از آنجا كه تصميمگيري از حساسترين وظايف مديران سازمانها به شمار ميرود، مديران همواره با مسئله انتخاب در سازمانها روبه رو هستند.
براي دستيابي به انتخاب مطلوب بايد مراحلي خواه به طور همزمان و خواه به صورت متوالي طي شود كه تصميمگيري ناميده ميشود. سرچشمه تمايز افراد و سازمانها، كيفيت اخذ تصميمها، نحوة اجرا و دستاوردهاي حاصل از آن است.
تصميمگيري، مبدأ تحولات است. تصميمها، جلوه شرايط، توانمنديها، افق و ارتفاع افكار تصميمگيرندگان است.
كتاب با هدف ارائه مباحثي منتخب از اصول و مباني تصميمگيري، در تلاش است تا با ارائه شناخت پايهاي، مهارت و توانايي تصميمگيري افراد و سازمانها را ارتقاء بخشد.
كتاب داراي نُه فصل است و فصلاول با عنوان «ساختار و فرآيند» به مباحثي از جمله فرآيند و مدل تصميمگيري، شناسايي و طبقهبندي مسائل، ارزشيابي راهكارها، اجراي تصميمها و كنترل و ارزيابي ميپردازد.
فصل دوم كتاب به مطالبي پيرامون پيامدهاي رفتاري ميپردازد كه شامل مباحثي از جمله اثرات رفتاري تصميمگيري فردي، سازگاري و انطباق پذيري، تصميمگيري گروهي، سياستهاي سازماني و سبكهاي تصميمگيري ميشود.
عنوان فصل سوم «انواع و سازوكارها» ميباشد كه بخشهاي مختلف آن عبارتند از: تصميمهاي برنامهريزي شده و برنامهريزي نشده، تصميم هاي سلسله مراتبي، فردي، ادراكي و تصميمگيريهاي مستقل و وابسته ميشود.
فصل چهارم مربوط ميشود به روشهاي نظري كه شامل شيوههاي تصميمگيري، روش تصميمگيري براساس نظر كارشناسان، مدل تيمي، مدل سياسي، مدل تحليلي و مدل تصميم هنجاري ميشود.
فصل پنجم كتاب تحت عنوان «محيطشناسي» بوده و محيطهاي مختلفي از جمله محيط با برنامه، بدون برنامه، با ساختار، بدون ساختار، ادراكي را مورد بحث قرار ميدهد.
فصل ششم اين كتاب به بحث راجع به «مدلسازي سنجش اثربخشي» ميپردازد. عناوين اين فصل شامل موارد زير ميشود: مدل سنجش اثربخشي، تصميمهاي راهبردي، ارزيابي محيط، ارزيابي سازمان، تحليل عوامل خاص تصميم فرآيند تصميمگيري مديريت.
فصل هفتم كتاب، «سيستم پشتيبان تصميم» را مورد بحث و بررسي قرار ميدهد. عناوين اين فصل شامل: مفهوم و فلسفه انواع سيستمهاي پشتيبان تصميم، سيستم هوش مصنوعي و شبكههاي عصبي ميشود.
فصل هشتم اين كتاب به «حل خلاقانه مسئله» ميپردازد كه عناوين آن شامل موارد زير ميشود: مباني حل خلاقانه مسئله، ويژگي هاي افراد و سازمانهاي خلاق، فرآيند دستيابي به خلاقيت، مقايسه حل خلاقانه مسئله و موانع دستيابي به خلاقيت.
فصل نهم كتاب در مورد «شيوههاي تغيير رفتار» است و شامل موارد زير ميشود: مصاديق رفتاري، شيوههاي ايجاد و افزايش رفتار مطلوب و شيوههاي آموزش مهارتهاي رفتاري ميشود.
با توجه به مباحث مربوط به تصميمگيري كه در كتاب تشريح شده است، اين كتاب ميتواند به مديراني كه در سازمانها تصميمگيري ميكنند كمك شاياني كند همچنين ميتواند مورد استفاده نخبگان كشور و دانشگاهيان قرار گيرد.
كتاب «تصميمگيري نوين» را محمدرضا حميديزاده تاليف و انتشارات دانشگاه عالي دفاع ملي در سال 1387 و 276 صفحه منتشر كرده است.