محمد اطبایی ؛
جشنواره فجر باید بیشتر روی منطقه خاورمیانه و آسیا تمرکز کند
محمد اطبایی كارشناس بینالمللی سینمای ایران گفت: به نظرم اگر روی تولیدات منطقه آسیای میانه و خاورمیانه که در جشنوارههای کمی به آنها پرداخته شده، تمرکز کنیم؛ اتفاق بهتری برای بخش بین الملل خواهد افتاد.
تاريخ : دوشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۰ ساعت ۱۶:۴۷
به گزارش هنرنیوز به نقل از روابط عمومی سی امین جشنواره بین المللی فیلم فجر؛ محمد اطبایی كارشناس بینالمللی سینمای ایران در ارزیابیاش پیرامون نحوه برگزاری و وضعیت فعلی بخش بین الملل جشنواره فیلم فجر گفت: در دورههای اولیه برگزاری بخش بینالملل شاهد حضور آثاری بودیم که سینما دوستان و سینماگران ایرانی با آنها آشنایی کمتری داشتند و حتی میتوان حضور این فیلمها را به شکلی در رشد سینمای ایران موثر دانست.
به عنوان مثال نمایش آثاری از تارکوفسکی، تاراگانوف و آنجلو پلوس در این زمینه جز اولین نامهایی است که به ذهن میرسد. بعد از برگزاری چند دوره، این بخش شکل رقابتی پیدا کرد و طبیعی است که نمایش فیلمها در بخش بین الملل جشنواره محدود شد به هر آنچه قابل نمایش و دسترسی است. به نظرم بهتر است یک بار دیگر بنشینیم و بدون اینکه به رقابت با جشنوارههای دیگر کشورها فکر کنیم، برای بخش بینالملل تعریف جدیدی ارائه دهیم که شایسته جشنواره بینالمللی فیلم فجر باشد.
محمد اطبایی معتقد است جشنواره فجر باید بیشتر روی منطقه خاورمیانه و آسیا تمرکز کند و درباره ایده خود این گونه توضیح میدهد: جشنواره فیلم فجر به خاطر موقعیت جغرافیایی و به واسطه جایگاه سینمای ایران میتواند جایگاهی خاص و هویتی موجه برای بخش بین الملل جشنواره داشته باشد، به نظرم اگر روی تولیدات منطقه آسیای میانه و خاورمیانه که در جشنوارههای کمی به آنها پرداخته شده، تمرکز کنیم؛ اتفاق بهتری برای بخش بین الملل خواهد افتاد. البته امیدوارم بخشهایی مثل بیداری اسلامی که به جشنواره اضافه شده در تعریف هویت برای وجه بینالملل آن کمک کند.
او در مقایسه بخش بینالملل جشنواره فجر با دیگر جشنوارهها، روی فیلمهای به نمایش درآمده تاکید دارد میگوید: چیزی که باعث شد جشنواره فیلم فجر در نقشه جشنوارههای بین المللی حضور پیدا کند و به چشم بیاید، فرصتی بود که برای حضور میهمانان خارجی فراهم میآورد تا مجموعه فیلمهای ایرانی را در عرض ۱۰ روز به طور متمرکز تماشا کنند. هر چند همیشه گفته میشد جشنواره فجر بین دو جشنواره مهم بین المللی نتردام و برلین برگزار میشود و این باعث عدم توجه کافی به آن میشود ولی میهمانان و سینماگرهای خارجی طوری برنامهریزی میکردند که فجر را از دست ندهند. اما متاسفانه چند سالی است که مدیران جشنوارههای دیگر نمیتوانند به ایران بیایند که با یک برنامهریزی درست ما باز هم میتوانیم میزبان آنها باشیم.
محمد اطبایی که به مدت سه دوره عضو هیئت انتخاب جوایز آسیا پاسیفیک بود با بیان اینكه بخش بینالملل به میهمانان سرشناس و صاحب نظر نیاز دارد، تصریح كرد : در دورههای قبل بخش بینالمللی جشنواره شاهد حضور تصمیم گیران، مدیران اصلی و معتبر جشنوارههای بین المللی دیگر جشنوارهها در جشنواره فجر بودیم که اگر فیلمی مورد پسندشان بود همان موقع تصمیم قطعی میگرفتند و عملی میکردند. اما در دورههای اخیر این افراد کمتر توانستند به ایران بیایند و کسانی از سوی دیگر جشنوارهها به بخش بین الملل جشنواره اعزام شدهاند که در جایگاه تصمیم گیری اصلی و نهایی نیستند و در نهایت میتوانند دیویدی فیلمها یا فهرستی از فیلمهای که دیدند را به مقام مافوق خود ارائه دهند.
او در پایان ابراز امیدواری میکند بازار جشنواره فجر توجه بیشتری به پخشکنندگان ایرانی داشته باشد و در این مورد میگوید: به اعتقاد من اگر بودجهای را که روانه فروشندگان خارجی فیلم حاضر در بازار فیلم ایران میکنیم و امکاناتی که در اختیار کشورهای عربی یا کشوری مانند ترکیه قرار میدهیم، در اختیار پخشکنندگان داخلی قرار بگیرد و مانور و تمرکز بازار فیلم روی تولیدات ایرانی باشد، بخش بازار میتواند موفقتر از پیش برگزار شود.