گذری بر بازار تالیفات نظری نشر؛
ناخودآگاه ضمیر زیستی و کتاب «تلی از تصاویر شکسته»
تاريخ : شنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۰ ساعت ۱۰:۲۱
کتاب «تلی از تصاویر شکسته» شامل مقالاتی درباره روانکاوی از اندیشمندانی چون زیگموند فروید، اسلاوی ژیژیک، ژاک آلن میلر و ... است و با ترجمه «شهریار وقفیپور» چندی پیش توسط نشر چشمه منتشر شده است.
به گزارش هنرنیوز، مضمون اصلی کتاب ضمیر ناخودآگاه است و به گفته مترجم: «شاید مهمترین کشف فروید «ضمیر ناخودآگاه» باشد، کشفی که به ادعای خود فروید آخرین مورد از سهگانهای است که تکبر بشری را نابود کرد: کشف کوپریک مبنی بر اینکه زمین دیگر مرکز هستی نیست و این زمین است که به دور خورشید میچرخد نه بالعکس. کشف داروین مبنی براینکه انسان جانوری است همشأن دیگر جانوران که وجودش هیچ ضرورتی در جهان نداشته است و او نیز صرفا حلقهای در زنجیره تکامل حیات است و در نهایت، کشف خود فروید، اینکه آدمی به هیچ وجه ازباب اندیشههای خودش نیست و ضمیر آگاه در واقع برده «ناخودآگاهی» یا «ضمیر ناخودآگاه» است.
مقاله اول کتاب نوشته خود فروید، درباره مضامین ابتدایی ضمیر ناخودآگاه است و در آن به توجیه مفهوم ضمیر ناخودآگاه، معانی متفاوت ناخودآگاه، احساسات ناخودآگاه و توپوگرافی و دینامیک سرکوب پرداخته است.
در مقاله دوم ریچارد وولهایم ، هنر در اندیشههای فروید را با اشاره به مقالات خود فروید درباره مجسمه موسی اثر میکل آنژ و خاطرات کودکی لئوناردو داوینچی مورد بررسی قرار داده است.
نویسنده مقاله سوم الیزابت گروش است و مقاله خود تحت عنوان «خود و امر خیالی» را به دو نظرگاه فروید در مورد اگو اختصاص داده است. گروش در این مقاله آورده است: «فروید میان دو نظرگاه کاملا متفاوت در مورد خود یا اگو معلق بود. او در سراسر زندگی حرفهایاش، هر دو برداشت را به تناوب به کار میبرد به هیچ وجه مشخص نیست که کدام برداشت نمایانگر موضع نهایی یا قاطع او است یا اینکه او هردو را معادل یکدیگر میپنداشت یا قصد داشت در نهایت یکی را جایگزین دیگری کند. هر دو نظرگاه در برخی بافتها و زمینههای تبیینی کارا بودند و در برخی دیگر، چنین نبودند.» گروش این دو نظرگاه را نظرگاه واقعگرا و نظرگاه خودشیفته نامیده است.
سایر مقالات کتاب در کنکاش مضمون اصلی کتاب یعنی ضمیر ناخودآگاه، به مفاهیمی میپردازند که در شناخت «بازگشت به فروید» یا همان اندیشه ژاک لاکان ضروریاند.
به گفته مترجم کتاب: «این مقالات تا حدود زیادی به اندیشهی لاکان وفادارند و عموما به حلقهی افراد دورادور ژاک - آلن میلر، داماد و وکیل درس گفتارها و تحریرات باقیمانده از لاکان تعلق دارند. این گزیده مقالات در صدد برجسته ساختن همان چیزی است که از آن سخن رفت: شقاق یا در واقع همان سوژهی دکارتی که حاصل کردن خویشتن فرد بشری از کلیت جهان است. از همین رو دو مقاله﴿مقالات ۵ و ۶﴾ نیز به سو تفاهمات پسامدرنی در مورد انکار سوژه از جانب لاکان اختصاص یافتهاند.
«تلی از تصاویر شکسته» مجموعه مقالاتی درباره روانکاوی است که با ترجمه «شهریار وقفی پور»، در تابستان ۹۰ در 365 صفحه توسط نشر چشمه منتشر شده است.