اکبر حر در گفتگو با هنرنیوز:
ظلم ستیزی وام گرفته از فرهنگ عاشورا است
یک کارشناس مسائل فرهنگی و سینمایی کشور معتقد است که ظلم ستیزی خمیر مایه فرهنگ عاشورایی است و فیلمسازان می توانند در همه قصه های خود با وام گرفتن از فرهنگ عاشورایی این فرهنگ را همواره زنده نگه بدارند.
تاريخ : جمعه ۲۴ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۱۹
اکبر حر کارگردان و کارشناس مسائل فرهنگی و سینمایی در گفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز در مورد بهره گیری فیلمسازان از فرهنگ عاشورایی گفت: ظلم ستیزی خمیرمایه ای است که در تمام ادیان الهی وابراهیمی وجود دارد و خوشبختانه پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز برگرفته از همین فرهنگ بود لذا شایسته است که فیلمسازان بعد از انقلاب از این فرهنگ عاشورایی غافل نشوند.
وی با اشاره به فرهنگ و جو قبل از انقلاب در عرصه فرهنگی و سینمایی افزود: در عرصه فرهنگ و هنر و بویژه سینما با توجه به جو حاکم بر کشور فرهنگ و نهضت عاشورایی همواره درسایه قرار گرفته بود و آن طوری که من به یاد دارم در تمام تولیدات قبل از انقلاب تنها می توان به یک فیلم سینمایی آن هم فیلم «شیرخفته» اشاره کرد که اشاره ای به مبارزه با ظلم داشت.و قصه آن هم مربوط به ماجرای یک کارمند دخانیات بود که با فتوای میرزای شیرازی همراهی می کند که بعد از گیر افتادن مورد اذیت و آزار قرار می گیرد و در نهایت هم کشته می شود.
کارگردان فیلم سینمایی« شمارش معکوس» ادامه داد: با توجه به اینکه پیروزی انقلاب اسلامی نشات گرفته از فرهنگ عاشورایی است لذا انتظار بیشتری از فیلمسازان برای ساخت فیلم هایی با بهره گیری از فرهنگ عاشورایی وجود دارد ضمن اینکه ما گنجینه ای همچون دفاع مقدس را هم در اختیار داریم که رزمندگان ما با کمک همین فرهنگ، بر دشمن پیروز شدند. البته درفیلم های دفاع مقدس ما شاهد استفاده از فرهنگ عاشورایی در این نوع فیلم ها بودیم و در جای، جای این فیلم ها بحث مبارزه با ظلم وظلم ستیزی با بهره گیری از فرهنگ عاشورا به خوبی دیده شده است.
این کارشناس مسائل فرهنگی و سینمایی تصریح کرد: ما به طور مشخص در سینمای بعد از انقلاب، چند فیلم شاخص درمورد فرهنگ عاشورایی بیشتر نداریم که یکی ازآنان فیلم سینمایی « روزواقعه »است که در این فیلم کوشش شده تا فرهنگ عاشورا به طور غیر مستقیم به مخاطب نشان داده شود.اما متاسفانه تعداد این گونه فیلم ها که به فرهنگ عاشورایی می پرداند خیلی محدود است علت آن هم این است که سیاست گذاریها و حرکت فرهنگی و هنری در سینما، تاتر و آثار تجسمی به صورت زیربنایی بر اساس و راستای فرهنگ ظلم ستیزی به عنوان یک اصل کلی در اولویت قرار نگرفته است.این درحالی است که چنین آثاری بدون شک ظرفیت جذب مخاطبین بسیار را خواهد داشت.
اکبر حر یاد آور شد: متاسفانه تا کنون آن سرمایه لازمی که باید برای اشاعه فرهنگ عاشورایی و حیات بخشی این فرهنگ به سینما از سوی سیاستگذاری های فرهنگی شاهد می بودیم اتفاق نیفتاده است.
وی با بیان اینکه به روز کردن نهضت عاشورا مهم و در عین حال سخت است خاطر نشان کرد: در برخی از کارهای تاریخی و سریالی مثل «مختارنامه» علاوه بر داشتن نگاه تاریخی، جوهره عاشورا را هم به همراه داشته اند که این تلاش ها نیز قابل قبول بوده است.
حُرگفت: همین طوری که عرض کردم به روزکردن نهضت عاشورا سخت است وبه همین علت؛ هم بیشتر سینماگران یا ترجیح می دهند به سراغ چنین سوژه هایی نروند و یا اگر می روند به طور نیمه کاره به این موضوع می پردازند.در حالی که فرهنگ عاشورا اگر به صورت کامل و عمیق پرداخته نشود تاثیرپذیری و دلپذیری خاص خودش را از دست خواهد داد.
این سینما گربه بعضی از آثاری که در رابطه با نهضت عاشورا ساخته شده اما مورد استقبال مردم قرار نگرفته است و در اکران ناموفق بوده اند افزود: برخی از این فیلم ها به دلیل برخوردار نبودن از روحیه عدالت و عدم قابلیت تصویری آن با فرهنگ عاشورا نتوانستند در اکران های عمومی مورد استقبال بینندگان قرار بگیرند و درآشنایی کردن مردم با فرهنگ عدالت و ظلم ستیزی ناکام ماندند.ضمن اینکه نگاه های روشنفکری کارگردان به موضوع نیز در این عد استقبال مخاطب بسیار موثر بوده است.
چرا که این فیلم ها نتوانستند موضوع مورد نظر خویش را با مختصات سینما مطابقت همه جانبه دهند. این در حالی است که در این نوع فیلم ها نمی توان فقط به یک روایت ساده درمورد عاشورا بسنده کرد و آنگاه انتظار داشت که مخاطب از این فیلم استقبال کند.
اکبر حُر با بیان اینکه در بحث عاشورا؛ تقابل خیر و شر، مظلوم و ظالم با سابقه بیش از هزار و چهار صد سال مطرح است یاد آور شد: این نوع قصه ها باید دارای یک ابعاد عمیق به لحاظ داستان پردازی برخوردار باشند و با معیارهای خاص سینما هم خوانی داشته باشند.