حسین شمقدری کارگردان «میراث آلبرتا» گفت: تفکر غالب این است که چون من پسر معاون سینمایی هستم فیلمم بدون هیچ نظارتی وارد جشنواره فیلم فجر میشود در حالی که چنین نیست؛ «میراث آلبرتا» در شورای نظارت بر جشنواره، پنج اصلاحیه خورد.
حسین شمقدری کارگردان مستند «میراث آلبرتا» در خصوص کم و کیف حضور فیلم خود در بخش «جستجوی حقیقت» جشنواره بینالمللی فیلم فجر در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: در تمام مراحل تولید تا نمایش فیلمهایی که میسازم همواره تنگنظریهایی وجود دارد و از سوی دیگر شورای نظارتبر جشنواره احتیاطهایی را در نظر میگیرد که اگر فیلم ضعیف و یا بد باشد فیلم را خارج کنند و یا نمایش ندهند. این احتیاطها به نوعی کار را سخت میکند.
شمقدری افزود: با وجود چنین سختگیریهایی مستند «میراث آلبرتا» هم پنج اصلاحیه خورد و در نهایت از قضاوت هیئت انتخاب گذشت. اما به اعتقاد من پرداخت به مسائلی از این دست، راه به حاشیه رفتن است. از نظر من کار باید خوب از آب درآید و مردم به قضاوت بنشینند.
وی گفت: تفکر غالب این است که چون من پسر معاونت سینمایی هستم فیلمم بدون هیچ نظارتی وارد جشنواره فیلم فجر میشود در حالی که چنین نیست. مردم در جشنواره با سینمای مستند آشتی میکنند
وی در ادامه صحبتهای خود با اشاره به حضور مستندهای بلند جشنواره در سیامین جشنواره فیلم فجر گفت: یکی از اتفاق هایی که در عرصه فرهنگ و هنر افتاده است توجه به این مطلب است که جشنوارههای بسیاری به بهانههای مختلف در کشور برگزار میشود که خروجی اغلب این جشنواره به لحاظ کیفی حرفی برای گفتن ندارد. اما جشنواره فیلم فجر از جهت کمی و کیفی در سطح بالایی قرار دارد.
شمقدری گفت: جشنواره فیلم فجر در درجه نخست عنوان بینالمللی را با خود به همراه دارد و در درجه دوم رویدادی مردمی است از همین رو اضافه کردن بخش مستند به این رویداد فرهنگ اقدامی نیکو و ارزنده است که باید قدر آن را دانست.
کارگردان مستند «میراث آلبرتا» در ادامه افزود: به اعتقاد من حضور فیلمهای مستند در بخشی با عنوان جستجوی حقیقت از دو جهت حائز اهمیت است در درجه نخست اینکه حضور فیلمهای مستند منتخب در این جشنواره به دلیل سابقه و وجهه مثبتی که این رویداد بینالمللی دارد یک امتیاز مثبت برای فیلمسازانی است که مستندهایشان برای نمایش پذیرفته شدهاست و از سوی دیگر جشنواره فیلم فجر با افزودن این بخش جشنواره رونق پیدا میکند و به نوعی مردم با سینمای مستند آشتی میکنند.
شمقدری در پاسخ به این سئوال که آشتی مخاطب با سینمای مستند چگونه در جشنواره فیلم فجر صورت میگیرد گفت: تفکر اغلب مردم از سینمای مستند، فیلمهایی در حد راز بقا و یا مستندهایی با سوژه اجتماعی با ساختاری تلویزیونی است. چراکه به معنای واقعی به شکل حرفهای به سینمای مستند برای مردن نگریسته نشده و معمولا آثار مستند در سطح بسیار نازل از طریق تلویزیون به مخاطب ارائه شدهاست. از همین رو معتقدم که فیلمهای مستندی که در جشنواره فیلم فجر برای نمایش انتخاب شدهاند از استاندارد قابل توجهی برخوردار هستند و به نوعی تعریف تازه ای از این نوع سینما را به مخاطب ارائه میدهد.
وی در ادامه گفتگو با مهر افزود: به این ترتیب حضور سینمای مستند در جشنواره فیلم فجر تعامل چند جانبه بین جشنواره، سینمای مستند و مخاطب برقرار می کند و این رویداد فرهنگی را به سوی مردمی شدن پیش میبرد. معتقدم که جشنواره فیلم فجر در چند سال اخیر ویژگی مردمی بودن را از دست دادهاست و حال اینکه این حضور جان تازهای به سیامین جشنواره فیلم فجر میبخشد.
کارگردان مستند «یزدان تفنگ ندارد» در ادامه صحبتهای خود با اشاره به استقبال مستندسازان از حضور این گونه سینمایی در جشنواره فیلم فجر گفت: طبق آمار ارائه شده حدود ۱۰۰ مستند بالای ۷۰ دقیقه به جشنواره ارسال شده است که از بین این ۱۰۰ اثر ۲۰ فیلم برای نمایش انتخاب شده و این اتفاق مایه دلگرمی برای مستندسازانی است که مدام گله میکنند که به این نوع سینما اهمیتی داده نمیشود. وی افزود: این دوره از جشنواره چراغ سبزی است به فیلمسازان مستند برای حضور در دورههای آتی این رویداد فرهنگی.
کارگردان مستند «میراث آلبرتا» در ادامه صحبتهای خود با اشاره به موضوع این مستند گفت: فرار مغزها موضوع اصلی این فیلم است و راوی مستند هم خودم هستم. این موضوع به فرار مغزها به بهانه ادامه تحصیل در آمریکا و کانادا اشاره دارد به این معنا که اغلب دانشجویان که رتبه بالای دویست دارند اغلب در رشتههای فنی و ریاضی دانشگاه شریف تحصیل میکنند و این دانشجویان برای ادامه تحصیل میدهند به خارج از کشور کوچ میکنند. در این بین در ایالت آلبرتا در شهر ادمونتون کانادا دانشگاهی به نام آلبرتا وجود دارد که در سال ۲ تا ۴ دانشجوی شریف به این دانشگاه میروند و ۶ تا ۸ دانشجوی دیگر هم در دانشگاه استنفورد آمریکا میروند و خلاصه اینکه این دانشگاهها پاتوق خوبی برای حضور دانشجویان ایرانی فراهم میکند.
وی در پایان افزود : «میراث آلبرتا» فیلمی ۷۰ دقیقهای است که در نگاه کلی آسیبشناسی در خصوص فرار مغزها است و بنا دارم قسمتهای دیگر این مستند اجتماعی را ادامه دهم.