اسماعيل براری نویسنده و کارگردان سینما درگفتگو با خبرنگار سینمایی هنرنیوز اظهار داشت: من به شخصه در تاریخ فیلمسازی خودم از طرفداران ساخت آثار فاخر در خصوص زندگی شخصیتهای علمی، فرهنگی ، ملی و تاریخی کشورمان بودم ودر این مسیر در شبکه سوم سالهای قبل مستندی به نام «مشاهیر ایران زمین» ساخته شد که موضوع جالبی داشت و در هربرنامه زندگی یک شخصیت پرداخت می شد و به نظرم از این گونه کارهای باید فراوان در تلویزیون ساخته شود واز زاویه بهتری به این گونه آثار نگاه شود.
وی افزود: وقتی ما همیشه می خواهیم به کودکان و دوستان خودمان نصیحت کنیم از عبرت های و پندها می گوییم، از زندگی شاعران، بزرگان، و مشاهیر کشورمان نقل قول می کنیم. یا وقتی پندی حکیمانه را باور می کنیم تلاش می کنیم که بدانیم این پند یا جمله حکیمانه مربوط به چه کسی است. بنابراین باید قبول کنیم که این بزرگان ستارگاه درخشان زندگی ما هستند و با باریدن نوراین عزیزان ما بهتر می توانیم مسیر زندگی خودمان را بشناسیم وپیدا کنیم. پس طبیعی است که که برای تروج و معرفی این مشاهیر باید به شکل های مختلف در حوزه سینما و تلویزیون کارهایی را انجام دهیم.
براری ادامه داد: حافظه ملت ما کوتاه مدت است و باید با ساخت مجموعه های تلویزیونی فاخر از فراموشی این مشاهیر جلوگیری کنیم و از سرنوشت انها و از نکات مهم زندگی شان در ساخته هایمان استفاده کنیم تا برای نسل
” ما در سریال فاخر شاهدیم که بازیگر با یک لباس تمیز و اتوکشیده و با موهایی فشن که مربوط به زمان ماست مقابل دوربین نقش یک شخصیت تاریخی را بازی می کند و انگار کارگردان وعوامل خوابند این صحنه ها را نمی بینند. “
جوان و امروز جامعه هویت سازی و فرهنگ سازی شود. تا جوان ایرانی الگو و فرهنگ چگونه زیستن را از این مشاهیر بیاموزد. چون نسل امروز ما به شدت نیازمند الگو و راهبر است و نمی توان این نکته مهم را کتمان کرد. متاسفانه ما بیکار نشستیم و فرهنگ بیگانه به سرعت در حال گرفتن هویت نسل آینده ماست .
وی تصریح کرد: در عرصه ساخت سریالها و فیلم ها باید به ایین نکته مهم توجه کرد که هر کاری تخصص لازم خود را می خواهد. یعنی ما نمی توانیم از یک پزشک تواقع داشته باشیم که فیلمنامه نویس ماهری باشد و یا اینکه نمی توانیم از یک آدم بی تجربه که در زندگی خود تجربه کارگردانی هیچ اثری را ندارد توقع داشته باشیم که بتواند یک سریال فاخر برای تلویزیون بسازد. پس نتیجه می گیریم که در جامعه باید قصاب، به شغل قصابی باید مشغول باشد ونانوا ، هم به شغل ناوایی. نباید اینگونه باشد که از یک سری آدمهایی که در این حرفه تخصص لازم را ندارند برای ساخت اثر فاخر دعوت کنیم وانتظار داشته باشیم که بتواند اثر پر مخاطبی را بسازد. چنین اتفاقی هر گز نخواهد افتاد.
کارگردان «رقص شيطان» خاطرنشان کرد: متاسفانه مدیریت ها در شبکه های مختلف سیما در یک برهوتی به لحاظ تصمیم گیری قرار دارند و در این تصمیم گیری ها برخی از حرفه ای ها را به یاد نمی آورند و مدام دوست دارند از غیر حرفه ای ها و یا آشنایان برای ساخت آثار خودشان استفاده کنند. از طرفی برخی از این دوستان تخصص لازم برای مدیریت را ندارند و بنابر سلیقه خودشان تصمیم گیری می کنند که چه چیزی برای مخاطب امروز تلویزیون ساخته شود واصلا نظر و علاقه مخاطب برای شان اهمیت ندارد و وقتی هم در ساخت یک مجموعه تلویزیونی اشتباه می کنند جرات عذرخواهی را ندارند و در کمال تعجب ما می بینیم که از عوامل این گونه آثار در تلویزوین تجلیل هم می شود و اینها واقعا برای رسانه ملی خطرناک است.
وی یادآور شد: در چنین شرایطی طبیعی است که همه چیز نوعی از سر واکردن و بزن دررو می شود و سریال های ما در سراسر کلیشه و تکرار مکررات می شوند. در این شرایط اگر کارگردانی بتواند در ساخت آثار فاخر تبحری پیدا کند باید به مسیر خودش ادامه دهد اما اگر کارگردانی بودجه بیت المال را حیف و میل کرد و اثری سطحی ساخت دیگر نباید اثر فاخر درجه یک را برای ساخت به او سپرد. چون مجموعه های تلویزیونی فاخر هزینه بر هستند. از طرفی متاسفانه برخی از مدیران
” متاسفانه مدیریت ها در شبکه های مختلف سیما در یک برهوتی به لحاظ تصمیم گیری قرار دارند و در این تصمیم گیری ها برخی از حرفه ای ها را به یاد نمی آورند و مدام دوست دارند از غیر حرفه ای ها و یا آشنایان برای ساخت آثار خودشان استفاده کنند. “
سیما به راحتی بودجه را هدرمی دهند و کسی نیست آنها بازخواست کند که چرا بیهوده در اثری سرمایه گذاری کردید که هیچ منفعتی برای مردم نداشته است. پس باید به این واقعیت اعتراف کرد که مدیران شبکه های مختلف از پیگیری تصمیمات مبرا هستند کسی ازآنها نخواهد پرسید که چرا اشتباه کردند وبازخواستی وجود نخواهد داشت.
براری عنوان داشت: همه چیز درساخت سریالها فاخر به بضاعت آدمها و شرایط بستگی دارد . اینکه بودجه خوبی به یک کار اختصاص داده شود صرفا باعث کیفیت بالای آن کار نمی شود. بلکه بخش مهمی از یک اثر فاخر و تاریخی به بخش تحقیق و پژوهش آن نیز مربوط می شود که متاسفانه خیلی ها به آن اهمیت نمی دهند و نتیجه هم این می شود که ما در سریال فاخر شاهدیم که بازیگر با یک لباس تمیز و اتوکشیده و با موهایی فشن که مربوط به زمان ماست مقابل دوربین نقش یک شخصیت تاریخی را بازی می کند و انگار کارگردان و عوامل خوابند این صحنه ها را نمی بینند. از طرفی خیلی ها از تحقیق و پژوهش تصور غلطی در فیلم سازی دارند و فکر می کنند تحقیق یعنی اینکه وقتی بازیگر دیالوگی گفت بتوانند سندی از تاریخ بیاورند که در تاریخ وجود داشته از خودش نگفته است.که این هم غلط است.
کارگردان «دوازده صندلی» در ادامه با اشاره به اینکه بخشی از تحقیق باید بصری باشد تاکید کرد: دربرخی از سریالهای تاریخی ما به لحاظ بصری (طراحی صحنه و لباس) واقعا مشکل داریم . به عنوان مثال در سریال «یوسف پیامبر» از گرافیکی استفاده شده بود که به جای مصر مربوط به یونان باستان بود و این اصلا برای سریالی که ادعای تاریخی وفاخر دارد خوب نیست.از طرفی در ساخت موسیقی این گونه آثار هم ما ضعف اساسی داریم و این برمی گردد به این نکته که سرمایه گذاری و تحقیق برای ما ارزش ندارد. من در جایی خواندم که مرحوم«مصطفی عقاد» کارگردان فیلم «محمد رسول الله(ص)» برای اینکه بتواند به موسیقی این فیلم برسد. به چندین کشور سفر کرده بود و در آخر وقتی که در یک قهوه خانه در کشور تونس نشسته بوده، با شنیدن صدای اذان به موسیقی این فیلم عظیم رسیده بوده و تحقیق یعنی همین.
وی در پایان گفت: مسئولین تلویزیون به نظرم به جای اینکه مدام حرف بزنند کمی هم اهل عمل باشند و به سلیقه و علاقه مخاطب ارزش و احترام بگذارند و در ساخت آثارشا به نظرات مخاطبان هم اهمیت بدهند واینقدر سریالهای سطحی نسازند وبیت المال را حرام نکنند و موقعا مخاطب از دیدن داستانها و بازیگران کلیشه ای خسته شده و نیاز به تنوع و دیدن سریالهای سطح بالا با کیفیت خوب را دارد.