فتاحی در گفتگو با خبرنگار گروه کتاب و ادبیات هنرنیوز درباره بهبود وضعیت کتابسازی در ایران گفت: با نگاهی به کتابهای منتشر شده کودک و نوجوان در سال جدید حکایت از کیفیت کتابسازیها در ایران دارد که تقریبا همپای صنعت نشر جهانی پیش میرود.
وی با بیان این مطلب افزود: هریک از یک کتابهای کودک و نوجوان باید دو ویژگی مهم داشته باشند؛ ظاهر جذاب و خوب که بتواند کودک و نوجوان را جذب کند و دیگری محتوای خوب. در حال حاضر اغلب ناشران معتبر کودک و نوجوان به این قضیه رسیدهاند که ظاهر کتاب و کتابسازی استاندارد و خوب در جذب مخاطب کودک و نوجوان بسیار مورد اهمیت است کما اینکه ناشری چون «افق» کتابهای واقعا زیبایی تولید میکند.
این نویسنده کودک و نوجوان با اشاره به اینکه تعداد ناشرانی که توانستهاند در این حوزه پویا باشند انگشت شمار است، گفت: اگرچه تعداد ناشرانی که کتابسازی استاندارد دارند اندک است و شاید تعدادشان بیش از هفت یا هشت مورد نباشد ولی این موضوع که صنعت نشر ما این نتیجه رسیده است که باید به سمت بهبود کیفیت برود اهمیت زیادی دارد و اگر ناشران همت کنند تا کتابها از نظر محتوا هم ارتقای کیفی پیدا کنند، اتفاق خوبی خواهد بود.
وی معضل حوزه کتاب را سیستم فرسوده توزیع دانست و اظهار داشت: مشکل عمدهای که در حال حاضر در صنعت نشر وجود دارد، سیستم فرسوده و نامناسب توزیع کتاب است؛ در حالیکه کتابسازی ما کتابسازی امروز است اما مکانیزم توزیع ما به پنجاه سال پیش تعلق دارد.
وی افزود: توزیع کتاب در کشور ما خیلی عقب مانده است؛ ما ظاهر کتابهایمان را مثل دنیا در آوردهایم اما رویه ما اینگونه نیست که مثل اغلب کشورهای دنیا فروشگاههای بزرگ کتاب داشته باشیم و کتاب به روز در همه اقصی نقاط کشور توزیع شود.
فتاحی با بیان این مطلب عنوان کرد: ناشران ما در نمایشگاههای جهانی شرکت میکنند و کتابهایی را به عنوان الگو میآورند و عین آن را منتشر میکنند ولی سیستم توزیع در کشور ما قابل تقلید از سایر کشورها نیست و برای بهبود شرایط به کارشناسی نیاز دارد.
وی به ضرورت وجود سرمایه برای بهبود حوزه توزیع اشاره کرد و گفت: سیستم توزیع امکانات و سرمایه لازم دارد که از توان یک ناشر خصوصی خارج است چراکه در همه دنیا برای این کار تعاونیهای بزرگ به وجود آمده است یا دولت در این زمینه سرمایه گذاری انجام داده است و این فرهنگ را ایجاد کردهاند که بعضی سرمایه گذاران خصوصی بتوانند وارد این حوزه شوند.
فتاحی تصریح کرد: حضور سرمایه گذاران خصوصی در این رابطه بسیار مهم است و ما باید آنها را تشویق کنیم که پاساژهای بزرگ کتاب بسازند؛ پاساژهای بزرگی که فقط کتابفروشی باشد و اگر ما در ده نقطه تهران بتوانیم این کار را بکنیم دسترسی به کتاب آسان میشود؛ چراکه در حال حاضر وقتی بخواهیم کتابی تهیه کنیم باید به میدان انقلاب یا کریمخان برویم و در آنجا هم باید بین فروشگاهها ایکس جابه جا شویم که واقعا کار سختی است ولی اینکه پاساژی وجود داشته باشد که همه کتابها را کنار هم داشته باشد اتفاق بهتری خواهد افتاد.
وی با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم فاصله ما با چرخه نشر جهانی کم میشود، خاطرنشان ساخت: برپایی نمایشگاه کتاب تهران اگرچه غنیمت است اگرچه یک فروشگاه بزرگ موقتی است که بازده موقت دارند و مثل یک مُسکن برای صنعت نشر ماست ولی درمان دائمی نیست و درمان دائمی این است که ما چنین فروشگاه بزرگی را دائمی کنیم.