هنجارهای اخلاقی...فربه یا نحیف؟
تاريخ : سه شنبه ۱۲ بهمن ۱۳۸۹ ساعت ۱۳:۴۸
دلبستگی و علاقه به نقدهای جماعتگرایان نسبت به مکتب لیبرالیسم و سرمایهداری، انگیزه اصلی سیدصادق حقیقت و مرتضی بحرانی در ترجمه کتاب «فربه و نحیف (خاستگاه هنجارهای اخلاقی)» بود.
به گزارش هنرنیوز به نقل از خبرآنلاین، پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در تداوم تلاش خود برای انتشار اندیشهها و معرفی جریانهای فکری معاصر، اقدام به انتشار کتاب «فربه و نحیف؛ خاستگاه هنجارهای اخلاقی» در 156 صفحه از مایکل والزر با ترجمه سیدصادق حقیقت و مرتضی بحرانی کرده است که در خود مباحث عمیقی را در فلسفه اخلاق به گفتگو میگذارد.
این کتاب دارای پنج فصل است: فصل نخست: حداقلگرایی اخلاقی؛ فصل دوم: عدالت توزیعی به مثابه اخلاق حداکثری؛ فصل سوم: حداکثر گرایی و نقد اجتماعی؛ فصل چهارم: عدالت و قبیلهگرایی: اخلاق حداقلی در سیاست بینالملل و فصل پنجم: «خود» منقسم.
از دیدگاه جماعتگرایان، اخلاق و حقوق (بشر) کاملاً نسبی نیستند؛ و همه جوامع باید حداقلهای اخلاقی و حقوقی که بین همه بشر مشترک است را رعایت کنند. مایکل والزر، فیلسوف شهیر امریکایی، در این کتاب به خوبی نشان میدهد که این حداقلها چیست؛ و چگونه میتواند با سنت و فرهنگ هر جماعت غنی و فربه شود.
از جمله امور بسیار مهمی که در بحث از فلسفه اخلاق مورد توجه است، موقعیتمندی و یا جهانشمولی ارزشهای انسانی و همچنین نسبت هنجارها با مقوله «فرهنگ» است. مدرنیته غربی در بنیان خود، ارزشهایی را به عنوان ارزشهای فراگیری معرفی میکند که به گمان معرفان آن، هر انسانی در هر موقعیت زمانی و مکانی، آنها را لاجرم به مثابه ارزش اخلاقی خواهد پذیرفت.
عناوینی کلی مانند حق، آزادی، عدالت، و امثال آن، البته مفاهیمی مورد اقبال و اشتیاق همه انسانهاست؛ اما مشکل از آنجا آغاز میشود که چه تعریفی از آنها ارائه شود و چه بنیان معرفتشناختی برای فهم این هنجارها اختیار شود. مایکل والزر از جمله فیلسوفان جماعتگرایی است که با بررسی مبانی روشی و تاریخی شکلگیری ارزشهای مدرن و بحث در امتناع گسترش آن به جوامع دیگر، در کنار جماعتگرایانی چون السدر مکاینتایر و چارلز تیلور و دیگرانی قرار میگیرد که ریشهشناسی مفاهیم و برداشتهای جوامع از هنجارهای اخلاقی و سیاسی را وجه همت خویش قرار میدهند.