مجید گیاهچی تهیهکننده و کارگردان این مستند گفت: «دیوارهای پاره» در دو قسمت ۵۷ دقیقهای برای پخش از شبکه مستند سیما آماده شده است. این برنامه پنج ماه پس از وقوع زلزله در استان آذربایجانشرقی، شهرهای تبریز، ورزقان، اهر، هریس و روستاهای اطراف این شهرها تصویربرداری شده است.
وی افزود: در این مستند بر موضوع عملیات امداد و نجات و اسکان اضطراری تمرکز میشود و اطلاعات لازم از طریق انجام مصاحبه با مسئولان استانی ارایه شده و میزان رضایتمندی مردم با مراجعه به روستاها و مناطق آسیبدیده و ارایه گزارش تصویری و مصاحبه با مردم منعکس میشود.
این مستندساز یادآور شد: علیرغم زلزلهخیز بودن کشور ایران و بروز مصیبتهای مداوم، آموزشهای عمومی برای مقابله با زلزله کافی بهنظر نمیرسد و لازم است رسانه ملی، شبکههای استانی و تمامی دیگر رسانهها به شکل مداوم، منظم و مستمر برنامههای آموزشی و جذابی از جمله در قالبهای طنز، نمایشی و انیمیشن تولید و پخش کنند.
گیاهچی با بیان اینکه نقش آموزش و پرورش هم میتواند در این زمینه بسیار موثر باشد تأکید کرد: علاوه بر آموزشهای نظری و انجام مانورهای عملی، باید از دانشآموزان بخواهند اطلاعات لازم را به دیگر اعضای خانواده خود هم منتقل کنند. آمادگی مسئولان ذیربط و ستادهای بحران هم علیرغم رشد کیفیای که در سالهای اخیر داشته هنوز کافی بهنظر نمیرسد. این موضوع که تا مشکلی بهوجود نیاید و دامنگیر نشود آن را جدی نمیگیریم هنوز یکی از مشکلات عمده فرهنگی جامعه است.
وی ادامه داد: اما شاید مهمترین معضل کشور در خصوص مقابله با زلزله موضوع ایمنسازی و استحکام بناها است، شدیدترین زلزلهها به خودی خود تلفاتی در بر ندارد و تلفات عموماً ناشی از آوار و خرابی بناها است. تجربه کشورهای زلزلهخیز دیگر نشان داده است که ایمنسازی و استحکام بناها تا چه میزان در برابر زلزلههایی بهمراتب قویتر از آنچه در ایران منجر به مصیبتهای عظیم میشود مقاومت نشان دادهاند و میزان خرابی و تلفات را به حداقل رساندهاند.
تهیهکننده و کارگردان «دیوارهای پاره» تصریح کرد: نگاهی به میزان خسارت به ساختمانهای دولتی و بهخصوص بیمارستانها که از مهمترین بناها در هنگام وقوع بحرانهایی همچون زلزله هستند و علیالقاعده میبایست نظارت جدیتری بر آنها اعمال شده باشد عمق فاجعه را نمایان میسازد.
گیاهچی در پایان گفت: در زلزله آذربایجان و در روستاهایی که با تخریب صد در صد مواجه بودند، معدود ساختمانهایی که در جریان طرحهای هادی روستاها اندک اقداماتی در جهت مقاومسازی انجام داده بودند، سربلند و بیتخریب بر جا ماندند.
دیگر عوامل «دیوارهای پاره» با موضوع زمینلرزه ۲۱ مرداد ۱۳۹۱ استان آذربایجان شرقی عبارتند از تحقیق و نگارش: طلایه رویایی، تصویربردار: کیوان رسایی، تدوین: حسین یزدانشناس، مدیر تولید: مسعود همتیان.