به گزارش هنرنیوز، دبیر كمیتهی ملی یونسكو در ایران عصر روز گذشته (یكشنبه، ۳۱ اردیبهشتماه) در مراسم بزرگداشت روز جهانی موزه، گفت: در پایان این مراسم نیز یك عضو هیأت اجرایی ایكوم ایران گفت: در جامعهی متكثر و در حال تكامل موزهداری ایران، قیاس و رتبهبندی موزهها كاری سخت و حاشیهساز است. به همین دلیل، از شش سال پیش كه ایدهی انتخاب موزهی برگزیده سال مطرح شد، تردید و مشكلات زیادی در برابر آن قرار گرفت كه نبودن اطلاعات كافی از مجموعه موزههای ایران و نبود شبكهی ارتباطی جامعه و منظمی كه بتواند دریافت عملكرد موزهها را سادهتر كند، از جملهی این مشكلات بود.
پریسا اندامی ادامه داد: در مرحلهای كه بحث ارزیابی انتخاب موزهها شكل گرفت، نبود تعریف جامع و مشترك استاندارد و برنامهریزی در موزهها شرایط متمایز موزهها و محدودیت و كمبودهایی كه هر كدام از موزهها با آن روبهرو بودند، قیاس آنها را گاهی ناممكن میكرد.
وی برگزاری جشن انتخاب موزههای برگزیدهی سال را فرصتی برای گردهمایی و آشنایی بیشتر موزهها دانست و افزود: در انتخاب موزههای برگزیدهی سال پیش تأكید بر برتری موزههای منتخب به این دلیل بود تا فعالیتهای خاص و پیوستهی موزهها در راستای اهداف و كاركردهایشان تشویق شود و سایر موزهها نیز به فعالیت در این زمینه و نوآوریهای انجامشده ترغیب شوند.
او ادامه داد: در سالهای گذشته، با همكاری اعضای ایكوم ایران و موزههای كشور در چند دوره، روشهای مختلف برای انتخاب موزههای برگزیده پشت سر گذاشته شد و بر مبنای تجربیات پیشین و برای رفع مشكلات و انتقادهای صورتگرفته در سال ۹۰ با همكاری تعدادی از اعضای ایكوم، كمیتهای برای تدوین روش انتخاب تعیین شد. این كمیته بهدنبال جلساتی، شیوهنامهای را تدوین كرد و پس از تصویب هیأت اجرایی ایكوم ایران مورد اجرا قرار گرفت.
وی اظهار كرد: در اسفندماه سال گذشته، كمیتهی اجرایی انتخاب و با حضور پریسا اندامی، فاطمه احمدی، فریبا راد سعید، مهدخت محیط طباطبایی و رضا دلیرینژاد تشكیل شد. پس از آن، كمیتهی مشورتی تخصصی با مجموعهای از صاحبنظران و پیشكسوتان امر موزهداری برای تعیین شاخصها و دستهبندی نامزدها تعیین شدند كه این كمیته شامل علی ادهمی، محمدرضا جواهری، محمدرضا كارگر، فرزانه قائینی، علیرضا قلینژاد و سیداحمد محیط طباطبایی بود.
او گفت: فراخوان گردآوری نامزدها در فروردین ۱۳۹۱ بین موزههای كشور، اعضای ایكوم و جمعی از اهالی موزه و فرهنگ توزیع شد تا هر كدام به تناسب شناخت و اطلاعات خود، موزههای فعال در سال ۹۰ را همراه زمینهی پیشنهادی برای نامزدی به كمیتهی اجرایی تا پنجم اردیبهشت امسال اعلام كنند.
اندامی افزود: پس از طی شدن مراحل مختلف، ۹ حوزهی دستهبندی موزههای نامزد شامل بازدید، معرفی، آموزش، پژوهش، گردآوری، حفاظت، مرمت و مستندسازی، عمرانی، توسعهی اداری و شعار موزه و خاطره اعلام شدند. در انتخاب سال ۱۳۹۰ شاهد معرفی موزههای فعال در حوزهی پژوهش نبودیم و این حوزه، خالی از نامزد و داوری ماند.
به گزارش هنرنیوز، در این مراسم از تعدادی از مسؤولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری توسط سیدمحمد مجتبی حسینی ـ رییس موزهی ملك ـ و سیداحمد محیط طباطبایی تقدیر شد.
همچنین لوح تقدیری بهمناسبت هفتهی میراث فرهنگی به سیدحسن موسوی ـ رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ـ اهدا شد كه مسعود علویانصدر به نمایندگی از موسوی این لوح را از بهشتی دریافت كرد. همچنین لوح تقدیر و جایزهی ویژه بهدلیل تلاشهای مستمر در كاخ گلستان به مسعود شریفی ـ رییس این مجموعه ـ داده شد .
لوح تقدیر و جایزه ویژه نیز بهدلیل فعالیتهای كتابخانهی موزهی مجلس به رسول جعفریان اهدا شد كه مدیر روابط عمومی كتابخانهی مجلس این لوح را دریافت كرد. همچنین لوح تقدیر و جایزه ویژه برای مرمت و حفاظت از آثار تاریخی به محمدحسن سمسار تقدیم شد.
در بخش دیگری از این مراسم پس از گرامیداشت یاد مرحوم نوشیندخت نفیسی ـ یكی از پیشكسوتان حوزهی موزهداری ـ از تعدادی از بازنشستگان موزهدار از جمله زهرا راحت، محمدرضا رحیمیراد، احمد طالبان، احمد بابایی، افخمالسادات برومند، محمد كسرا رضوانی، غلامرضا پوسانتپور، جعفر نوغانیان و حمید لطفی با اهدا لوح تقدیر و هدیهی ویژه تجلیل شدند.
همچنین از چهرهی ماندگار پزشكی و رییس موزهی پزشكی ایران، دكتر شمس شریعت تربقان، فریدون جهانشاهی، مجموعهدار قدیمی اموال تاریخی ـ فرهنگی نیز توسط احمد مسجد جامعی تقدیر انجام گرفت.
در پایان این مراسم نیز رییس ایكوم ایران اظهار كرد: شنیدهایم در حریم موزهی قرآن، یكسری تداخلهایی ایجاد و حریم این موزه شكسته شده است. این موزه تنها موزهی تخصصی در ایران و در منطقه است و ارزشهای زیادی دارد. اكنون كه مسؤولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این مراسم حضور دارند، از آنها میخواهیم فكری برای این موضوع كنند.