به گزارش هنرنیوز؛ اگر به جای اتوبان خرم آباد – خوزستان، از جاده قدیم خرم آباد – دزفول حرکت کنید، با پیچیدن در فرعی راه به «دره شهر» منتهی میشود.حسن عبور از این جاده آن است که پس از خرم آباد و با طی مسافتی ۲۰ کیلومتری،میتوان آبشار «افرینه» زینتبخش جاده را دید و با عبور از عرض جاده میتوان به نظاره این همه زیبایی نشست. آب آبشار از زیر پل رد میشود.کمی جلوتر بقایای «پل دختر» یادگار دوره ساسانی، به استقبال مسافران «دره شهر» نشسته است.
گاومیشان یار سیمره
در ۱۲۸ کیلومتری جنوب غرب شهر ایلام و در کرانه خروشان رودخانه سِیمَره بر دامنههای کبیرکوه، دارا شهر یا دره شهر جای دارد. گذر آب سیمره از این شهرستان با وجود زمینهای حاصلخیز، دره شهر را آباد ساخته، به طوری که امروز این شهرستان یکی از کانونهای مهم کشاورزی و دامپروری استان محسوب میگردد. سیمره همچون همیشه ایام خروشان و پر التهاب هم نوا با رودخانه کَشکَان خود را به گاومیشان میرساند و پس از بوسه نهادن بر کسری گاومیشان روی در سفر، این استان را بدرود میگوید.
گاومیشان یادگاری به جای مانده از روزگاران،پلی ساخته شده از سنگ، ملات و گچ با پنج چشمه بزرگ است که بیارتباط با مسیر آب و طغیان آن نیست. تاریخ ساخت این پل را در زمان پادشاهی ساسانیان میدانند اما همچنان پس از تعمیر در دوره قاجار استوار و پا برجا مانده است.
سرزمین «ماداکتو»
شهر تاريخى و باستانى دره شهر در ادوار مختلف بارها ويران و آباد گشته است. از جمله عوامل ويرانى آن تاخت و تاز سپاهيان آشور و عربها بوده است. بنا بر نظرى، دره شهر محل شهر باستانى «ماداکتو» پايتخت عيلامى است. عيلاميان که در عهد باستان فرمانرواى کوههاى لرستان بودند؛ دره رودخانه و راه بزرگ ارتباطى منطقه و مرز شمالى را متصرف شدند و اماکن مستحکمى تأسيس نمودند که ماداکتو پايتخت دوم آنان از آن جمله است. ظاهراً دره شهر در دورهٔ اعتلاى هخامنشيان هنوز هم ويران بوده و يا اهميت گذشته را نداشته است، ولى عهد اشکانيان دورهٔ تجديد حيات آن بوده که در عهد ساسانى نيز مجدداً رونق يافته و آباد گرديده است. در خرابههاى دره شهر که بازماندهی يک شهر از زمان ساسانيان است، آثار چهارراهها، کوچهها و معابر با نظم ويژهاى که در شهرسازى آن دوره معمول بود، باقى مانده است. سکههايى که در خرابههاى دره شهر پيدا شدهاند به خسرو سوم و جانشينان او تعلق دارند. گفته مىشود که دره شهر در هنگام آبادانى بیش از ۵ هزار خانه داشته است.
سلام بهرام چوبین
در ۱۲ کیلومتری شرق دره شهر در مسیر پل دختر و در دامنه فرعی ارتفاعات کبیر کوه تنگه طبیعی - تاریخی بهرام چوبین رو به دشتهای مزین شده به گلهای زرد قرار دارد. بقایای دیواری ساخته شده از سنگ و ساروج در مدخل تنگه و نیز سازه و حوضچههای داخل تنگه به روایت تاریخ مربوط به بهرام چوبین سردار هرمز ساسانی است.عبور از این تنگه با اسب و قاطر مقدور نیست ، فقط پیاده میتوان از آن عبور کرد. دیوارههای این تنگه آنچنان انسان را مسحور میکنند که از این تنگه به عنوان یکی از مهمترین ظرفیتهای گردشگری استان یاد میشود.
صدای سکوت
به حاشیه جنوب شرقی دره شهر که میروی، خاموشی و سکوت همه جا را فرا گرفته است. شهری در انزوای انحطاط سلسلههای تاریخ، صدای وزش باد تنها چیزی است که سکوت ویرانههای شهر تاریخی سِیمره را میشکند.شهری خرم و آباد در کنار دیگر شهرهای دوره ساسانی و اینک خانههای ویرانشده، شهری خفته در خواب ،قدمگاه آنانی که پیشینه تاریخ کهن خود را میجویند.
نغمه زندگی
بلندای کوهستان کبیرکوه پر از مناظر و چشماندازهای زیباست. درههای عمیق و قلههای سر به آسمان کشیده، این قامت برافراشته استوار را سرشار از صلابت و سبزی نموده به طوری که دره «کُلم» در بخش بَدره و دره «دربند» به گونهای است که روح زخم خورده انسان خسته از روزگاران را هاشور میزند. نوای آبشاران، نغمه پرندگان، سرسبزی درختان این منطقه ییلاقی در کنار باغات میوه لحظات روح افزا و دلانگیزی را برای هر دوستدار طبیعت رقم میزند.این مکان زیبا در فاصله ۶۰ کیلومتری ایلام در مسیر ایلام به دره شهر قرار دارد.
شهر مفاخر باستانی
اگر ۳۰ کیلومتر به سمت جنوب غربی دره شهر حرکت کنی، به آبدانان شهر تپهها و قلعهها، شهر گمشده در تاریخ میرسی که در دامنه جنوبی کبیرکوه و دامنه شرقی دینار کوه قرار دارد و همین همجواری باعث رونق و آبسالی آن شده تا آنجا که اگر آبی را که از کوهسار کبیرکوه سرچشمه گرفته، دنبال کنی در روستای «ماهوته» از بخش سراباغ آبشار زیبایی را میبینی که آرامش ناب لحظات را نثار هر گدرنده میکند.
البته سراباغ در ۸ کیلومتری خود و در میان کوههای نسبتاً مرتفع یکی از پدیدههای زیبای طبیعی را در دل خود نهفته دارد، دریاچه دو قلو «سیاه گاو» با آب جوشیده از خاک،همچون اشک چشم زلال که تالابی با وسعت سه هکتار را تشکیل داده است. زلالی آب این دو دریاچه به گونهای است که تا عمق ۳ متری آن را که شبیه آکواریومی پر از ماهی است، به راحتی می توان دید.
پشت قلعه چه خبر؟
در ۳ کیلومتری شهر آبدانان و درحاشیه غربی روستای پشت قلعه برروی تپهای بلند ومخروطی شکل که رودخانهای از کنار آن میگذرد، آثار قلعه ای نظامی با ۱۵۰۰ سال قدمت به چشم میخورد قلعهای ساخته شده از سنگ و گچ معروف به پشت قلعه از دیگر بناهای ساخته شده به روزگار ساسانیان که دارای برج و بارو و بنای شاه نشین و تونل دسترسی به آب است.
چگونه برویم؟
اگر با اتومبیل شخصی از تهران راهی این سفر میشوید، پس از عبور از خرمآباد و بازدید از آن میتوانید راهی درهشهر شوید. با اتوبوس این مسافت حدود ۱۱ ساعت طول میکشد که این مسافت را با شخصی، دو تا سه ساعت کمتر میتوان پیمود. اما اگر تصمیم دارید هواپیما را تجربه کنید، بلیت ایلام رابه مبلغ ۸۰ هزارتومان تهیه و از آنجا پس از طی ۳ الی ۴ ساعت با اتوبوس راهی دره شهر شوید. البته یک تور ۵ روزه با اتوبوس هم ۳۰۰ هزار تومان هزینه دارد، که در مسیر بازگشت به شما این امکان را می دهد ک از بروجرد در استان لرستان هم دیدن کنید.
چی بخریم؟
اینجا در دامان پر مهر کبیرکوه و در کنار رودخانه سیمره مردمانی سختکوش زندگی میکنند، مردمانی که صلابت را از کبیرکوه آموختهاند و روح زندگی را از نغمه پر عشق آب، عشایر این خطه علاوه بر گلیم و جاجیم، نمد هم میبافند. به غیر از صنایع دستی عشایر، کشک، گردو،عسل کوهی،سقز محلی، ترخینه و روغن حیوانی را میتوان از عشایر یا مغازههای داخل شهر تهیه کرد.
کجا بمانیم؟
علاوه بر آثار یاد شده میتوان آسیاب آبی و قلعه شیخ ماخو در روستای شیخ مکان در ۷ کیلومتری شرق و قلعه میرغلام در ۵ کیلومتری غرب دره شهر را بازدید کرد.همچنین میتوان به زیارت امامزاده صالح در روستای ماژین رفت یا از بنای چهارطاقی در جنوب شرقی درهشهر دیدن کرد ، اما درنهایت برای اقامت باید به هتل «ماداکتو» تنها هتل درهشهر که البته بیستاره است، سر زد و با پرداخت ۱۵ الی ۲۰ هزار تومان شبی آرام را در این شهر زیبا گذراند. اما اگر در آبدانان علاوه بر طبیعت از قلعه هزارانی (هزار در) و زیارتگاه سید صلاحالدین محمد آبدانان مربوط به قرن هشتم هجری بازدید کردید و تصمیم گرفتید شب را در این شهربمانید، هتل یک ستاره کبیرکوه تنها گزینه پیش روی شما است.
کی برویم ؟
فرقی نمیکند چه فصلی آغوش ایلام همیشه برای وصل گشوده است چه در بهار زیبا و فرحبخش، تابستان خنک ودلچسب ،پاییز هزار رنگ و چه زمستان سپید و پر برف، هر چند فروردین و اردیبهشت بهترین زمان برای سفر به این خطه است .درههای شگفت انگیز، رودها و آبشارهای طربانگیز، همواری کوه ودشت و سادگی هزار رنگ طبیعت وشی در کنار صداقت فرهنگ و هنر همیشه منتظر شما است.
مریم اطیابی