کاخ سروستان؛
بازمانده دوره ساسانی پذیرای یادگارنویسان ، گوسفندان و محلی برای اسکان نگهبانان!
کاخ ساسانی سروستان با یادگاری نویسی بر روی ستونها و دیوارهای کاخ گرفته تا مرمت غیر اصولی و رها کردن وسایل بهسازی در کف و استفاده از یکی از اتاق کاخ به عنوان اتاق نگهبانی چه غریبانه روزگار سپری می کند.
تاريخ : شنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۱ ساعت ۱۵:۱۶
به گزارش هنرنیوز، در بازدیدی که این هفته از کاخ ساسانی سروستان داشتم چنان شوکه و شگفت زده شدم که تا چندین دقیقه بر جایم میخ کوب شدم! از یادگاری نویسی بر روی ستونها و دیوارهای کاخ گرفته تا بهسازی(مرمت) غیر اصولی و غیر کارشناسی و رها کردن وسایل کار بهسازی(که البته چند ماهی است به دلیل نبود بودجه؟ تعطیل شده است) در کف اتاقهای کاخ!، که میبایست چرای دامها و گوسپندان را در حریم درجه یک اثر و استفاده از یکی از اتاقهای کاخ به عنوان اتاق نگهبانی(که در خود اثر دخل و تصرف شده و جالب این که پنجرهیی هم برایش ساختهاند!!) را به آن افزود.
در گفت گو با یکی از اهالی روستا که در آن جا بود و خواست که نامی از وی برده نشود این نکات را متوجه شدم: کار بهسازی(مرمت) در سال ۸۲ به وسیله یک مهندس اصفهانی (که نامش نزد من محفوظ است)انجام گرفته و به گونه پراکنده تا سال ۸۵ ادامه داشته و پس از چند سالی دوباره از سر گرفته شده و شوربختانه چند ماهی است که به گفتهی اداره میراث به دلیل نبود بودجه؟ متوقف شده و بنا است تا چند ماه آینده دوباره آغاز شود.
نکتهیی که در این مورد وجود دارد و بسیار اسف بار است، شیوه بهسازی(مرمت) این اثر باستانی است که انسان را شگفت زده میکند و در جایی حتا در کنار سنگ از چوب بهره برده است!! که بسیار غیر کارشناسی و غیراصولی مینماید و بعید میدانم کارشناسان میراث فرهنگی فارس بر روی آن نظارتی داشتهاند یا حتا یک بار از نزدیک دیده باشند!.
نکته دیگر در همین مورد که بسیار دردآور است این که به دستور همان مهندس اصفهانی و در همان سالها درب چوبی اصلی یکی از اتاقها را با آجر پوشانده و در بخشی دیگر برایش درب و حتا پنجره! ساختهاند و با وجود کانکسی (اتاق نگهبانی سیار با تجهیزات) که در نزدیکی کاخ ساخته شده است این اتاق باستانی به عنوان مکانی برای زندگی شبانه روزی نگهبان بنا استفاده میشود؟
در مورد بازسازی که قرار است در آینده انجام شود نیز آجرهایی که گمان نمیرود تناسبی با اثر داشته و گفته شده که از کرمان هم آوردهاند و برای مرمت تاق از آن بهره برده خواهد شد در نزدیکی کاخ ریخته شده، که میخواهند آن را به پیمان کار بدهند!!
و نکته ی اسف بار و غمناک دیگر آن که در حریم درجه یک اثری که ثبت ملی شده هر روز پسین دامداران، گوسپندان را از نزدیکی کاخ عبور میدهند که با وارد شدن من به این مکان خود شاهد دیدن این صحنه دردناک بودم. و بنا به گفته همان روستایی برای ادارهی میراث سروستان اهمیتی ندارد چون از آن آگاهی دارند و تا کنون نه تنها برخورد حتا عکس العملی هم نشان داده نشده است؟
البته گفتنی و درد بسیار است واما این بازمانده ی نیاکانی در دل سرزمین خود چه غریب افتاده است؟
به گزارش هنرنیوز، کاخ ساسانی سروستان بنای مشهور به کاخ ساسانی سروستان ، به ابعاد تقریبی ۳۷ در۴۵ متر و در ۱۳ کیلومتری جنوب شرقی سروستان و ۹۰ کیلومتری شهر شیرازواقع شده است. این بنا را کاخی از دوران پادشاهی بهرام پنجم(۴۲۰ -۴۳۸ میلادی) میدانند. این بنا در مقایسه با دیگر بازماندههای ساسانی پارس(کاخ اردشیر بابکان پیروز آباد)، معماری پیچیدهیی دارد و از دید فنی مهارت زیادی در ساخت تاقها و گنبدهای آن به کار رفته است.
نمای اصلی بنا سه ایوان به فضای بیرونی مرتبط است که در جانب غرب واقع شده است. از ویژگیهای مهم معماری این بنا میتوان به تزیینات گچبُری سطوح داخلی، ستونهای دوقلو در برخی از فضاهای درونی بنا، نیم ستونهای تزیینی و کنگرههای اطراف بام اشاره نمود.
عکس و گزارش: سیاووش آریا