سمفوني «ظهور» سفارشی نیست
گفتگوی «هنرنیوز» با مهدي وجداني آهنگ‌ساز سمفوني «ظهور»؛
سمفوني «ظهور» سفارشی نیست
 
تاريخ : دوشنبه ۲۸ تير ۱۳۸۹ ساعت ۱۵:۵۱
مهدي وجداني آهنگ‌ساز سمفوني «ظهور» گفت: ما این سمفونی را به سفارش کسی نساخته‌ایم.

مهدي وجداني، رهبر جوان اركستر تازه ‌تاسيس «نواي صلح» است. اين هنرمند، با اجراي چند كنسرت به همراه اين گروه و ضبط و نشر سه آلبوم تك‌نوازي، اينك خود را به جامعه موسيقي كشور معرفي و اعتماد مخاطبان بسياري را به خود جلب كرده است. او قصد دارد چهارم مردادماه 1389، كنسرتي با عنوان «سمفوني ظهور» درباره مهدي موعود(عج) اجرا كند.

وجداني سال گذشته تراژدي «رستم و سهراب» را كه يك نمايش موسيقايي بود روي صحنه بردند كه با استقبال روبه‌رو شد. اينك اين دو سمفوني ظهور را در ادامه شيوه قبلي‌شان آماده اجرا كرده‌اند.

مهدي وجداني درباره ساخت اين اثر به خبرنگار موسیقی «هنرنیوز» گفت: سال گذشته بعد از اجراي تراژدي «رستم و سهراب»، با داريوش نصيري بنا گذاشتيم تا اثري با عنوان «سمفوني ظهور» تهيه و اجرا كنيم. نصيري دو ماه و نيم صرف تحقيق و نگارش آن كرد و من نيز هم‌زمان كارهاي اوليه براي آهنگ‌سازي را انجام مي‌دادم كه با نهايي شدن متن، كار آهنگ‌سازي به صورت جدي آغاز شد.وي توضيح داد: اين اثر سه بخش تولد، غيبت و انتظار را در خود دارد كه از زمان ازدواج امام حسن عسگري(ع) با نرجس‌خاتون آغاز مي‌شود و تا غيبت ايشان ادامه دارد.

رهبر اركستر نواي صلح درباره ويژگي‌هاي متن اين اثر گفت: اين متن، ويژگي دراماتيك دارد و به‌زعم من كاملاً تصويري است. در كنار اين متن، موسيقي كامل كننده فضاي تصويرشده در متن است و دست به فضاسازي مي‌زند. البته گاهي نيز راوي موسيقي را تكميل مي‌كند. در حقيقت موسيقي و متن به‌طور يكسان در اين اثر نقش دارند و هيچ‌كدام بر ديگري برتري ندارد. اين اثر، پيرمردي است كه نقالي مي‌كند و آرزو دارد امام زمان(عج) را ببيند.وجداني درباره سمفوني ظهور ابراز كرد: اين اثر را مي‌توان گفت كه در زمره كارهاي نو در حوزه موسيقي است كه در نوع خود مي‌تواند مورد اقبال عموم قرار گيرد. از طرف ديگر از آنجا كه بستر اجراي موسيقي كلاسيك در جامعه آماده نيست بنابراين با چنين روش‌هايي، سعي مي‌كنيم به جذب و فهم عامه از موسيقي ارزش‌مند كمك كنيم.. به عنوان مثال، شهرداد روحاني به عنوان رهبر اركستر سمفونيك تهران، آثاري را در رپرتوار كنسرت‌اش انتخاب مي‌كند كه مورد توجه عموم قرار گيرد و بيشتر ويژگي پاپيولار داشته باشد. يكي از دلايل اين مشكل، نبود سالن مناسب و قيمت بالاي آن براي اجراي موسيقي است. ضمن اينكه ماركتينگ موسيقي كلاسيك در كشور بسيار ضعيف است. مردمي كه به اين نوع موسيقي علاقه‌دارند بايد يكسري آثار محدود را به صورت كپي‌شده را تهيه كنند.

آهنگ‌ساز سمفوني ظهور ادامه داد: چنين آثاري بايد بارها اجرا شوند و تلويزيون و راديو نيز آن را براي پخش كند. تا نتيجه و تاثير آن بر مخاطب مشخص شود اما متاسفانه اين نوع پشتوانه موسيقايي در حال حاضر وجود ندارد. بنابراين ما مجبوريم بيشتر كارهاي ملوديك و عامه‌پسند اجرا كنيم و كمتر پيش مي‌آيد كه موسيقي علمي فرصت حضور بيابد.

وي با اشاره به اينكه خالق هر اثري، علاقه‌مند است كه اثرش ماندگار شود بيان كرد:‌ سمفوني ظهور، يك قطعه پاپ نيست كه در عرض پنج دقيقه به اتمام برسد. زمان اين اثر هفتاد دقيقه است بنابراين در خاطر ماندن آن با يك اجرا بسيار سخت است. در نتيجه بايد چند اجرا به صورت مداوم اجرا شود زيرا تكرار، سبب ماندگاري يك اثر مي‌شود. اما ما به خاطر محدوديت‌هاي مالي و عدم حمايت، مجبوريم كه يك اجرا داشته باشيم.

وجداني در توضيح سازبندي گروه اركستر نواي صلح گفت: در اين اثر اركستر زهي و سازهاي بادي به فضاسازي اثر كمك مي‌كنند و سازهاي كوبه‌اي و سازهاي ديگري هم‌چون تار، پيانو و قانون هم متناسب با محتوا و معناي متن، حضور خواهند داشت. در اين اثر به‌جز ابتداي موومان‌هاي اصلي، در ساير قسمت‌ها هم‌نوازي بين همه سازها وجود ندارد بلكه به فراخور روايت، برخي از سازها اجرا مي‌شوند.

اين آهنگ‌ساز جوان همچنين درباره تاثير اين سمفوني بر مخاطب ابراز كرد: من فكر مي‌كنم اين اثر تلنگري بر شنونده وارد مي‌كند و آن‌هايي كه آماده ظهور هستند به خود رجوع مي‌كنند تا نواقص خود را تصحيح كنند. مخاطب عام، فراق يك منجي را درك خواهد كرد و احساس مي‌كند در آغوش كسي بايد باشد كه به عنوان امام از او ياد مي‌كنيم. شالوده اين اثر بر اين معنا است كه امام در جمع ما حضور دارند كه همه او را مي‌بينند و نمي‌شناسندش اما امام آنان را مي‌بيند و مي‌شناسد. براي اين برنامه عنوان «مهدي جان، اين‌جا ايران است و ما تو را دوست داريم» را انتخاب كرده‌ايم.

سرپرست گروه نواي صلح درباره حاميان اين اثر گفت: معمولا مرسوم است كه چنين آثاري به صورت سفارشي ساخته و اجرا مي‌شوند اما ما از هيچ نهاد و ارگاني براي ساخت و اجراي اين اثر سفارش نگرفته‌ايم. و البته مورد حمايت هيچ نهادي قرار نگرفته‌ايم. چهل نفر نوازنده در اين اركستر در حال تمرين هستند و روي صحنه خواهند آمد كه اين تعداد نوازنده هزينه‌هايي در بر خواهد داشت اما تا كنون كسي از ما حمايت نكرده است. حمايت در اين شرايط، سبب مي‌شود كه گروه‌هاي جوان انگيزه توليد اثر به دست آورند. با وجود شبكه‌هاي ماهواره‌اي و اينترنتي كه موسيقي‌هاي سبك و غيرعلمي و متناقض با فرهنگ ما پخش مي‌كنند، جاي تعجب دارد كه از آثاري همچون «سمفوني ظهور» حمايتي صورت نمي‌گيرد.در اين اثر احسان تارخ به عنوان سرپرست گروه كوبه‌اي گلك را برعهده دارد.سمفوني 70 دقيقه‌اي «ظهور»، چهارم مردادماه سال جاري ساعت 21 در تالار وحدت اجرا مي‌شود
کد خبر: 13423
Share/Save/Bookmark