جرج سارتن در کتاب «مقدمه ای بر تاريخ علم» ابن سينا را اين گونه معرفی کرده است: «جامع العلوم، فيلسوف، طبيب، رياضیدان، اخترشناس، پرآوازهترين دانشمند اسلام و يکی از شناختهشدهترين دانشمندان همه ملتها، کشورها و دورانهاست» و درباره قانون هم نوشته است: «قانون به خاطر کمال صوری و ارزش ذاتیاش، الحاوی رازی، الملکی علی بن عباس اهوازی و حتی آثار جالينوس را تحت الشعاع قرار داد و تا شش قرن در راس قرار گرفت.»
کتاب قانون که تا قرن هجده میلادی در تمامی مراکز آموزش پزشکی در اروپا تدریس می شد پس از «انجیل» بیشترین تعداد چاپ را به خودش اختصاص داده بود.
خانم دکتر «زیگرید هونکه» فیلسوف و نویسنده آلمانی در کتاب فرهنگ اسلام در اروپا گفته است که:در دانشگاههای «توبینگن» و«فرانکفورت اودر» تا قرن هجدهم میلادی آثار ابن سینا و رازی جزو برنامه اصلی بودند. وی همچنین می نویسد:نام مسلمانان در جهان علمی اروپای آن زمان چنان خریدار داشت که عده ای از پزشکان شمال ایتالیا برای اینکه کتاب طبی شان بیشتر مورد توجه دانشمندان قرار گیرد آنرا «ماسویه» جدید بغدادی(پزشک مسیحی ایرانی) معرفی کردند و چنین ادعا کردند که این نویسنده شاگرد ابن سینای معروف بوده است.
«قانون» بوعلی سینا آنقدر مقدس بود که وقتی «پاراسلسوس» پزشک،گیاه شناس و ستاره شناس سوئیسی-آلمانی دوران رنسانس در شهر«بال» سوئيس کتاب قانون را آتش زد، شبانه از شهر گريخت و گرنه خودش را آتش میزدند.
«هنريک هارپسترنگ» پزشک پادشاه دانمارک از جمله پزشکان اروپایی بود که برای آن که قانون را بهتر درک کنند شروع به یادگیری زبان عربی کردند و از اين رو بسیاری از واژههای عربی وارد نوشتههای آنان شد مثلا در آثار «گاليلمو» ایتالیایی و شاگردش «لانفرانک» که بنيانگذار جراحی نوين در فرانسه است.حتی«لئوناردو داوينچی» که کالبدشناسی ابن سينا را نادرست میدانست، چون اصطلاحات ديگری در اختيار نداشت به ناچار همان اصطلاحات قانون را به کار برد.
قانون در سدههای ميانهی اروپا شناخته شدهترين کتاب پزشکی بود و تا سال ۱۶۵۰ کتاب درسی مدرسه پزشکی«مونپليه»و «لوون» بود. متن کامل اين کتاب پيش از سال ۱۱۸۷ميلادی به کوشش«گراردوس کرمونيايی»و به فرمان«ريموند» اسقف اعظم شهر تولدو(طليطله) به لاتين ترجمه شد.گراردوس کتاب «الارجوزه فی طب (چکيدهی قانون به شعر)» را نيز به لاتينی ترجمه کرده است.کتاب «Poem in Medicine» یا ترجمه انگلیسی الارجوزه فی الطب بوعلی سینا در دانشگاه کانزاس ایالت متحده از متن فرانسوی با مقدمه دکتر ماژو(Major) از برجسته ترین استادان فن نشانه شناسی پزشکی ترجمه و به چاپ رسیده است.
«آلبرتوس ماگنوس» دانشمند آلمانی فرقه «دومینیکی» نخستین کسی بود که در غرب تفسیر و شرح جامعی بر فلسفه ارسطو نوشت.وی که جهان مسیحیت را با سنت ارسطویی پیوند داد، در شناخت آثار ارسطو سخت به ابن سینا متکی بود.
پروفسور«آنتونیو کولراس» از استادان اعصاب شناسی دانشگاه نیویورک در کتابش بنام« Clinical Handbook of Sleep Disordereds» چنین نوشته است: «در اواسط قرن دهم میلادیوقتی که اروپا هنوز دوران تاریکی را میگذرانید ابوعلیسینا پزشک هوشمند ایرانی(امیرالاطباPrince of Physicians ) در کتاب قانون خود در مورد بهداشت خواب، خواب آلودگی، بیخوابی، ارتباط خواب و غذا، بهترین ساعت خواب، اثرات فیزیولوژی خواب،تاثیر خواب روی نبض مطالبی نوشته است که تا اواخر قرن نوزدهم مورد استفاده دانشمندان اروپایی بوده است.»
«راجر بیكن» کیمیاگر از دانشمندان علوم طبیعی انگلیسی در اخلاقیات اجتماعی، مفهوم دولت شهر و همچنین در فلسفه دین از ابن سینا پیروی كرده است.
بوعلی با تدوین فلسفه ارسطو آن را از نو بازسازی کرد و تا حدودی هم آن را در نظام دینی اسلام وارد ساخت.همین کار، او را در عالم اسلام و مغرب زمین یگانه ساخت. «آلبرت کبیر»بزرگترین فیلسوف آلمان در قرون وسطی و «توماس آکویناس» فیلسوف ایتالیایی که تحت تأثیر ابنسینا قرار گرفته بودند، دست به تدوین مجدد الهیات مسیحی زدند.
نسخهای از کتاب قانون ابن سینا به زبان لاتین، چاپ ۱۴۸۴ میلادی در «مخزن کتب نفیس کتابخانه مرکز علوم درمانی دانشگاه تگزاس» در سنآنتونیو آمریکا وجود دارد.
سازمان«یونسکو» سال۱۹۸۰میلادی را بهخاطر هزارمین سال تولد بوعلیسینا سال ابنسینا نامگذاری کرد.در کشور تاجیکستان هم به مناسبت هزارمین سال وفات بوعلی سینا، تندیسی از این دانشمند نصب شده است.
جالب است بدانید انجمن داروسازان انگلیسی، روی آرم خود تصویر ابوعلیسینا را نقش کرده است.تصویر بوعلی سینا سالن بزرگ دانشکده پزشکی پاریس را زینت بخشیدهاست.
روزنامه «صبح تلگراف» چاپ کشور آلبانی، از ابوعلی سینا به عنوان پزشکی که برای بیش از ۷۰۰ سال آموزه هایش اسباب درمان مردم اروپا بود، یاد کرده بود.
«پزشک» یکی از پر هزینه ترین فیلمهای هالیوود به کارگردانی«فیلیپ استوزی» و با بازی «بن کینگزلی» در نقش بوعلی سینا وارد مرحله ساخت شده است.