دکترطوسی معتمد:
توره گرداني از سنن خراسان نيازمند پژوهش و بازانديشي است
تاريخ : سه شنبه ۱۴ تير ۱۳۹۰ ساعت ۱۱:۰۳
عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي منطقه 9 كشور گفت: توره گرداني بهعنوان يكي از سنن گرانسنگ شمال خراسان نيازمند مطالعه، پژوهش و بازانديشي است.
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی جشنواره نمایش های آئینی و سنتی حسین طوسی معتمد اظهار داشت: بدون شك بررسي اين رسم ديرينه سبب آشنائي با گذشته نمايشي اين سرزمين در فضاي مالك و زارع مي باشد كه خود نماينگر هويت سازندگان عاشق و مردماني است كه آن را در خود پرورده اند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر پژوهش محوری در هنر بویژه در فرهنگ عامیانه مناطق ، از نمایش توره به عنوان یکی از بکرترین موضوعات تاریخ تئاتر خراسان یاد کرد و گفت : توره گرداني مي تواند بازگو كننده حركت تاريخي ومسير توره گردها از غرب به شمال خراسان و دلائل اوج اين نمايش روستائي در دوره قاجار و زوال آن در نيم قرن زندگي شهري گذشته باشد.
وی همچنین افزود: بررسي و تجزيه زيباشناسي، تكنيكهاي اجرائي، موسيقي توره، رابطه بازيگر و تماشاچي، موقعيت شخصيتها و موضوعات توره در رهگذر فراز و فرود آن مي تواند عناصري را به هنرهاي ارتباطي امروز عرضه نمايد كه كاربرد آن سبب غناي فرهنگي و تقويت هنر تئاتر و سينما است.
طوسی معتمد اظهار داشت : به نظر می رسد نمایش توره قابلیت ها و ظرفیت های پژوهشی غنی دارد که واکاوی آن ، جایگاه هنری شایسته این نمایش بومی را در كنار نمایش های ایرانی ازجمله تعزیه ، روحوضی و نقالي مشخص مي كند.
این استاد هنرهای ارتباطی تصریح کرد: هر چند بسياري از رسوم و آئين هاي كهن بر اثر تحولات اجتماعي و گذر روزگار از خاطر جمعي اقوام محو گشته اند اما هنوز نيز مي توان به برخي از آنها برخورد نمود كه همچنان دربافت هاي سنتي فرهنگ به شكلي كامل يا شكسته جريان دارد.
وی با تاکید برضرورت جستجوی این آیین های کهن در بستر فرهنگی توسط پژوهشگران ، تکامل تئاتر مناطق را وابسته به شناخت تاریخی و اجتماعي مي داند.
عضو کانون محققان هنر دانشگاه گوته آلمان خاطر نشان کرد : اهتمام محققان ، كارشناسان و برنامه ريزان فرهنگي در راستاي حفظ و نگهداري اين آئينها و مراسم كهن ضروری می نمايد و بدون شک با ثبت و بازانديشي اينگونه سنتهاي نمايشي از فراموشي آن در عرصه هنر و ارتباطات جلوگيري خواهد شد.
اين پژو هشگر تئاتر و سينما يا دآوري مي كند : با توجه به اينكه در دهه هاي اخير برخي از كار گردانان و طراحان تئاتر غرب محوريت نمايشنامه را به چالش كشانده و با بهره گيري از شيو ه هاي ديگري مانند چيد مان تصويري ، كاربرد نمايشي اشيا ، رقص نگاري ، جمع آوري قطعات پراكنده، بداهه پردازي ،فضا هاي صوتي و... شكلهاي جديدي را در اجرا به نمايش گذاشته اند.
وی متذكر شد: به نظر مي رسد توره گرداني با دارا بودن عناصري چون بداهه پردازي ، طراحي رقص و موسيقي قومي داراي اين قابليت مي باشد كه در اشكال جديد اجراي تئاتر مورد توجه بيشتري قرار گيرد.