در این نشست حجتالاسلام زائری اظهارداشت: نکته قابل توجه در برگزاری همایش باران غدیرارتباط بین ادبیات و هنر و رسالت پیامبر اکرم (س) است که اسلام جایگاه ادب و هنر را تعالی داد و به جای سوء استفاده از ادب و هنر به این دو جهت داد و فضای جدیدی را ایجاد کرد.ازطرفی در طول تاریخ همه حکومتها وقتی در جنگی پیروز میشدند از شاعران میخواستند که شعری بگویند و هنرمندان تابلو و آثار تجسمی ایجاد کنند که نمونه فراوانی از این آثار را میتوانید در موزهها پیدا کنید.
وی افزود: پیامبر اسلام از شاعر روزگار خود حسانبنثابت زمانی میخواهد شعر بگوید که اتفاق غدیرخم پیش میآید تا به همه جایگاه و شأن ادب و هنر را نشان دهد بگوید که شعر فرصتی برای تعالی است. دومین نکته مورد توجه ما پرداختن به موضوع غدیر به عنوان یک سنت و وظیفه است که باید ادامه پیدا کند.
زائری تصریح کرد: علامه امینی در کتاب الغدیر خود به ثبت و انتشار آثار ادبی پرداخت که درباره غدیر سروده و نوشته شده بودند و شما پس از چند دهه از انتشار این اثر بازتاب آن را میبینید که حتی در کتاب فنون ادبی یک نویسنده مسیحی بازتاب پیدا میکند و امتداد این حرکت علامه امینی در زمان معاصر همایش باران غدیر است. که امسال با مشارکت گستردهتر شاعران برگزار خواهد شد.
وی ابرازداشت: اولین کار ما درهمایش باران غدیر این است که از زاویه نگاه ادبی به بازخوانی وصایای پیامبر درباره جانشینی حضرت علی(ع) میپردازیم و دومین نکته بازخوانی شخصیت علی(ع) از نگاه غیرمسلمانان و اهل سنت است که همیشه شخصیت مولا علی(ع) را سرلوحه خود قرار دادهاند.
حجتالاسلام زائری خاطرنشان کرد: گرایش به بیداری اسلامی نکته دیگری است که ما را در حوزه ادب و هنر به یکدیگر نزدیک کرده این همایش میتواند زمینه ارتباط ایرانیان را با اندیشمندان خارجی فراهم کنند مخصوصا تحولات اخیر منطقه که حضور ایران را بیشتر میطلبد تا ارتباطات در فضای میاندینی و میان فرهنگی هم میان شیعه و سنی و هم میان مسلمان و غیرمسلمان فراهم شود و زمینهایی برای انتشار، ترجمه، معرفی و بازخوانی آثار فراهم میشود.
وی ادامه داد: ما باید از زحمات خالصانه افرادی که در سراسر دنیا درباره اهل بیت مینویسند تقدیر کنیم. ما شاعر هندویی داریم که وقتی میخواهند از او تقدیر کنند نمیپذیرد و میگوید مولا علی(ع) من را هدایت میکند و نیازی به این تقدیرها نیست و ما با نگاه ادبی و هنری و به اقتضاء فضای همایش سعی کردهایم چه به جهت کمی و چه به جهت کیفی همایش دوم را بسیار وسیعتر و کیفیتر برگزار کنیم.
وی عنوان داشت: کتاب همایش سال گذشته امسال به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی منتشر خواهد شد و دستاوردهای همایش امسال نیز سال آینده در کتابی منتشر خواهد شد. همچنین ما در نظر داریم سال آینده از موسیقیدانان هنرمندان تجسمی و خوانندههایی که در حوزه اهل بیت به هنرنمایی میپردازند هم تقدیر کنیم. همچنین پارسال ۶ مهمان مسیحی از لبنان داشتیم اما امسال از ۷ کشور مهمان دعوت کردهایم و این باعث مطرح شدن یک ژانر ادبی جدید در ایران در ارتباط با آنچه افراد ادیان دیگر درباره اهل بیت میگویند، شد.
وی تاکید کرد:دو کتاب در لبنان با عنوان «مرحمه الحسین» نوشته «ریموندقسیس» و «ریاحینالائمه» نوشته «میشل کعدی» از دستاوردهای این همایش بود که در لبنان توسط شرکت کنندگان در همایش پارسال و در همین ارتباط منتشر شده است و به هرحال امیدوارم همایش باران غدیر فرصتی برای همدلی همه کسانی باشد که درباره اهل بین شعر میگویند و دیدار شاعران مهمان ما با مقام معظم رهبری است.
در ادامه این نشست «ناصر ضرابی» دبیر دفتر ادبیات بیداری حوزه هنری طی سخنانی اظهارداشت: من در آستانه دومین همایش باران غدیر میتوانم بگویم که هر کس به کسی نازد ما هم به علی نازیم البته آنها هم به علی نازند چون در روزگاری که یک مسیحی خطاب به روزگار میگوید که چه میشد در هر عصری و در هر نسلی چون علی با آن زبان و شمشیر در جهان داشتیم متوجه میشویم که حتی غیر مسلمانان هم به علی (ع) افتخار میکنند.
ضرابی تصریح کرد: روزی که به لبنان میرفتم دوست داشتم صاحب این سخن جرج جرداق از نزدیک ببینم اما آقای زارعی به من گفت جرج جرداق یکی بود و ما الان جرج جرداقها و بهتر از او را داریم و این وسیلهای برای آشنایی ما با شاعران مسیحی بود که جرداق شاگردی آنها را میکرد و سال گذشته حوزه هنری در این همایش میزبان ۶ شاعر مسیحی لبنان بود و گمان میکردیم این حرکت به همان جا بسنده شود .
وی عنوان داشت: اگر ما به نگاه غیر مسلمانان نه تنها مسیحیها بلکه هندوها هم نگاه کنیم میبینیم که بعضی از آنها حتی از ما مسلمان اهل تشیع هم بسیار بیشتر در نهجالبلاغه و کردار آن امام غوطهور شدهاند. ما شرمند نگاه بسیار زیبا و عمیق برادران اهل سنت میشویم که در اشعارشان خطاب به حضرت علی (ع) عاشورا و رهبر انقلاب شعر گفتهاند.
دبیر دفتر ادبیات بیداری حوزه هنری یادآورشد: خوشحالم که شعاع کوشش باران غدیر توسعه پیدا کرده و امسال مهمانان جدیدتری را دعوت کردهایم سال گذشته یک شاعر مسیحی به ما گفت که امیدواریم این همایش روزی در لبنان برگزار شود و ما هم چنین آرزویی را داریم و ما امسال از ۷ کشور میهمان دعوت کردهایم از تونس ۲ مهمان، از پاکستان ۲ مهمان از ترکیه یک نفر از لبنان سه نفر، از هند ۳ نفر و از افغانستان ۴ نفر که تنها یک نفر از شاعران لبنانی پارسال هم در همایش شرکت کرده بود.
درادامه این نشست خبری «حبیب ایلبیگی» هم گفت: برنامه ما ۲۲ آبان از ساعت ۵:۳۰ در تالار سوره حوزه هنری با حضور مهمانان خارجی برگزار میشود و بعد از آن یک نشست در تهران خواهیم داشت و در روز عید غدیر همه مهمانان به شیراز میروند و برنامههایی از سوی حوزه هنری شیراز تدارک دیده شده است.
وی افزود: درشیرازبرنامه شعرخوانی در شاهچراغ خواهیم داشت و همچنین برنامه سخنرانی در دانشگاه شیراز، دیدار با علما و همایش کتابخانه ملی شیراز در بعدازظهر روز سهشنبه از دیگر برنامههای ما است. ازطرفی سال گذشته تعدادی از این شعرا درباره عاشورا شعر داشتند که شبکههای رادیو و تلویزیونی از این فرصت استفاده کردند امسال هم حضور این شاعران فرصت مغتنمی است تا مطبوعات گفتوگوهای اختصاصی با شاعران غیر مسلمان که درباره اهل بیت شعر میگویند داشته باشند.
ایل بیگی درپایان گفت: قرارشده که با موافقت رییس حوزه هنری دبیر خانه همایش دائمی شود تا پایگاهی دائمی برای هنرمندان مقاومت و بیداری باشد. پارسال عنوان همایش همایش ادبی باران غدیر بود اما امسال لفظ ادبی را برداشتیم تا همه هنرمندان بتوانند در این مراسم شرکت کنند.