نزديک جشنواره فيلم فجر كه ميشود برخي از دوستان يادشان ميافتد كه ما خبرنگاريم و احتمالا ارتباطهايي هم داريم كه میتوانيم بر پايه آن كارت جشنواره يا بليت برخي سالنها را بدون دردسر به دست بياوريم و از فيلمها بهره ببريم؛ اين اتفاق تقريبا براي همه خبرنگاران رخ ميدهد؛ اما اتفاق بزرگتر يا شايد بتوانم بگويم فجيعتر براي برگزاركنندگان جشنواره فيلم فجر اتفاق ميافتد، از دبير جشنواره گرفته تا عوامل اجرايي، روابط عمومي و... كه آن را به اختصار توضيح خواهم داد.
قضيه از اين قرار است كه غير از شهرداري محترم كه محل برج ميلاد را در اختيار دارد و طبيعي است كه تعدادي از صندليهاي سالن را (بخشي از ظرفيت سالن) بخواهد به كارمندان و خانواده آنها تقديم كند، باقي نهادهايي هم، كه يا بهطور مستقيم با جشنواره ارتباط دارند، يا غير مستقيم يا اصلا ارتباطي ندارند! ابراز علاقه ميكنند كه يك تعداد كارت VIP در اختيار داشته باشند كه غير از خودشان و برخي از كارمندان ارشد سازمانشان، خانوادههاي آنها هم كه علاقه به سينما دارند بتوانند فيلمهاي جشنواره را ببينند و لذت ببرند.
***چه فيلمهايي مورد علاقه آقايون روسا و خانوادههايشان است!
البته همانگونه كه عرض كردم آقايون ويژه! فقط تنها به كارت VIP قانع نبوده و بليت ويژه هم ميخواهند و البته كارت و بليت ويژه هم بايد مربوط به برج ميلاد باشد، چراكه خانوادههاي محترم و مديران محترمتر اصلا دلشان نميخواهد كه به محل ديگري براي فيلم ديدن بروند؛ از اين گذشته، مگر فرزندان آنها دل ندارند، مگر آنها دلشان نميخواهد احياناً بازيگران چهره سينماي ايران را ببينند و با آنها عكس يادگاري بيندازند و بعدها به دوستانشان نشان دهند كه ديدي ما چقدر بُرش داريم و ميتوانيم برويم فيلم را در برج ميلاد ببينيم. خلاصه سرتان را درد نياورم، پس از فشارهاي متفاوت و تلفنهاي مكرر، آخرش نتيجه اين ميشود كه برگزاركنندگان اعلام ميكنند آقايان شما كدام فيلمها را علاقهمنديد كه ببينيد.
در پاسخ به چند گزينه بر ميخوريم: گزينه یک: فيلمهاي خندهدار!؛ گزينه دو: فيلمهاي خانوادگي؛ گزينه سه: فيلمهايي كه فلان بازيگر در آن نقش داشته باشد! و گزینه های احتمالی بعدی ... البته فكر ميكنم همين سه گزينه كافي باشد كه تاسف بخوريم براي اينكه در برج ميلاد زمان فيلم ديدن توسط منتقدان، خبرنگاران و اهالي سينما چه افرادي قرار است فيلم ببينند و احياناً در همان فضاي حرفهاي درباره فيلم بحث و تبادل نظر كنند. البته به هيچ روي قصدمان تخريب چهرههاي مخاطبان عمومي و عام سينما نيست، بلكه قصدمان اين است كه بگوييم دست كم در ايام جشنواره از سينماي ايران و جشنواره سهمخواهي نكنيم!
***چرا پول نميدهيد آقايون براي فيلم ديدن!؟
موضوع ديگر اين است كه براي فيلم ديدن در برج ميلاد توسط آقايون خاص و مديران عزيز و از ما بهتران! چند نكته كنكوري وجود دارد كه بايد به آنها اشاره كرد. نخستين نكته اينكه، اين آقايون معتقدند كه حق ماست كه خانوادهها و دوستان ما بروند و در اين سالن فيلم ببينند، از اين جهت كه هم به سازمان سينمايي در برگزاري اين جشنواره كمك كردهايم، هم به شهرداري و هم به سينماگران، پس هر تعدادي كه بخواهيم بايد امكان در اختيار ما قرار داده شود. دوم اينكه، مگر ميشود ما در كنار مردم عادي برويم و فيلم ببينيم و كلي هم سر صف بایستيم، ما جزو خواص هستيم و بايد امكانات ويژه داشته باشيم. سوم اينكه اگر با ما همكاري لازم نشود، در زمان برگزاري جشنواره ميدانيم چطور جبران كنيم!!.
چهارم اينكه فضاي برج ميلاد فضاي جذابي است و ما ميخواهيم در آن فضا حضور داشته باشيم، بنابراين بايد به ميزان دلخواه ما براي ما امكان حضور وجود داشته باشد. چه بگويم آقا جان! كه اين قصه سر دراز دارد؛ يكي نيست به اين برادران و خواهران بگويد؛ شما كه سالي يكبار ياد سينما ميافتيد، شما كه از سينما فقط خنده و شوخي را ميشناسيد، شما كه فرق كارگردان و بازيگر را در يك فيلم نميدانيد، شما بهتر است براي كمك به اقتصاد سينما برويد و پول خرج كنيد و بليت بخريد و برج ميلاد را بگذاريد براي هر چه با شكوهتر برگزار شدن جشنواره فيلم فجر، بگذاريد ميهمانان خارجي جشنواره كه ميآيند و فيلم ميبينند احساس كنند فضا كاملا حرفهاي است.
به خدا قصد توهين به شما را نداريم؛ آقا و خانم مدير، شما اگر فيلم نبينيد اتفاقي نميافتد ولي منتقد و خبرنگارِ بندۀ خدا، بايد براي يكسال خودش در اين حوزه فيلم ببيند و ذخيره اطلاعاتي كند.
***اتفاقي كه براي اهالي رسانه ميافتد
وقتي مديران عزيز و خانوادههاي آنها تعداد زيادي از صندليهاي جشنواره را به خود اختصاص دهند طبيعي است كه تعداد خبرنگاران و اهالي سينما كمتر خواهد شد؛ اهالي سينما در هر ساله وقتي قرار است اسامي خود را از طريق رسانههايشان اعلام كنند با اين موضوع مواجه ميشوند كه تعداد ما براي حضور خبرنگاران محدود است. اين جملهاي است كه هر سال تكرار ميشود و البته گاهي مواقع همراه با اغراق هم از طرف روابط عموميها همراه است.
بگذاريد امسال اهالي سينما در برج ميلاد نفسي بكشند؛ نه اينكه مانند دو سال گذشته رئيس بانك تجارت شعبه برج ميلاد، سه تا از خبرنگاران مهم خبرگزاريها و روزنامههاي رسمي كشور را مورد هتاكي و ضرب و شتم قرار دهد، كار حتي به حراست و مديرعامل برج هم كشيده شود، سپس بدون معذرت خواهي از خبرنگاران كار فیصله پيدا كند!! و آن آقا - كه حتي به اذعان حراست اجازه نداشت وارد سالن سينما شود و كارتي كه در دست داشت فقط براي عبور و مرور بود، نه تنها خودش بلكه همسرش هم به سالن سينما برود و درگيري ايجاد كند و - سرانجام هم به كارش ادامه داد. اينبار لطفا مديران جشنواره كمي محكمتر باشند تا ما رسانهای ها هم از آنها حمايت كنيم.
یادداشت «حسن گوهرپور» در روزنامه ملت ما