مواضع هیئت مدیره خانه تئاتر درباره مشکلات تئاتر اعلام شد
اولین نشست مطبوعاتی هیئت مدیره جدید خانه تئاتر سهشنبه 18 خردادماه در سالن اجتماعات خانه تئاتر برگزار شد.
به گزارش هنر نيوز به نقل از مهر، در ابتدای اولین نشست هیئت مدیره جدید خانه تئاتر ایرج راد مدیرعامل خانه تئاتر به ارائه دیدگاههای هیئت مدیره جدید با در نظر گرفتن تغییر و تحولات در سطح وزارتخانه ارشاد و معاونت هنری وزارتخانه پرداخت و گفت: هیئت مدیره خانه تئاتر با صحبتهای شنیده و گفته شده به این نظر رسیده که برای برون رفت از مشکلاتی که تئاتر به گونههای مختلف با آن روبروست و بارها خانه تئاتر نظرات خود را درباره عنوان کرده باید حمایتهای معنوی دولت از تئاتر وجود داشته باشد، به این معنا که احترام به آزادیهای لازم جهت خلق یک اثر هنری در اختیار هنرمند تئاتر قرار گیرد.
وی ادامه داد: باید سرنوشت کاری تئاتر و خانواده تئاتر به طور مستقیم و مستقل در اختیار هنرمندان قرار گیرد تا بتوانند اثرگذار باشند و دولت با ایجاد امکانات و مسائل مادی حامی تئاتر باشد. باید به توانمندیهای هنرمندان تئاتر احترام گذاشته شود تا هنرمند با تأثیرپذیری از جامعه و جهانی که در آن زندگی میکند و مسائل اجتماعی که او را تحت تأثیر قرار میدهد بسته به نیاز جامعه خود کار کند و از طریق امکان هنری برای جامعه خدمتگزار باشد.
نباید با تعیین موضوعاتی مشخص هنرمندان تئاتر را محدود کرد
ایرج راد تعیین کردن موضوعات مشخص را باعث محدودیت هنرمند دانست و گفت: این امر هنرمند را از امکان اظهارنظر موشکافانه نسبت به جامعه دور میکند.
وی افزود: هنرمندی که احساس شخصیت، آزادی و احساس عرضه توانمندی خود را نداشته باشد از ذات یک هنرمند و درونمایهای که او را میسازد فاصله میگیرد. مسئله دیگری که این روزها شنیده میشود در رابطه با جذب تماشاگر است. هنرمندان تمام توشه و توان خود را برای جذب مخاطب به کار میبندند.
مدیرعامل خانه تئاتر خاطرنشان کرد: نباید تئاتر را به عنوان یک سرگرمی ببینیم تا مخاطب خاصی را جذب کنیم. ما همواره دچار تغییر با تغییر مدیریتها شدیم. شاید خیلی وقتها نگاهها خیرخواهانه باشد ولی چون به صورت غیر تخصصی است و آنچه در توان هنرمند است خواسته نمیشود همواره با مشکلات زیادی روبرو میشویم. قانون مشخص و مدونی در این خصوص وجود ندارد.
وی تشکیل سازمان تئاتر کشور را راهی برای برون رفت از بی برنامگی دانست و گفت: در اکثر نهادها فعالیتهای تئاتر به صورت پراکنده و موازی انجام میشود که در روند تئاتر تأثیرگذار نیستند و تنها بودجههای قابل توجهی را مصرف میکنند. اگر این سازمان شکل بگیرد تمام حرکات میتواند برنامه ریزی شده باشد.
معاون هنری وزیر ارشاد تعیین سقف بودجه برای سالنهای نمایشی را غیر قانونی دانست
راد درباره وضعیت عمل به قرارداد تیپ با توجه به تعیین سقف بودجه برای سالنهای تئاتر یادآور شد: یکی از سؤالاتی که هیئت مدیره جدید خانه تئاتر در جلسهای که با آقای شاهآبادی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد داشت همین سؤال بود. آقای شاهآبادی به طور رسمی در آن نشست اعلام کرد که با قرارداد تیپ موافق است و تعیین سقف بودجه برای سالنهای نمایشی غیر قانونی است. معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اعلام کرد که از این پس قرار است با برنامه ریزی یارانهها به تماشاگران تئاتری تعلق بگیرد.
مهمترین مشکل تئاتر کمبود سالن و تجهیزات است
در ادامه این نشست حسین کیانی یکی دیگر از اعضای هیئت مدیره خانه تئاتر درباره درج یارانههای در نظر گرفته شده برای تماشاگران تئاتری بر روی بلیتها اظهار داشت: به نظر من این روند در قدم اول اشتباه است که با درج واقعی بلیت و به تدریج با حذف یارانهها تأمین هزینهها را بر عهده اهالی تئاتر و کارگردانها بگذاریم. به نظر من کمبود مکانهای اجرای تئاتر و تجهیزات مورد نظر است که باید مورد توجه قرار گیرد. باید برای اجراهای آثار نمایشی تسهیلاتی در نظر گرفته شود یعنی وقتی یک بار مجوزی برای یک اثر نمایشی صادر میشود باید به قوت خود باقی بماند و هنرمند بتواند با هر نهادی به توافق برسد. باید این راهها هموار شود تا هنرمند بتواند روی درآمد خود حساب کند.
این کارگردان تئاتر تصریح کرد: تئاتر ابزار میخواهد زیرا هنری عملی است. فکر میکنم به جای اینکه پیگیری مدیران روی سختافزار تئاتر باشد به عنوان کردن مسائلی معطوف شده است که نتیجهای جز هر چه بیشتر دولتی کردن تئاتر و نظارت بیشتر روی تئاتر نخواهد داشت.
بلیت تئاتر قبض برق و آب نیست که یارانهها روی آن درج شود
محمد یعقوبی به عنوان یکی دیگر از اعضای هیئت مدیره خانه تئاتر مشکلات اصلی را در تئاتر به دو دسته مشکل مدیران و مشکل هنرمندان تئاتر تقسیم کرد و گفت: مدیران میخواهند که کمترین پول را به ما بدهند و ما هنرمندان تئاتر نیز میخواهیم که بیشترین پول را دریافت کنیم. بحث فروش گیشه منجر به تئاتر خصوصی نمیشود بلکه تئاتر خصوصی نیازمند اجرای چند ماهه آثار تئاتری است.
وی متذکر شد: بلیت تئاتر قبض برق و آب نیست. آیا با درج میزان یارانه در بلیت نمایش میتوان پیام مثبتی را به تماشاگران تئاتری منتقل کرد. وقتی اولین قبض برق و آب را دیدیم که یارانهها روی آنها درج شده بود نگران شدیم که چه زمانی این یارانهها برداشته میشوند. تماشاگران تئاتر هم این حق را دارند که نگران شوند. به نظر من این موضوع لطمه زدن به تئاتر است زیرا اگر یارانهای قرار است تعلق بگیرد باید به گروههای تئاتری اختصاص پیدا کند نه تماشاگران تئاتر.
وظیفه هر دولتی حمایت و اختصاص بودجه به تئاتر است
حسین کیانی نیز درباره اختصاص یارانهها به تماشاگران و تئاتر تأکید کرد: لفظ یارانه برای تئاتر اشتباه است زیرا تئاتر دارای بودجهای معین در هر سال است که به صورت سالانه نیز افزایش پیدا میکند و باید به تئاتر تخصیص پیدا کند. هر دولتی موظف است که این بودجه را به تئاتر اختصاص دهد و حق ندارد بابت پرداخت این بودجه منتی بر تئاتر بگذارد. تئاتر نیز همانند دیگر مشاغل یک شغل است و هنرمندان نیز برای تولید و اجرای تئاتر زحمت میکشند.
وضعیت نمایشنامههایی که در طول تمرین شکل میگیرند نامشخص است
ایرج راد در ادامه نشست خبری هیئت مدیره خانه تئاتر درباره وضعیت شکلگیری شورای تصویب نمایشنامه از دیگر برنامههای معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: ما در ارتباط با شورای تصویب نمایشنامه سؤالاتی را مطرح کردیم ولی در جلسهای دو ساعته فرصتی برای بحث و گفتگو وجود نداشت. در نتیجه معاون هنری به بخشی از سؤالات ما پاسخهایی داد و بخشی از سؤالات هم مبهم باقی ماند. آقای شاهآبادی نظرشان این است که نوشتن نمایشنامه نباید ربطی به اجرا داشته باشد و نویسنده میتواند بعد از نگارش نمایشنامه مجوز آن را بگیرد.
مدیرعامل خانه تئاتر درباره وضعیت نمایشنامههایی که در طول تمرین نمایش شکل میگیرند خاطرنشان کرد: از آقای شاهآبادی در خصوص وضعیت این نمایشنامهها هم سؤال کردیم ولی پاسخ به گونهای بود که گویا باید معاون هنری باز هم روی این موضوع و مورد فکر کند.
یارانهها تئاتر را به سمت تولیدات سرگرم کننده سوق خواهد داد
راد در بخش دیگری از سخنان خود وجود یارانهها را عاملی برای سوق دادن تئاتر به سمت تئاترهای سرگرم کننده دانست و گفت: به این خاطر گروهها از بازیگران سینما و تلویزیون استفاده میکنند. با این روش تئاترهای اندیشهساز و هنرمندانه از بین خواهند رفت. ما همواره به این موضوع معترض بودیم و نمیخواستیم که آتراکسیون وارد تئاتر شود و جای زمینههای ارزشی و فرهیختگی را بگیرد.
ایستگاه متروی اطراف تئاتر شهر طی تفاهم نامهای باید به نام تئاتر شهر اختصاص پیدا میکرد
وی درباره تغییر نام ایستگاه متروی تئاتر شهر با اشاره به انعقاد تفاهم نامهای با شورای شهر تهران تأکید کرد: در مورخ یازدهم آذرماه سال 86 تفاهم نامهای در شورای شهر تهران با امضای آقایان احمد مسجد جامعی، محیط طباطبایی به عنوان نماینده سازمان میراث فرهنگی، مهندس محسن هاشمی خانه به مدیرعامل مترو، مهرداد رایانی مخصوص مدیر وقت مجموعه تئاتر شهر و بنده به عنوان مدیرعامل خانه تئاتر منعقد شد. طی این تفاهمنامه قرار شد نام ایستگاه مورد نظر تئاتر شهر گذاشته شود و از نمادهای تئاتری در تزیین ایستگاه استفاده شود.
مرکز هنرهای نمایشی باید به وظیفه اداری خود در باره معافیت مالیاتی هنرمندان تئاتر عمل کند
در ادامه این نشست محمد یعقوبی درباره وضعیت معافیت مالیاتی هنرمندان تئاتر و کسر مالیات پنج درصدی توضیح داد: اگر هنرمندی از اداره مالیاتی نامه معافیت مالیاتی را دریافت کند هیچ مالیاتی از او کسر نمیشود اما قانون میگوید هنرمندان از پرداخت مالیات معاف هستند. وقتی مرکز هنرهای نمایشی با ما قرارداد میبندد یعنی ما را به عنوان هنرمند پذیرفته است و وقتی از ما نامه معافیت مالیاتی میخواهد در اصل عملکرد خود را زیر سؤال میبرد.
عضو هیئت مدیره خانه تئاتر تأکید کرد: کسانی که کار موقت هنری انجام میدهند طبق قانون از پرداخت مالیات معاف هستند. مرکز هنرهای نمایشی و انجمن هنرهای نمایشی ایران وظیفه اداری خود را به عهده هنرمندان تئاتر گذاشتهاند در صورتیکه باید لیست هنرمندان تئاتر را به نهاد مالیاتی مدنظر اطلاع دهند. البته طبق قانون هنرمندان باید اظهارنامه مالیاتی را پر کنند اما این امر باید یک بار اتفاق بیفتد نه اینکه هر سال هنرمندان موظف به انجام چنین کاری باشند.
ساخت و ساز ساختمان جدید خانه تئاتر تعطیل شده است
در پایان ایرج راد با اشاره به کمبود بودجه خانه تئاتر و پرداخت نشدن بودجه تعیین شده برای این نهاد صنفی و تعطیل شدن ساخت و ساز ساختمان جدید خانه تئاتر به دلیل نیاز به بودجهای سه میلیاردی به ارائه برنامههای سال 89 خانه تئاتر پرداخت و خاطرنشان کرد: امنیت شغلی زمانی معنا و مفهوم خاص خود را پیدا میکند که هنر به عنوان یک شغل شناخته شود.