ضیاءالدین هاجری از داوران «جایزه پژوهش پروفسور آقابزرگ» درباره داوری این جایزه توضیحاتی داد و گفت: در مورخ ۳ اسفند ماه ۹۰، طی دعوت دبیرکل بنیاد فردوسی در نشستی به همراه رئیس بنیاد فردوسی و دیگر داوران حاضر شدیم، اما بنده تنها پیبردم آقابزرگ سال گذشته درگذشته و امسال قرار است جایزهای به نام او به برجستهگانی اهدا شود.
هاجری در ادامه عنوان کرد: در این جلسه هر یک از حاضران چند اثر از ایرج افشار، که دربرگیرنده پژوهندگان شاهنامه است، بررسی شد، در این اثر، کتاب عزیزالله جوینی درباره شاهنامه چاپ فلورانس، پس از آن اثر جلال خالقی مطلق که دوره ۸ جلدی، دوره ۶ جلدی جنیدی، کزاری و نامه باستان دوره ۱۰ جلدی، کاخ بلند سخن از عبدالعلی غفوری و دوره ۵ جلدی و دوره ۸ جلدی رستگار فسایی بررسی شد؛ پس از بررسی تمام این آثار به این نتیجه رسیدم که اگر بخواهیم تندیس آقابزرگ را به هریک از این افراد دهیم کار درستی نخواهیم بود و دیگر اینکه افرادی که از آنها نام برده شد به اندازه کافی شناخته شده هستند و نیازی به این جایزه ندارند.
به گفته هاجری، پیشنهاد بنده این بود که نخست کاری کنیم که تندیس و یا پیکره استاد آقابزرگ را در دانشکده محل تدریس وی رونمایی و نصب کنیم و یک نوشتهای سراسر پارسی به دانشکده پیشکش شود.
این محقق ابراز داشت: افرادی که از این پس دانشجو هستند و در زمینه ادبیات فارسی و شاهنامه کار میکنند نمیتوانند کتاب تهیه کنند، از این رو باید ضمن آموزش برای ارائه پایاننامه آنها را راهنمایی کرد.
وی اضافه کرد: امروزه در سراسر جهان و گیتی هفت هنر داریم اما هنر هشتمی هم با عنوان «پارسی نویسی و پارسینگاری» وجود دارد، از دید ما آثار نامبرده شده هیچیک دارای این ویژگی نبود. پیشنهاد دادم به جوانان و نوجوانان پاداشی اهدا شود تا آنچه را میخواهیم به آنها آموزش داده، تا آنچه را میخواهیم در آینده ارائه کنند.
وی درباره ارائه چنین جوایزی افزود: ابتدا باید دانست جایزه چیست؟ روزی در دوران کهن برای تقدیر از افرادی، آنها را در جایی میایستاندند و به آنها زهازه میگفتند که عرب آن را از ما گرفته و جایزه کرده است؛ از همین جا سر واژه جایزه با یکدیگر تفاوت داریم چرا که نمیدانیم پاداش خواهیم داد و یا تندیس.
هاجری تاکید کرد: بزرگان تا اینجا فعالیتها و پژوهشهای بزرگی را برای ما ارائه کردهاند، اما ما از این پس باید زبان فارسی را در میان جوانان و دانشجویان راهاندازیم تا این جوان دریابد چرا نقالی به قهوهخانهها آمد.
این پژوهشکر در ادامه سخن خود ضمن اشاره به اینکه هفت هنر داشتیم اما امروز هنر هشتمی چون پارسینگاری و پارسی نویسی و هنر نهم خواندن شاهنامه یا پارسی نویی است گفت: زمانی که ما یادگرفتیم شاهنامه یا پارسی را بخوانیم و به فارسی بنویسیم این دو هنر برگشته و ما هفت هنر میشویم.
وی در پایان با ارائه این جملات که سفید و یا سیاه بودن تندیس فردوسی دردی را دوا نخواهد کرد و یا اینکه تندیس فردی را به فردی دیگر دادن برای ما راهگشا نیست، سخنان خود را به پایان برد.
نخستین دوره جایزه پژوهش پروفسور آقابزرگ در تاریخ سهشنبه ۱۶ اسفند ماه ۱۳۹۰ از ساعت ۱۶ در تالار همایشهای پژوهشکده فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهی به نشانی: تهران، چهارراه ولیعصر، خیابان انقلاب، نبش خیابان برادران مظفر (صبای جنوبی) برپا خواهد شد و ورود پژوهشگران و فرهنگدوستان در این آیین، آزاد است.