به گزارش هنرنیوز؛ نسرین سلطانخواه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و رییس بنیاد ملی نخبگان پیرامون برگزاری نخستین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب سنتی ایران اظهار داشت: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظور هماهنگی و همافزایی تمام دستگاهها و نهادهای در حوزه فناوری، وظیفه این هماهنگی و همافزایی را دارد و یکی از الویتهایی که در نقشه جامع علمی کشور به آن پرداخته شده، توجه به طب ایرانی و گیاهان دارویی است و مقام معظم رهبری در موضوع طب ایرانی اسلامی و داروهای گیاهی و احیای طب سنتی ایرانی تأکیدات مؤکد داشته اند.
وی افزود: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ساختاری با اهداف بلندی را طی ۳ سال گذشته ایجاد کرد که به این منظور ستادی با عنوان ستاد توسعه، پژوهش و کاربرد گیاهان دارویی و طب ایرانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تشکیل شد و تأسیس ستاد توسعه، پژوهش و کاربرد گیاهان دارویی و طب ایرانی از چند جهت قابل بررسی است که یکی از این زوایا الویت گذاری در اسناد بالادستی کشور در حوزه گیاهان دارویی است.
سلطانخواه تصریح کرد: از ۱۳ اقلیم موجود در دنیا ۱۱ اقلیم درایران وجود دارد و بیش از ۸ هزار گونه گیاهی در کشور رویش دارد ضمن اینکه تنوع گیاهی موجود در قاره اروپا به اندازه ایران نیست. از طرفی ما تا کنون موفق شدیم که ۲ هزار و ۱۰۰ نوع گیاه دارویی در ایران را شناسایی کنیم و این گیاهان خواص عطری، بهداشتی، دارویی، آفت کش و آنتی باکتریال دارند که در خصوص شناسایی این نوع از گیاهان، ستاد توسعه، پژوهش و کاربرد گیاهان دارویی و طب ایرانی تلاش میکند که ۲ هزار و ۶۰۰ گیاه دارویی را مورد شناسایی قرار دهد.
وی خاطرنشان کرد: بیش از ۱۴ هزار نسخه مکتوب پزشکی در ایران موجود است و در کشورهای سوئد و آلمان ۷۰ درصد داروها پایه گیاهی دارد . به همن دلیل تجارت جهانی داروهای گیاهی در دنیا افزایش یافته و گردش مالی تجارت در این حوزه بین ۴۰ تا ۶۰ میلیارد دلار است که پیش بینی میشود تا سال ۲۰۵۰ این رقم به بیش از ۵ هزار میلیارد دلار برسد.
سلطان خواه یادآورشد: ایران با توجه به این ظرفیت و توانمندی در این عرصه باید به صورت جدیتر نقش داشته باشد ضمن اینکه هماکنون میزان صادرات ایران در عرصه گیاهان دارویی بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون دلار است که باید این رقم افزایش یابد و به جای صاردات گیاهان دارویی به صورت فلهای باید با استفاده از فناوری و تخصص و دانش این گیاهان به صورت عصاره عرضه شود.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری اضافه کرد: تا قبل از سال ۸۵ گیاهان دارویی که به ثبت میرسید و مجوز تولید را از وزارت بهداشت به دست میآورد ۲۰۰ قلم دارو بود که طی ۵ سال گذشته این رقم از مرز ۷۰۰ قلم دارو گذشته است و بیش از ۷۰۰ داروی گیاهی و فرآوردههای طبیعی مجوز تولید از وزارت بهداشت را دریافت کردهاند و اگر تلاش شود که تمام این داروها در فهرست بیمه قرار بگیرد هم بازار جدیدی در صنعت بیمه ایجاد میکند و هم در نسخههای درمانی بیشتر تجویز میشود و در نتیجه داروهای گیاهی بیشتر تولید میشوند.
وی ادامه داد: خوشبختانه طرح اطلس گیاهان دارویی در ۱۷ استان کشور تهیه و نهایی شده و تا پایان سال ۹۱، اطلس گیاهان دارویی تمام استانها تهیه خواهد شد. به همین دلیل نخستین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب سنتی ایران از ۲۱ تا ۲۴ خرداد در مصلی تهران برگزار خواهد شد.
سلطان خواه گفت: درنخستین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب سنتی ایران ۱۸۷ شرکت دانش بنیان و خصوصی و ۱۰۲ مرکز علمی و دانشگاهی در حوزه گیاهان دارویی فعالیت دارند و در کنار جشنواره، نمایشگاه بازار فروش گیاهان دارویی برای عموم مردم وجود دارد و در برنامه پنجم توسعه پیش بینی شده که ۵ درصد از داروهای تجویزی، پایه گیاهی داشته باشد که این رقم هماکنون ۲ درصد است.
وی در پایان تاکید کرد: کاری که ستاد گیاهان دارویی و طب سنتی ایران انجام میدهد این است که همه فعالان این عرصه را چه در مرحله کشاورزی، فرآوری آنها، چه در مرحله تبدیل آنها به دارو و همین طور استفاده آنها در سیستم پزشکی را پیگیری کند. خوشبختانه در این راه وزارت جهاد و کشاورزی و همینطور وزارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فعالیت های خوبی انجام داده اند.