید تلاش کنند فرهنگ عمومی خود را که جزء میراث آنها است، حفظ و پاسداری کنند و آنچه را که از مایحتاج فرهنگی دیگران منبعث است، دریافت و به آن بیافزایند و در عین حال جلوی ورود برخی از رفتارهای نامتناسب را هم بگیرند. مبنای تشکیل شوراهای فرهنگ عمومی نیز بر همین مساله است.

علی جنتی خاطرنشان کرد: بخش عمده ای از میراث فرهنگی ما به صورت ناملموس وجود دارد و ما باید تمامی رفتارها، رسوم و آئین های مثبتی که می تواند آن را حفظ کند مورد توجه ویژه خود قرار دهیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه ما نیاز به شناخت تحول فرهنگی و شناسایی چیستی و چرایی تغییرات فرهنگی داریم، ادامه داد: از آغاز انقلاب اسلامی تا به امروز یکی از مسائل اساسی ما بحث عفاف و حجاب است. چیستی و شناسایی این پدیده و آگاهی‌بخشی نسبت به آن برای ما اهمیت به سزایی دارد. برایمان مهم است که بدانیم وضعیت حجاب و عفاف در کشور ما در حد فاجعه است یا امری قابل علاج است، اما ما هیچگاه آمار درستی از این وضعیت نداشته ایم و سنجش های اجتماعی در این زمینه آمار درستی به ما ارائه نداده است، اما در کل و بر اساس آمار متقن می توانیم بگوییم ۷۰ درصد زنان در جامعه ما باحجاب هستند. بنابراین اگر خواستیم در این حوزه برداشتی داشته باشیم یا تغییراتی را رصد کنیم، باید قبل از هر چیز وضعیت موجود را بشناسیم.

جنتی ادامه داد: شناخت وضعیت موجود در این زمینه به ما نشان خواهد داد که تا چه اندازه در این حوزه با بی‌درایتی عمل کرده ایم و چقدر وضع موجود برخواسته از باور دینی ما است. بر همین اساس، آمارها به ما نشان داده که وضعیت بدحجابی در کشور ما بدتر از قبل شده است و نیاز به علت‌شناسی دارد. باید ریشه های هر کدام از موضوعات تاثیرگذار در آن را شناخت و به دنبال پی‌جویی از آن بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین به موضوع سبک زندگی اسلامی اشاره کرد و گفت: این موضوع همواره مورد تاکید رهبر انقلاب بوده و باید عملی شود نه اینکه آن را به حال خود رها کنیم. این مساله نیز اتفاق نخواهد افتاد، جز با تکیه بر فرهنگ بومی و سنتی خودمان در این زمینه حتی رهبر معظم انقلاب به روی استفاده از بازی های سنتی ایرانی تکیه کرده‌اند.

وی در همین زمینه تصریح کرد: در حوزه فرهنگ عمومی، برای همه استان ها نمی شود یک نسخه ثابت نوشت. برای هر استانی بسته به شرایط خاص آن باید ویژگی های خاصی را مدنظر داشت و بر اساس آن حرکت کرد. ما در همین زمینه در حال انجام مطالعه ای به روی موج سوم ارزش ها و نگرانی های ایرانیان هستیم که به زودی نتایج آن استخراج و تجزیه و تحلیل می شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به روسای شوراهای فرهنگی عمومی استان ها خواستار تلاش برای هماهنگی دستگاه های مرتبط با فرهنگ عمومی در استان ها، برگزاری منظم جلسات شورا و اولویت بخشیدن به طرح های اساسی در هر استان شد و گفت: یکی از موضوعات اساسی فرهنگی در کشور ما حاشیه‌نشینی است. بر اساس آمارها، ما بین ۱۰ تا ۱۱ میلیون حاشیه‌نشین در کشور داریم که استان خراسان رضوی در میان سایر استان های کشور دارای بیشترین تعداد از آنها است. شرایط خاص حاشیه‌نشینی در استان‌ها آن محیط ها را به مرکز و کانون نابسامانی‌های اجتماعی تبدیل کرده است. این موضوع باید یکی از مسائل مهمی باشد که در بحث فرهنگ عمومی درباره آن به دنبال راهکار هستیم.

جنتی در ادامه خواستار تجزیه و تحلیل مساله فساد اخلاقی در جامعه شد و توضیح داد: شناخت معروف و منکر یکی از وظایفی است که شوراهای فرهنگ عمومی برعهده دارد. متاسفیم که با غفلت ما امروزه دروغگویی، اتهام‌زنی، شایعه‌سازی و جریان‌سازی‌های ناصحیح رسانه‌ای علیه افراد مختلف شکل می گیرد و فراموش کرده ایم که استفاده ابزاری و جناحی از بیانات رهبر معظم انقلاب جزء منکرات به شمار می آید. ما برای رشد فضائل اخلاقی انقلاب کرده ایم و باید به این مساله توجه ویژه ای داشته باشیم. گاهی در شوراهای فرهنگ عمومی بحث به برگزاری یک کنسرت خلاصه می شود که آن هم معلوم نیست منکر هست یا نه. در حالی که به باور من امانت‌داری، صداقت، وفای به عهد و فضائل اخلاقی است که باید در جامعه به واسطه اقدامات شورا گسترش پیدا کند.
کد خبر: 84613
Share/Save/Bookmark