دبیر انجمن عکاسان ایران در گفتگو با هنرنیوز؛
دوسالانه عکاسی بار آموزشی برای هنرجویان ندارد
فرزاد هاشمی، دبیر انجمن عکاسان ایران درباره عدم همکاری انجمن عکاسان ایران با دوسالانه عکس گفت: دوسالانه عکاسی بار آموزشی مثبتی برای هنرجویان ندارد.
تاريخ : شنبه ۶ خرداد ۱۳۹۱ ساعت ۱۳:۲۶
آموزش عکاسی در ایران در شرایط مطلوبی به سر نمیبرد. دانشجویان عکاسی در غالب اوقات از کیفیت آموزش راضی نیستند. از سوی دیگر عکاسانی که در شهرستانها سکونت دارند، تا حد زیادی از جریانهای هنری رایج در پایتخت به دور هستند. این امر سبب میشود تا آنها در شکلگیری اتفاقات پایتخت کم اثر باشند. شعار ده روز با عکاسان ایران حمایت از هنرمندان شهرستانها و دخیل کردن آنها در رخدادهای عکاسی تهران است. به همین سبب با فرزاد هاشمی، دبیر انجمن عکاسان ایران به گفتگو نشستهایم.
آرمانگرایی جزو لاینفک سخنانی است که در سمینارها و نشستها مطرح میشود. اما واقع امر این است که در واقع پس از آغاز و اتمام یک فرایند با عدم توجه به آرمانهای بیان شده پیش از آغاز رویداد هنری مواجه میشویم. البته این امر به مسائل فرهنگی ختم نمیشود. اما سخن اصلی این جاست که پس از بازنگری یک رخداد هنری، عملاً با تغییر یا رویداد تازهای مواجه نمیشویم.
همین امر سبب میشود تا این سئوال را مطرح کنیم که آیا پس این آرمانگرایی گامی برداشته خواهد شد یا خیر؟
بسیاری از دوستان ما در انجمن عکاسان ایران عضویتهای دیگری نیز دارند. من در انجمن سینمای جوانان به عنوان مدیر عامل به فعالیت میپرداختم. از سال ۶۴ تا ۶۹ برنامههایی برای شهرستانها تدارک دیدم و در همین دوران در پاسخ به سئوالات متداول با همین زمینه تنها پاسخ من این بود
” مبنای کاری ما ارائه پیشنهاد برای بخش دولتی است. “
که تمام تلاش خود را در جهت اجرای برنامههای مختلف در شهرستانها اعمال خواهیم کرد.
گاه حرکتی که ایجاد میکنیم متصل به امور دولتی است. اما گاه تنها در حد ایجاد یک ایده حرکت میکنیم. این حرکت مثل یک اندیشه است وقتی جامعه را به تفکر عادت میدهیم رفتار درست خود شکل میگیرد. به هر حال تا حدی که جامعه عکاسی ایجاب میکند برای پیشبرد آن تلاش میکنیم. اما تلاش ما تخصصی است.
کمیتههای علمی ما در بخش آموزشی تمام مشکلات و مسائل هنرمندان شهرستان و پایتخت را بررسی میکنند. در این راستا راهکارهایی پیشنهاد میکنیم. اما مبنای کاری ما ارائه پیشنهاد برای بخش دولتی است. ما توان اجرایی زیادی نداریم. تنها دستان اجرایی ما عکاسان هستند اما در یک پروسه کارشناسی به عناوینی خواهیم رسید که اگر محقق شود آینده مطلوبی برای عکاسی قابل پیش بینی خواهد بود.
آموزشی که به آن فکر میکنیم آموزش از بنیان خانواده است. آموزش مبتنی بر بینش حرفهای در سطح عموم اجتماع در واقع بدنه هنر عکاسی در خانواده جایی ویژه به خود اختصاص میدهد. در واقع باید بستری برای این تحول ایجاد شود. بخشی از این بدنه در تهران و بخش بزرگی از آن در شهرهای دیگر حضور دارند. بخشی از این بدنه آموزشهای آماتور را طی کردهاند. اما در رابطه با هنر عکاسی در تمام بخشها دچار مشکل هستیم.
عکاسان و تمام بدنه توانمندی که در بخش آموزش و پژوهش فعالند، نیروهای ما هستند. از توجه تمام هنرمندانی که در بدنه عکاسی هستند، برای این موضوع بهره گرفتهایم. بسیاری از اساتید حاضرند برای بهبود شرایط آموزش در دانشگاهها جلسههای
” در ده روز با عکاسان ایران درباره تمام چالشهای امروز عکاسی ایران به بحث خواهیم نشست. آموزش عکاسی را به نقد خواهیم کشید. “
نقد و بررسی مختلفی را با بدنه انجمن عکاسان برگزار کنند.
اگر قرار بر این است که فعالیتهای شما به شکل اجرایی درآید نیازمند حمایتهای دولتی است و گرنه اگر قرار باشد تمام این مسائل در حد تئوری باقی بماند، نتیجهای در بر نخواهد داشت. این امر منوط بر آن است که با نهادهای دولتی ارتباطاتی برقرار شود و بعد مشکلات از طریق دولت و با راهنمایی کارشناسان انجمن حل شود. اما مسائلی از این دست پیچیدهتر از آن است که در حد یک آرمانگرایی باقی بماند. اما مشکل این جاست که حتی بسیاری از عکاسان شهرستانی انجمن عکاسان را نمیشناسند. در واقع حتی اطلاع رسانی هم مطلوب نیست. در این رابطه انجمن چه اندیشهای دارد؟
مطالبه از ما به عنوان نهادی از بدنه عکاسی کشور بسیار خوب است. هر چند توان اجرایی چندانی نداریم سعی میکنیم مطالبات را پاسخگو باشیم. انجمن عکاسان ایران با یک هیأت مدیره ۷ نفره و گروهی که به ما کمک میکنند به یقین تمام تلاش خود را برای برگزاری درست هر رویداد خود انگیخته خواهد کرد.
به عنوان مثال
در ده روز با عکاسان ایران درباره تمام چالشهای امروز عکاسی ایران به بحث خواهیم نشست. آموزش عکاسی را به نقد خواهیم کشید. آنچه که از دست ما بر میآید این است که به بدنه دولت تلنگر بزنیم. انجمن عکاسان ایران با مرکز هنرهای تجسمی وارد بحث و در نهایت اعلام کردیم که در دو سالانه شرکت نخواهیم کرد. چرا که وزارت ارشاد نگاه درست و شناختی منطقی به بدنه عکاسی ندارد. دو سالانه بار آموزشی برای هنرجویان نخواهد داشت. در واقع بدنه دولت انجمن عکاسان را به عنوان یک نهاد متشکل و علمی قبول دارد. دو سالانه عکاسی مورد استقبال قرار نگرفت. این دو سالانه با هزینههای بالغ بر ۱۲۰ میلیون تومان اما بدون در نظر گرفتن شرایط علمی برگزار خواهد شد.
هزینههای ده روز با عکاسان ایران را چگونه تأمین خواهید کرد؟ ۱۰ روز با عکاسان ایران بدون بودجه برگزار خواهد شد. با وجود دعوت میهمانان از سراسر کشور هزینهای بر دوش دولت نخواهیم گذاشت.