مدت هاست که دوسالانه کاریکاتور به تاخیر افتاده پس از شش ماه تاخیر به بهانه بودجه، بستری شدن شجاعی طباطبایی در بیمارستان، بهانه ای برای تعویق دوسالانه کاریکاتور به دست متولیانش داد. به هر روی خوشبختانه پس از دو ماه از بیماری مسعود شجاعی طباطبایی، او بهبود نسبی یافت و از بیمارستان مرخص شد. اما حالا اتفاقی دیگر یعنی نبود وقت برای برگزاری دوسالانه رخ داده است.
در این میان یک سوال اساسی مطرح است و آن این است که اگر ردیف بودجه اختصاصی برای برگزاری یک دو سالانه مهیا نیست؛ متولیان بر مبنای کدام بودجه برای دوسالانه برآورد هزینه می کنند و به برنامه ریزی و سیاست گذاری می پردازند.
همین موضوع سبب شد تا گفتگوی خود را با یک پرسش آغاز کنیم، برنامه ریزی و سیاستگذاری یک جشنواره مرحله نخست برگزاری آن است یا تخصیص بودجه؟ شاهآبادی درباره این موضوع اینگونه توضیح می دهد: «با تاسیس حوزه برنامهریزی و نظارت در معاونت هنری وزارت ارشاد اسلامی، در آغاز سال، تمام کارهایی که قرار است انجام شود؛ در غالب بودجه، ریز به ریز نوشته میشود و وقتی محدودیتی در بودجه حاصل می شود؛ دفترچه به این حوزه باز می گردد و بودجه از برنامههایی که قابلیت کاهش هزینه را دارند؛ کم می شود. در معاونت هنری، متناسب با بودجه هرساله بودجه نویسی میکنیم؛ بودجه مصوب مجلس شورای اسلامی برای ما دفترچه بودجهای را به ارمغان آورد، که ما بر اساس آن بودجه نویسی کردیم.
او ادامه می دهد: «تخصیصی که دولت به سبب محدودیت های مالی مجلس برای ما رقم زد؛ ما را وادار کرد، که بودجه اعلام شده خود را در همه بخش ها تعدیل کنیم. طبیعتاً همه بخش ها با تعدیل بودجه مواجه شد. این به معنای تعطیل کارها نیست. بلکه تعدیل منابع است. منابع جایگزین تدبیریست که می توان برای این رخداد اندیشید و به همین سبب می توان گفت؛ منابع مالی ما به نحو بهینه استفاده خواهد شد. در نتیجه با هر میزان بودجه برای حزینهها برنامه ریزی می کنیم. به عنوان مثال جشنواره طواف تا ولایت سال گذشته اعلام شده بود و امسال به سبب کاهش بودجه در سطح محدودی برگزار شد. برخی از هزینهها همچون، حقوق کارمندان که در رأس فعالیت های وزارت ارشاد اسلامی است؛ در اولویت قرار می گیرد و قابل تعدیل نیست. »
با این توصیف میتوان این سوال را پرسید که دوسالانه کاریکاتور هفت ماه پیش از بستری شدن شجاعی در بیمارستان به سبب نبود بودجه برای برپایی، به تعویق افتاده بود. علت این موضوع را از حمید شاه آبادی پرسیدیم و او درباره این تاخیر میگوید: « دوسالانه کاریکاتور محدودیت مالی ندارد. هر یک از جشنواره های معوقه مشکلات اجرایی خاص خود را دارد. بازه زمانی محدودی در اختیار ماست، و باید آثار برسد و مراحل اولیه را طی کند.»
اما درباره این موضوع می توان گفت؛ طبق آنچه بهمن عبدی کاریکاتوریست برجسته ایرانی و یکی از داوران دوسالانه گفتهاست؛ دوسالانه کاریکاتور تمام مراحل خود را طی کردهاست و تنها منتظر برگزاری نمایشگاه است. با توجه به این موضوع باید این سوال را مطرح کرد که دوسالانه کاریکاتور تنها چشم انتظار برپایی نمایشگاه است، شاهآبادی درباره این موضوع می گوید: «ما از نظر اجرایی زمان نداریم. چند برنامه در امتداد یکدیگر وجود دارد؛ که این برنامه ها در کنار هم با کیفیت برگزار نخواهد شد. برگزاری هم زمان دوسالانه کاریکاتور و جشنواره فجر و هم چنین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، آنها را دچار اختلال خواهد کرد و از کیفیت آنها خواهد کاست.
مطمئن باشید که ما همه پیگیری خود را برای برگزاری دوسالانه کاریکاتور انجام دادیم. من به ادار کل دستور دادم که این کار را دنبال کنند. اما دوستانم برای برگزاری دوسالانه تمهیداتی دارند، که برای آن باید صبر کرد. اداره ارشاد مثل خم رنگرزی نیست که جشنواره را در آن فروکنیم و بیرون آوریم. صرف آنکه آثار رسیده و انتخاب شده، معیار برگزاری نیست. عوامل مختلف دیگری داریم. فضای اجرایی محدود و دبیرخانه خود را مشخص داریم. »