در گفتگو با هنرنیوز مطرح شد؛
رهبر ارکستر سیساز: سلیقه مخاطبان برایم مهم است
رهبر ارکستر سی ساز معتقد است: موسیقی باید مخاطبان خود را راضی کند.
تاريخ : چهارشنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۱ ساعت ۱۱:۴۰
پویا نظری رهبر ارکستر و آهنگساز گروه سیساز است که این روزها گروه ارکستر خود را با نواهایی برای عید نوروز به روی صحنه میبرد. به همین سبب با وی همکلام شدیم تا از چگونگی نغمهها و انتخاب آنها با خبر شویم.
قطعات خود را بر چه اساسی انتخاب و تنظیم کردید؟
بهتر است به مردم دقت کنیم و بیاندیشیم، کدام گونه موسیقی برایشان جذابتر و جالبتر است. درست است که موسیقی بتهون موسیقی سطح بالا و ارزشمندیست؛ اما آن را نمیتوان برای مخاطب عام جالب دانست. اگر نگاهی مردمشناسانه به موسیقی مردمی داشته باشیم، متوجه میشویم، موسیقی پاپ یا موسیقی های ورزشی برای مردم جذاب تر است. در نتیجه وقتی قرار است به مخاطب خوش بگذرد، ترجیح میدهم از موسیقیهایی استفاده کنم که با ذائقه مخاطب همخوان باشد.
در واقع معتقدید چون سطح سلیقه این است؛ شما نیز با این رویکرد به انتخا قطعات میپردازید؟
من در این اجرا به سطح سلیقه و انتخاب مخاطبانم توجه دارم. چراکه آنها باید لذت ببرند.
شما خود را با مخاطب تطبیق میدهید؟ پس رسالت شما به عنوان یک هنرمند در ارتباط با افزایش سطح سلیقه مردم کجای انتخاب شما لحاظ میشود؟
داستان همینجاست. ما برای ارتقای مخاطب نمیتوانیم چندین پله بالاتر از او بایستیم. باید مرحله به مرحله خود را به او نزدیک کنیم و از او بخواهیم تا با ما همراه شود. در ابتدای راه باید توجه او را به خود جلب کنیم و سپس آرام آرام سطح کاری خود را به شکلی ارتقا دهیم که در ذائقه او اثرگذار شود. برخی تصور میکنند برای ارتقای سطح سلیقه مخاطب باید بسیار حرفهای گام برداریم. اما ما باید با مردم همراهی کنیم. نه آن که درجا بزنیم. اگر بخواهیم مردم را از بالاترین پله بنگریم، آنها ما را انتخاب نخواهند کرد. فاصله قطعات ما نه در سطح سلیقه مخاطب بلکه یک پله بالاتر از اوست.
قطعات شما با توصیفی که ارائه کردید ساده و قابل فهم برای مخاطب خود هستند.
ساختار قطعات ما آشناست. اما این دلیل سادگی آن نیست. این قطعات ساختار و بافت پیچیدهای پیدا خواهند کرد. ملودیها ساده نیست. کاملاًرنگین و پیچیدهاند. همچنین فضاسازیها فضاسازیهای کاملاً تازهای هستند که مخاطب تا کنون نشنیدهاست. پس این اولین قدم برای ارتقای مخاطبان ماست. رفته رفته سطح خود را بالا میبریم و موسیقیمان را تازه تر میکنیم تا آنها بتوانند خود را به سطحی که میخواهیم ارتقا دهند.
اجرای اگمونت بتهون، اجرای آثار کاملاً کلاسیک، سمفونیها و ... را داریم. اما به این موضوع فکر میکنیم که آیا میتاونیم مخاطب عام خود را با این قطعات آشتی دهیم؟ به نظر من برگزاری این کنسرت به ارتباط و آشنایی مخاطب با موسیقی حرفهای کمک میکند.
استفاده از هنرجو در گروه ارکستر، به سبب عدم آمادگی کامل هنرجو، مستلزم زمان و به طبع هزینههای بیشتری از یک هنرمند حرفهایست. استفاده شما از هنرجویان به چه سبب انجام شد و این کار تا چه حد بر زمان تمرین شما افزود؟
کار با جوانترها انرژی بیشتری لازم دارد. این فکر از ذهن من و بسیاری دیگر گذشته، یا بسیاری این کار را انجام دادند. اما نتیجه آن چندان موفق نبودهاست.به جز هنرستان موسیقی، هیچ عرصه دیگری نیست که هنرجورا حرفهای تربیت کند. هنرجو مادامیکه در فضای حرفهای قرار نگیرد، نمیتواند این رویه جدی از تجربه هنری را کسب و تجربه کند. هنرستانیها بسیار مستعدند. و بارها ارکستر سمفونیک تهران و یا دیگر جاها از آنها در ترکیب خود بهره گرفتهاند. اما بچههایی که هنرستانی نیستند چه؟ آیا آنها حق ندارند حرفهای ساز بزنند؟ در نهایت هدف ما این است که آنها را به فضای حرفهای راه دهیم. به هر حال ارکستر سمفونیک ترجیح میدهد اگر قرار است هنرجو بگیرد، از هنرکده نیرو انتخاب کند تا فضای اجرای حرفهای را در اختیار غیر هنرستانیها قرار دهد.
فکر میکنید نتیجه بخش خواهد بود؟
هنوز نمی توان در مورد نتیجه نظری داد، ما هنوز در ابتدای راهیم؛ اما تا کنون همه چیز عالی بود.
استفاده از هنرجویان مدت هزینه زمانی داشت؟
در واقع آغاز تمرین با هنرجویان برای انتخاب آنها به پیش از شروع تمرینهای ارکستر باز میگردد. ما ماهها قبل آموزش هنرجویان را به شکلی متفاوت آغاز کردیم. تمرین ارکستر از مهرماه شروع شد اماچند ماه قبل از اجرای ارکستر تقریباً از خردادماه به تعلیم آنها و انتخاب پرداختیم. حتی کنسرتهایی کوچکتر در حضور خانوادههاشان اجرا کردیم.