نشست علمی طراحان پوستر تئاتر با حضور حمیدرضا شعیری (عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس) و سعید باباوند (گرافیست)، همزمان با هفته بزرگداشت روز جهانی تئاتر در خانه هنرمندان برگزار شد.
به گزارش هنرنیوز، حمیدرضا شعیری در این نشست، فضا سازی جهت ایجاد ارتباط و ارائه راهبردها که تولید گفتمان (معنا) میکند را به عنوان دو ویژگی مهم پوسترهای تئاتر بیان کرد و آن را یک جریان پیشانشانی (پیشنهای از تئاتری که میخواهیم ببینیم) معرفی کرد که بیننده را به سمت خاصی ارجاع میدهد.
وی تصریح کرد: اطلاع رسانی یکی از کارکردهای شناختی پوسترها است که ویژگی مشترک آنها محسوب میشوند که عینیت بخش است.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: راهبرد شناختی در پوسترها باید تقویمی عمل کند و زمان، مکان و عنوان نمایش را به مخاطب خبر دهد و موجب عینیت سازی و رسمی بودن آن شود.
وی ادامه داد: لایحههایشناختی و زیباشناختی مهمترین لایحهها هستند که موجب تقویت هنری در پوستر میشوند.
شعیری با اشاره به سه عنصر اصلی در این زمینه افزود: خط، کارکرد مهمی در پوستر دارد و موجب انقباض و انبساط فضا میشود.
رنگ، عنصر دوم است به عبارتی موجب سلطهگری در فضا میشود. سومین عنصر نور است که در کنار خط و رنگ ترکیب مناسبی را تشکیل میدهد. پوسترها میتوانند تحت دو کارکرد مستقیم و غیرمستقیم عمل کنند و موجب شفافیت سازی یا ابهام شوند.
این نشانهشناس در حوزه گرافیک تاکید کرد: طراحی پوستر نباید هدایت کننده افکار بیننده باشد بلکه نظام نشانه دیداری باید محتوا را دنبال و ذهن مخاطب را کنجکاو کند؛ به عبارتی پوستر تئاتر بازخورد مختصری از خود تئاتر است و نباید آنرا افشا کند. پوستر تئاتر حکم نگهبان آن را دارد و اگر نباشد دو اصل مهم سر متن و حافظه را از دست میدهد.
در ادامه این جلسه سعید باباوند به بررسی فنی طراحی پوستر تئاتر پرداخت و گفت: تاریخ فکرنویسی (تاریخ هنر)، در ایران وجود ندارد به عبارتی برنامههای متنوعی اجرا میشود، اما به صورت مکتوب جمع آوری نمیشود؛ همیشه با کمبود منابع مواجهه هستیم و هنگام غربال کردن مطالب، بسیاری موارد از صافی عبور میکنند، خواه هنر باشد، تاریخی یا هر چیز دیگر.
دهه ۸۰ برای تئاتر دههای پر افت و خیز محسوب میشود، زیرا در این دهه ممیزیها بیشتر شده است و نسل چهارم فضا را برای نسل پنجم باز میکند.
وی ادامه داد: درست است که پوستر تئاتر مانند سالها پیش مخاطب را به سالن تئاتر فرا نمیخواند و بیشتر از آنکه جنبه اطلاع رسانی داشته باشد، پوستر یادگاری است اما هم چنان سفارش دهنده خودش را دارد یعنی کسی به خاطر دل خودش، شهرت یا جایزههای رنگارنگ پوستر نمیکشد. من معتقدم طراحی پوستر تئاتر یکی از راههای ورود به گرافیک و گرافیک تئاتر، یکی از موفقترین بخشهای گرافیک است.
باباوند خاطر نشان کرد: بیپولی تئاتر، ردیف مدونی را برای دستمزد طراح پوستر در نظر ندارد. پوستر تئاتر در دهه ۸۰ به دلیل ارزانی یکی از راههای ورودی گرافیک بوده است و به دلیل سختی درآن راهی برای صاحب همتان محسوب میشود و متاسفانه همچنان تاثیر لهستانیها در پوستر تئاتر دهه ۸۰ سنگینی میکند.
در انتهای این نشست بدیعی، عضو هیات مدیره انجمن طراحان پوستر و بروشور گفت: از کلیه هنرمندان دعوت میشود تا ایدهها و نظرات خود را جهت پیشبرد طراحی پوستر تئاتر به این انجمن ارائه دهند.