تاريخ : دوشنبه ۱۶ فروردين ۱۳۸۹ ساعت ۱۹:۵۱
دستور خط فارسي تاجيكي، شيوهنامه مصوّب و دستور نگارش زبان فارسي تاجيكي به خط سيريليك است كه در سوم سپتامبر سال 1998 به تصويب جمهوري تاجيكستان رسيدهاست. اين شيوهنامه با هزينه كميسيون تطبيق قانون زبان جمهوري تاجيكستان منتشر و بهصورت رايگان توزيع شدهاست.
نويسنده در بخشي از مقدمه دستور خط فارسي تاجيكي چنين نوشته است:
«سياستگذاران فرهنگي دو كشور ايران و تاجيكستان، تا كنون به دلايلي، در امر خط، جنبههاي سياسي و راهبردي را بر جنبههاي اجتماعي و علمي آن برتري دادهاند. بههرحال، مقاومتهاي سياسي مانع دسترسي آسان دو كشور به فراوردههاي كتبي يكديگر بودهاست. در اين باب، هرچند فرصتهايي از دست رفته، به نظر ميرسد زمان آن رسيده باشد كه رسميت خط سيريليك در تاجيكستان، از جانب سياستگذاران فرهنگي ايران، بهعنوان واقعيت پذيرفته شود و تحقق انديشههاي آرماني به زماني مساعدتر واگذاشته شود. تاجيكان نيز سزاوار است سوداي بهرهگيري از سرمايههاي ادب كلاسيك و معاصر و نيز زبان علم ايران امروز را در سر بپرورانند و بر اندوختههاي خود بيفزايند.»
متن كتاب با بازنويسي يا تصرفاتي در پارههايي از آن همراه شدهاست، تنها به اين منظور كه فهم آن براي كساني كه به خط فارسي خو گرفتهاند و بخواهند نوشتههاي به خط سيريليك را بخوانند و بنويسند، آسان شود. ضمناً، بهجاي اصطلاحات دستوري و تعبيرات متداول در زبان تاجيكي كه براي فارسيزبانان نامأنوس به نظر ميرسيده، متناظر آنها در زبان فارسي معيار امروز نشانده شدهاست. همچنين، در شواهد، معناي واژههايي را كه در زبان فارسي معيار امروزي مهجور يا منسوخ و يا غريبه شمرده ميشوند به دست داده شدهاست.
فرهنگستان زبان و ادب فارسي «دستور خط فارسي تاجيكي» را در 56 صفحه و با شمارگان 1500 نسخه، با قيمت 1250 تومان منتشر كردهاست.