صراحتی که خط قرمزها را نمی‌شکند
نگاهی به برنامه «دکتر سلام» شبکه آموزش؛
صراحتی که خط قرمزها را نمی‌شکند
در حال حاضر در تمامی شبکه‌های سیما برنامه‌های مختلفی در قالب برنامه‌های ترکیبی و زنده تهیه و تولید می‌شوند که البته همین ها نیز با اشکالات ساختاری زیادی مواجه هستند به گونه‌ای که برخی از این برنامه‌های تلویزیونی به دلیل ساختار یکنواخت و کسل کننده بیشتر ماهیتی رادیویی دارند و اگر به جای سیما در رادیو روی آنتن بروند هیچ فرقی در کلیت ماجرا ندارد.
 
تاريخ : يکشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۱ ساعت ۱۴:۳۸

 
اما یکی از برنامه‌هایی با همکاری مشترک شورای سلامت معاونت سیما و شبکه آموزش تهیه و تولید شده برنامه هدفمند «دکتر سلام» است. برنامه‌ای که حداقل کارکرد آن در مقطع کنونی تغییر لحن مطالب پزشکی و افزایش اطلاعات عامه مردم در حوزه بهداشت و سلامت است و ثابت کرده صراحت کلام در ارائه مطالب پزشکی باعث می‌شود هم خطوط قرمز ناخواسته در این عرصه شکسته شود و هم خاطب تلویزیونی به معنای واقعی کلمه با عمق مطالب ارائه شده آشنا شوند.
برنامه «دکتر سلام» هر روز ساعت ۱۳:۳۰ از طریق شبکه آموزش سیما به طور مستقیم روی آنتن می‌رود و ببینندگان می‌توانند با ارسال سوالات خود از طریق پیام کوتاه این برنامه در کمترین زمان ممکن پاسخ‌های مناسبی را دریافت کنند و با توجه به حجم پیامک‌هایی که در روز برای این برنامه ارسال می‌شود و تماس‌های تلفنی که با برنامه برقرار می‌شود می‌توان نتجیه گرفت اگر برنامه‌ای با ایده و تفکر مناسبی روی آنتن برود حتی اگر در شبکه کمتر شناخته شده‌ای مثل آموزش باشد بازهم مردم با آن ارتباط برقرار می‌کنند چرا که وظیفه رسانه افزایش سطح آگاهی مردم جامعه است و «دکتر سلام» به خوبی در این مسیر گام برداشته‌ است.
همچنین از نقاط مثبت دیگر «دکتر سلام» به کاربردن اصطلاحات ساده و در واقع عامیانه توسط پزشکان است که این مساله به درک بهتر مطالب ارائه شده توسط عامه مردم کمک خواهد کرد.

البته با وجود تمامی امتیازاتی که برنامه «دکتر سلام» داراست سازندگان این برنامه باید یکسری از مسائل را مدنظر قرار دهند. مثلا برای بیان بیماریهای مختلف استفاده از اصطلاحات کاملا تخصصی نه تنها به سطح آگاهی مردم کمکی نمی‌کند بلکه حتی آنها را سردرگم نیز می‌کند و برای کسی که اطلاعاتی از علوم پزشکی ندارد باید حتی‌الامکان از ساده‌ترین واژگان پزشکی استفاده شود چرا این برنامه اساسا برنامه‌ای تخصصی و برای قشر خاصی از جامعه نیست و به گونه‌ای طراحی شده است که همه مردم بتوانند از آن استفاده مفید کنند.

از سوی دیگر ساده‌گویی نباید با ضعف در گفتار اشتباه گرفته شود. در همین برنامه برخی از پزشکان که بیان بسیار شیوا و ساده‌ای دارند و به بهترین شکل می‌توانند اصل مطلب را به مخاطب ارائه کنند اما برخی دیگر از پزشکان اصطلاحا سخت صحبت می‌کنند و در بیان مطالب از واژگانی استفاده می‌کنند که درک و فهم آن برای مخاطب کمی سخت است و این یکنواختی باید در لحن و گفتار همه پزشکان برنامه ایجاد شود.

البته ظاهرا پخش سری اول «دکتر سلام» تا چندی دیگر در رسانه ملی به پایان خواهد رسید و باید منتظر ماند و دید آیا مسولان رسانه ملی با توجه به بازخوردهایی که سری اول این برنامه سلامت محور داشته چه زمانی ساخت سری دوم را آغاز خواهند کرد. سوی دومی که به نظر می‌رسد باید بیشتر به مبحث پیشگیری توجه بیشتری داشته باشد.

اما جدای از برنامه زنده «دکتر سلام» که ساخت آن سبب شده تا وزیر بهداشت از رئیس رسانه ملی و دکتر محمد مهدی قاسمی به عنوان دوستداران سلامت تقدیر کند، «دکتر سلام» به طور روزانه در ۶ آیتم مختلف و در ۶ زمان مجزا در ساعات پربینده از شبکه‌های یک، دو، سه و آموزش روی آنتن می‌رود. میان برنامه‌ای مفید که در آن دیگر خبری از گفت‌وگوهای کسل کننده بین مجری و کارشناس خبری نیست و پزشک مختصص در یک زمان کوتاه و بسیار مفید که اصطلاحا کپسولی گفته می‌شود مقابل چشمان مخاطب قرار می‌گیرد و مطالبی را بیان می‌کند که شاید دغدغه هر روزه بسیاری از مردم جامعه باشد.

مطالبی که شاید هر کدام از ما بارها و بارها در زندگی روزمره خود با آن مواجه شده‌ایم اما نمی‌دانیم باید در مواجه با آنها چگونه برخورد کنیم چرا که گاهی مواقع آنقدر ساده به نظر می‌رسند که به راحتی از کنار آن عبور می‌کنیم اما این برنامه توانسته است به صورت فشرده و با استفاده از پزشکان متخصص نکاتی را برای مردم جامعه بازگو کند که شاید دغدغه بسیاری از مردم بوده است اما هیچگاه پاسخ مناسبی برای آنها پیدا نمی‌کردند.

در تلویزیون برنامه‌های سلامت محور زیادی هستند اما کوتاه بودن زمان این برنامه باعث می‌شود تا ببیننده ترغیب شود تا مطمئن باشد در کمترین زمان ممکن بیشترین بهره را از «دکتر سلام» خواهد برد و این دقیقا همان کارکرد اصلی رسانه است.کارکردی که در بسیاری از مواقع با ساخت برنامه‌های طولانی مدت و تک‌گویی‌های مجری و کارشناس به شدت ملال آور می‌شوند و گاه ساعت‌های زیادی تنها بر روی یک موضوع بحث می‌شود و این برای مخاطبی که در عصر سرعت به سر می‌برد و از رسانه‌ای چون تلویزیون تنها توقع تنوع را دارد به شدت خسته کننده است.

به هر ترتیب تماشای برنامه «دکتر سلام» که دغدغه ساخت برنامه‌های سلامت محور مفید را برطرف کرده در این شب‌ها تجربه خوبی از رسانه ملی است و باید ابراز امیدواری کرد تا چنین تجربه‌های خوبی در آینده نیز از طریق رسانه ملی تداوم داشته باشد.

کد خبر: 51033
Share/Save/Bookmark