حميد پورآذري معتقد است: در شرايط فعلي اجراي شيوهنامه جديد شوراي حمايت از آثار، اتفاق خوشايندي نيست و اين شيوهنامه بايد مورد بازنگري قرار بگيرد.
به گزارش هنرنیوز ،اين كارگردان تئاتر در گفتوگو با ايسنا،دربارهي شيوهنامهي جديد شوراي حمايت از آثار گفت:در حال حاضر تئاتر ما زيرساختهاي لازم براي جذب اسپانسر را ندارد. اگر ميخواهيم به سمت توسعه حركت كنيم، بايد سوبسيد فرهنگي بدهيم.
او درباره تنظيم شيوهنامه جديد در راستاي طرح هدفمند شدن يارانهها توضيح داد: پرسشي كه مطرح است اين است كه آيا كشور ما زيرساختهاي اقتصادي لازم را براي اجراي طرح هدفمندكردن يارانهها دارد كه در پي آن بخواهيم اين طرح را در امور فرهنگي اجرايي كنيم.؟!
پورآذري تصريح كرد: بحث فرهنگ به ويژه در حوزهي تئاتر با حوزهي اقتصاد كاملا متفاوت است. در وهلهي اول بايد ديد آيا بستري وجود دارد كه هنرمندان بتوانند به سمت توليد مستقل بروند تا بعد وارد مراحل ديگر شويم.
كارگردان نمايشهاي «دور دوفرمان» و «اديپ» متذكر شد: در حال حاضر تئاتر خصوصي در كشور ما شوخي بيمزهاي است چرا كه مسئولان همچنان نظارت سختگيرانهاش را به تئاتر دارند و به نوعي الگو ميدهد. بنابراين ديگر بحث تئاتر خصوصي معنايي ندارد.
حميد پورآذري درعين حال با تاكيد بر لزوم توجه به هنجارها و عرف هر جامعه يادآور شد: هر كشوري به لحاظ فرهنگي خطوط قرمز خود را دارد و ما هم چنين خطوط قرمزي داريم كه همهي هنرمندان به آن آشنا هستند، زيرا همهي ما در اين مملكت زندگي ميكنيم، اما متاسفانه مسئولان پا را از اين هم فراتر ميگذارد و الگو ميدهد. با اين تفاسير چگونه ميتوانيم تئاتر خصوصي داشته باشيم.
كارگردان نمايشهايي همچون «غلتشنها» و «حسين قلي، مردي كه لب نداشت» دربارهي حمايت بخش خصوصي از آثار نمايشي هم تصريح كرد: در حال حاضر زيرساختهاي لازم براي جذب اسپانسر در تئاتر ما وجود ندارد. براي يك شركت خصوصي چه سودي دارد كه اسپانسر يك كار تئاتري شود. در مملكتي كه به تئاتر توجهي نميشود شركتهاي خصوصي با حمايتكردن از آثار نمايشي نه بهرهي مادي ميبرد و نه معنوي. در حالي كه در كشورهاي پيشرفته كه صاحب تئاتر هستند،دولت شركتهاي خصوصي را كه از آثار نمايشي حمايت ميكنند، از پرداخت ماليات معاف ميكند يا تسهيلات ديگري از اين دست به آنها ارايه ميدهد. ضمن اينكه اين حمايت وجههي فرهنگي آن شركتها را بالا ميبرد.
اين كارگردان تئاتر درباره حمايتهاي دولت آلمان از گروه تئاتر «روهر» يادآور شد: تشكيل گروه تئاتر «روهر» در شهر كوچكي مانند «مولهايم»كه شهري كمجمعيت است بسيار مورد استقبال قرار گرفت، زيرا در كشور آلمان هنر تئاتر اهميت دارد و از جايگاه ويژهي خود بهرهمند است، بنابراين حمايت از اين گروه حتي با اينكه جزو گروههاي درجه اول به شمار نميآيد، براي حمايتگرن مالي اعتبار بالايي به همراه دارد اما در كشور ما براي اجراي نمايش «غلتشنها» نتوانستم از شركتي كه يكي از دوستانم در آن كار ميكرد سه ميليون تومان كمك هزينه بگيرم. حالا چگونه ميتوانيم انتظار داشته باشيم كه گروههاي نمايشي بخشي از هزينههاي خود را از راه حمايت شركتهاي خصوصي تامين كند؟!نبايد توپ را به زمين تئاتريها بيندازيم، بلكه بايد بپذيريم چنين بستري در كشور ما وجود ندارد.
او در عين حال با تاكيد بر اينكه هنرمندان بايد براي ارتقاء سطح كيفي آثارشان تلاش كنند، متذكر شد: بايد شرايط لازم براي افزايش سطح كيفي كارها فراهم شود، اما در حال حاضر اتفاقاتي كه در تئاتر ما ميافتد، اتفاقات خوشايندي نيست و ممكن است برخي از هنرمندان آگاهانه خود را از سيستم تئاتر كشور حذف كنند. همهي اين وضعيت موجب ميشود كه كيفيت آثار پايين بيايد. ضمن اينكه بسياري از استعدادهاي خوب تئاتري به راحتي كنار گذاشته ميشوند، زيرا هنرمندان ناچار ميشوند براي پركردن سالنها از حضور ستارهها استفاده كنند كه ممكن است همهي اين ستارهها با استعداد نباشند.
پورآذري خاطرنشان كرد: بايد كاري كنيم كه مردم تئاتر ببينند تا شركتهاي خصوصي از حمايتكردن از تئاتر دلسرد نشوند، زيرا وقتي اين شركتها استقبال مردم را ببينند، راغب ميشوند كه از تئاتر حمايت كنند.
او با اشاره به شيوهي انعقاد قرارداد در گذشته يادآور شد: در گذشته هم بيعدالتيهايي انجام ميشد، برخي از كارها بودجهي بسياري ميگرفتند، اما تماشاگران اندكي بليت آن كارها را ميخريدند. اين شيوهنامه ميتوانست اتفاق خوبي باشد، اما به شرط اينكه بسترهاي لازم براي اجراييشدن آن فراهم شود.
سرپرست گروه تئاتر «پاپتيها» يادآور شد: تجربه نشان داده در تئاتر ما، هيچ چيزي ثبات ندارد. اجراي شيوهنامهي موقت، تنظيم و اجراي قرارداد تيپ و حالا شيوهنامهي جديد شوراي حمايت از آثار نشان ميدهد كه گويي همهي اين اتفاقات كارشناسينشده ميافتد و همهچيز مقطعي است در حالي كه خوب بود هر يك از اين شيوهها به مدتي انجام ميشد تا بعد با برطرف شدن نواقص و كاستيها، اصلاحات لازم بر آن شيوه انجام ميشد.
وي با اشاره به افزايش بودجهي تئاتر در سالهاي گذشته افزود: بودجهي تئاتر سال به سال بيشتر ميشود، اما شيوهي پرداخت دستمزد هنرمندان حتي از گذشته هم بدتر شده است، پيش از اين تاخيرهاي چند ماهه در تسويهحساب قراردادها داشتيم، اما اين تاخيرها بيشتر شده، هيچ معلوم نيست اين بودجهي اضافهشده در كجا هزينه ميشود.
پورآذري در پايان سخنانش ورزش و هنر را دو مقولهي مهم در سلامت هر جامعه دانست و افزود: اگر اين دو مقوله مورد توجه قرار بگيرد، كشور سالمي خواهيم داشت. كشوري كه پوياست و رو به جلو حركت ميكند، چرا كه اين دو مقوله در كنار بحث اقتصاد دو موضوع به شدت مهم هستند، اما در حال حاضر در كشور ما مورد بيتوجهي قرار ميگيرند.